30 milyon yıllık fosillerden yapılan kehribar tespihler 70 bin liraya satılıyor

Osmanlı döneminden kalma acayip kehribar tespihler fiyatlarıyla el yakarken, güzellikleriyle de menfez kamaştırıyor. 30 milyon yıllık fosillerden yapılan kehribar tespihler, devir ışığında renkten renge girerek bakanları sarhoş ediyor.

Gündem - 3 yıl önce

Fiyatlarıyla el yakıcı acayip kehribar tespihler, 30 ila 70 bin lira ortada satılıyor. 99'luk tespihlere nazaran 33'lük tespihler elan baş döndürücü revaçta. Tespih yapılan boncukların ortak tanesinin fiyatı 2 bin lirayı buluyor. Ancak nihaî tutarları bu işten anlayanlar ve düzen bağı pazarlıklar belirliyor. Bursa'daki dükkânında 35 senedir tespih satan Süleyman Bozkurt'un koleksiyonunda rastgele ayrışık el inşası tespih bulunuyor. En ortak tomar arzu görenler ise acayip kehribar tespihler. Kehribarın en kocaman özelliği, stresi giderip ruhu dinlendirmesi. Ruh sağlığına güzel geldiğine inanılan "sıkma" ve "damla" kehribar tespihleri nice koca asırlardır elinden düşürmüyor.

Kıymetini bilmeyenler dedelerinden artan tespihleri elinden çıkarıyor

Osmanlı çağında de, çağımızda de kehribar tespihlerin kocaman arzu gördüğünü özetleyen Süleyman Bozkurt, "Elimde görmüş olduğunuz bu ürün, Osmanlı döneminden kalma 100-120 yıllık kehribar ortak tespih. Adı Osmanlı kehribar tespihi kendisine geçiyor. Bu tespihler bizlere mirasçılardan geliyor. Yani ferdin dedesinden kalmış. Tespihten anlamış olmayan eşhas bunları bizlere getirip satıyor. Biz de bunları alıp değerlendiriyoruz. Meraklılarını bulup emektar eserlerin namevcut olmasını önlemiş oluyoruz. Eskiden de bu işin meraklıları vardı, deminden de var" dedi.

İşçiliğine uyarınca fiyatı artıyor

Milyonlarca yılda oluşan kehribar tespihlerin giranbaha bulunduğunu kaydeden Süleyman Bozkurt, "İşçiliğine uyarınca fiyatı artıyor. Tespihi anlı şanlı adlı sanlı biri kullanınca da fiyatı artıyor. Bu elimdeki tespihin fiyatı ise 70 bin lira. Elimdeki ikinci tespih ise 60 yıllık. Fiyatı 30 bin lira. Bu ahacık fiyatı belirleyen ad müşteri ve satıcıdır. Bu işten gerçekten anlayan ahlaksız insanoğlu tutarları belirliyor'' niteleyerek konuştu.

Kehribar tespihlerin istihsal etabını da özetleyen Süleyman Bozkurt, "Çam ağacının reçinesi, binlerce yıl arazi altında kalmış şekilde fosilleşiyor. Daha sonraları parçalar fosilleştikten sonraları tornada tespihe yahut ayrıksı objeye dönüştürülüyor. Üretim evresi bu halde oluyor. Bu bin yıllık ortak kültür'' niteleyerek bilim verdi.

Yaralı ağacın reçinesi 30 milyon yılda fosilleşiyor

Kehribarın anne maddesi reçinedir. İki çeşidi bulunuyor. Damla kehribar (amber), şet kehribara da (bagalite amber) deniyor. Halk ortada ise en baş döndürücü beğenilen ifade acı kehribardır. Osmanlı şet kehribar, çeper kehribar kadar adları de var. Damla kehribar; kayın, ardıç ve çam kadar kocaman gövdeli ağaçların çıban aldığında veya kırıldığında kendini ıslah etmek düşüncesince salgıladığı sıvının, kısaca reçinenin toprağa karışması ile üstünden 25 -30 milyon yıl geçmesinden sonraları fosil olmasıdır. Bu fosil bulunan ahcar çağımızda topraktan, bataklıktan, denizden çıkarılıyor. Topraktan hafriyat yapılarak da kömür kadar çıkarılıyor. Ayrıca araştırma vurulup su basılarak çıkarılıyor.

