Kocaeli'deki tesiste 19 yılda 70 bin titrem elektronik atık arka dönüştürüldü

Kocaeli'de çalışkanlık yayınlayan bütünleşmiş tesiste, 19 yılda kestirmece 70 bin titrem tasarruf ömrünü tamamlamış elektronik maşa art dönüştürülerek çevreye ve ekonomiye yardım sağlandı.

Teknoloji - 2 yıl önce

Kocaeli

Teknolojinin gelişmesiyle bilgisayar, el telefonu ve tablet üzere elektronik mamüllerin insanoğlu hayatındaki noktayı arttı. Çeşitli sebeplerle bozulan yahut alıngan bu mamüllerin akla yatkın sıfır metotlarla imhası, uzmanlara mucibince bilgi güvenliği açısından sorunlara kere açabiliyor.

Bu nedenle yararlanma ömrünü tamamlamış elektronik ürünleri kırıp alaşağı geçirmek yerine, imhası düşüncesince yetkili, lisanslı kuruluşlara doğrulama geçirmek ehemmiyet taşıyor.

Kartepe ilçesinde 13 bin metrekarelik bölgede yerleşmiş bütünleşmiş atık gelişememiş tahavvül tesisinde, bilgisayarlar, cep telefonları ve tablet bilgisayarların bünyesinde kişilere, kurumlara ve bankalara ilgili bilgilerin bulunduğu hard diskler, akıl kartları, cep telefonları, CD'ler ve gözde bellekler güvenli müşterek biçimde imha ediliyor.

Tesisin faaliyete geçmiş bulunduğu 2003 senesinde beri kestirmece 70 bin titrem yararlanma ömrünü tamamlamış elektronik mahsul gelişememiş dönüştürüldü. Bu sayede çevreye ve ekonomiye ulama sağlandı.

"Bu mamüllerin belli başlı standartlarda imha edilmesi lazım"

Tesisi işleten Exitcom Recycling şirketinin umumi müdürü Murat İlgar, AA muhabirine, elektronik atıkların süresince altın, gümüş, paladyum üzere eşsiz yer elementlerinin olduğunu söyledi.

İlgar, bazısı elektronik atıkların içindeki maddelerin çevreye dokuncalı olduğuna ayraç ederek, "Elektronik atıkların bünyesinde piller var, bu pillerde de kobalt var. Ülkemizin kobalt ve lityuma gereksinimi var. Elektronik atıklardan çıkan giranbaha beyaz zehir ve elementler düşünüldüğünde gelişememiş dönüşümle ekonomiye ehemmiyetli müşterek ulama sağlanabilir." halinde konuştu.

İnsanların etraflı bilgilerinin cep telefonu, bilgisayar üzere elektronik eşyalarda olduğunu dile getiren İlgar, "Bunların yanı sıra getirmiş bulunduğu dava da var. Bu probleminin ismi da bilgi güvenliği. Şu anda katı aşırı insanoğlunun çekmecesinde 3-4 el telefonu nötr yerine duruyor. Bunlar nötr duruma geldiği düşüncesince gelişememiş dönüşüme dönüşmek zorunda. Bu noktada da mesail karşılaşılıyor zira bu mamüllerin belli başlı standartlarda imha edilmesi lazım. Bu mahsulat bu standartlarda imha edilmezse içindeki bilgiler gelişememiş oruçlu insanoğlu çeşidinden ele geçirilip aleyhimize kullanılabilir." ifadelerini kullandı.

"Dünyadaki bilgi hırsızlığının yüzdelik 20'si bu çeşit verilerin çalınmasıyla oluşuyor"

Standartlara mucibince bu verilerin müşterek hâlâ gelişememiş dönülemez, birleştirilemez ve kullanılamaz biçimde imhasının istendiğini aktaran İlgar, şöyleki bitmeme etti:

"Bunların belli başlı standartlarda hususi makinelerle kırılıp, müşterek hâlâ taraf yana getirseniz üstelik insana ilgili verinin, bilginin müşterek araya gelmemesi gerekiyor. Dünyadaki bilgi hırsızlığının yüzdelik 20'si bu çeşit verilerin çalınmasıyla oluşuyor. Cep telefonunuza virüs programı koyabilirsiniz yahut şirket yerine siber asayiş önlemi alabilirsiniz lakin siz bu mamüllerin akla yatkın standartlarda imhasını izlem etmezseniz ağır sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Aldığınız önlemlerin bütünü bulunmayan olur."

Cep telefonu ve bilgisayarların kişilerce kırılmasının içindeki pil zımnında patlamaya kere açabileceğine dikkati çekici İlgar, şahısların bu ürünlerini akla yatkın standartlarda imhası düşüncesince lisanslı firmalara doğrulama yazar karşılığında delil alması icap ettiğini vurguladı.

Haftanın Öne Çıkanları

Türk Kızılay İzmir'e 10 bin şahsiyet lokanta kuruyor

2022-01-11 11:44 - Gündem

Koronavirüse yakalanan Uraz Kaygılaroğlu, kapısında kızını görür görmez romanesk anlamış olur yaşadı

2022-01-06 08:43 - Gündem

Facebook hesabınızı devir dışı tasarruf etmek ehliyetli değildir. Kalıcı namına silmeniz gerekiyor

2022-01-12 05:22 - Teknoloji

İhlas Haber Ajansı'na 4 ödül birden

2022-01-08 01:19 - Gündem

'Bataklık Operasyonu' davasında boşluk karar

2022-01-11 19:28 - Gündem

Eski ulusal topçu Alpay Özalan 'yeni spor yasası'nı anlattı

2022-01-08 11:47 - Politika

Yüksekova’da kar kalınlığı iş makinelerinin boyunu geçti

2022-01-09 10:07 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Karaman’da

2022-01-08 18:22 - Politika

Antalya'da nehir taştı, iş bölgeleri ve ekincilik alanlarını su bastı

2022-01-12 13:02 - Gündem

Avrupa futbolundan Ahmet Çalık için taziye mesajları

2022-01-11 20:58 - Gündem

İlgili Haberler

ABD, Twitter'da ortaklık içi belgeleri inceleyecek

12:05 - Teknoloji

TÜBİTAK'tan deprem bölgesindeki KOBİ'lere hususi "TEKNOÇABA" çağrısı

14:06 - Teknoloji

Hırvatistan'dan Özdemir Bayraktar Milli Teknoloji Merkezi'ne fevk dozaj ziyaret

00:06 - Teknoloji

Çin 44 teknoloji sahasının 37'sinde ABD'nin uğrunda toprak alıyor

15:05 - Teknoloji

T3 Vakfı düzen ve aktiflik çadırında geleceğe imge olmaya bitmeme ediyor

20:08 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Adana'da depremden etkilenen etibba bina kooperatifi kurdu

13:06 - Sağlık

Herkes intihar etti sanıyordu lakin hayret esas çıktı! Meğer kocası...

13:05 - Gündem

Adana'da depremde hasar gören 14 eğik apartmanın yıkımına başlandı

12:06 - Gündem

Beşiktaş Barbaros Hayrettin Paşa İskelesi vakit 15.00'e derece görev vermeyecek

12:05 - Gündem

İstanbul'da sonuç 7 ayda 110 titrem gümrüksüz sigara, alkol ve tütün ele geçirildi

11:06 - Gündem