İçinde böceğin fosilleştiği kehribarlara "damla" deniyor

Kehribarın hesabına yapışan ispati ve haşerat ağaç sakızı kabilinden hapsediliyor. Bu, kehribarların içerisindeki canlının taşlaşmasına ve ispati taşıllı inme kehribarın oluşmasına etmen oluyor. Fosilli kehribar elan makbul. Ayrıca kehribarın toprağa dökülmesi kararı nebat ve arazi karışımı ile arazi fosilli, varaka fosilli, kehribarlar da kurulma ediyor. Dünya üstünde inme kehribat Rusya, Litvanya, Ukrayna, Kaliningrad, Doğu Almanya, Baltık denizi kadar devletlerde çıkıyor. Mavi kehribar ise volkanik küller içerme ediyor.Ahmet Melih Şensöz 

İLGİLİ HABER
100 yıllık tesbih makine fiyatına alıcısını bekliyor
Haftanın Öne Çıkanları

2021 Dünya CEO Ödülü QNET CEO’su Malou Caluza’nın oldu

2021-11-15 12:48 - Gündem

Bursalı genç kadın Endonezya'ya gelin gitti

2021-11-12 18:08 - Gündem

Acılara tutunup kendini şarkı laflarına verdi

2021-11-12 09:59 - Gündem

Yüzde yüz yerli üretim M2, uçak savar

2021-11-11 15:53 - Gündem

Beyoğlu’nun tarihi Burç Lebon Pastanesi kapanıyor

2021-11-16 15:38 - Gündem

Tekirdağ’da uluslararası dev tatbikat nefes kesti

2021-11-12 17:23 - Gündem

Cam kemik hastası Tuğba kitaplarla taayyüş tutunuyor

2021-11-12 14:18 - Yaşam

Pakistan’da sokaklarda satılan 'kertenkele yağı' afiyet açısından zarar sunma ediyor

2021-11-12 14:08 - Dünya

Havalar soğudu meste talep arttı

2021-11-10 13:28 - Gündem

İnsan Kaynakları uygulamalarında dönüşüm başlıyor

2021-11-11 09:59 - Gündem

İlgili Haberler

Herkes intihar etti sanıyordu lakin hayret esas çıktı! Meğer kocası...

13:05 - Gündem

Adana'da depremde hasar gören 14 eğik apartmanın yıkımına başlandı

12:06 - Gündem

Beşiktaş Barbaros Hayrettin Paşa İskelesi vakit 15.00'e derece görev vermeyecek

12:05 - Gündem

İstanbul'da sonuç 7 ayda 110 titrem gümrüksüz sigara, alkol ve tütün ele geçirildi

11:06 - Gündem

Erdoğan çağ de BBP Genel Başkanı Mustafa Destici ile görüşecek

10:06 - Gündem

Günün Manşetleri

Adana'da depremden etkilenen etibba bina kooperatifi kurdu

13:06 - Sağlık

Herkes intihar etti sanıyordu lakin hayret esas çıktı! Meğer kocası...

13:05 - Gündem

Adana'da depremde hasar gören 14 eğik apartmanın yıkımına başlandı

12:06 - Gündem

Beşiktaş Barbaros Hayrettin Paşa İskelesi vakit 15.00'e derece görev vermeyecek

12:05 - Gündem

İstanbul'da sonuç 7 ayda 110 titrem gümrüksüz sigara, alkol ve tütün ele geçirildi

11:06 - Gündem