USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

2021 yılının 'yükselen' 10 teknolojisi belirlendi

Yeni insan koronavirüs salgınıyla ahali ve mekân sağlığına bağlı endişeler artarken, bu senenin ehemmiyetli teknolojileri ortada hava değişikliğiyle mücadeleye ve besin üretiminin sürdürebilirliğine müteveccih analizör öne çıkıyor.

2021 yılının 'yükselen' 10 teknolojisi belirlendi
15-12-2021 12:47
Berlin

Dünya Ekonomik Forumu ve Scientific American dergisi, hava değişikliğine, erke kullanımını azaltmaya, sürdürülebilir besin üretimine ve global sağlığı düzeltme kabilinden global sorunlara yenilikçi analizör üreten, insanoğlu sağlığını iyileştirecek, toplumsal yaşama ve ekonomiye ulama sunan, senenin 10 ehemmiyetli teknolojisini belirledi.

Bu senenin yükselen 10 teknolojisi ortada önceki tam "dekarbonizasyon teknolojileri" arsa alırken, bu teknolojiyi "kendi kendine gübrelenen bitkiler", "hastalık kişileştirme fail soluk sensörleri", "eczanelerde isteğe ilişkin çare üretimi" ve "5G ile kablosuz şarj” izliyor.

Gelişen öbür teknolojiler ortada "sağlıklı ihtiyarlama düşüncesince mühendislik", "yeşil amonyak", " kablosuz biyosensörler", "yerel istihsal düşüncesince 3D yazıcılar" ve “uzay tabanlı nesnelerin interneti" de arsa alıyor.

İklim ve besin alanındaki teknolojiler

Ülkeler hava değişikliğiyle uğraş mevzusundaki taahhütlerini adına gelmek düşüncesince yarışırken, elan bağan karbon kadem izi çözümleri sunan yahut havadaki karbondioksidi soğurgan baş döndürücü sayıda değişen teknolojinin çabucak büyümesi öngörülüyor.

Net el değmemiş emisyonlu klimalar, bağan karbon emisyonlu çimento, yenilenebilir erke kaynakları ve kuru protein üretimi “dekarbonizayon teknolojileri” zarfında arsa alıyor.

Dünyanın nüfusu artarken besin kaynakları ise devir geçtikçe elan da azalıyor. Bu mevzuda yenilikle şişman adımlar atılmadıkça besin talebinin bildirme miktarını geçmesi beklenen olabileceği belirtiliyor.

Bitkiler, büyümeleri ve şişman miktarlarda besin üretimi düşüncesince mukteza bulunan azotu temin etmek düşüncesince gübrelere gerekseme duyuyor. Dünyanın küsurat nüfusuna besin sağlayabilmenin çözümü adına şişman seviyede nişadır azotu içeren sınai gübreler gösteriliyor.

Yeni mühendislik yaklaşımlarıyla, nebat kökleri ile doğada oluşan arazi bakterileri arasındaki simbiyotik ilişkiyi imitasyon ederek bitkilerinin özlük gübrelerini üretmeleri sağlanıyor. Bu değişen teknolojinin ekincilik ilkin iktisap etmek az daha besin kabilinden nice tüketicilere ulama sağlaması bekleniyor.

Hastalık kişileştirme fail soluk sensörleri

İnsan nefesi 800'den müşterek tomar bileşen içerirken, acemi soluk sensörlerinin bu bileşenleri çözümleme ederek rahatsızlıkları kişileştirme etmesi hedefleniyor.

Erken etap testlerin, soluk kavrama teknolojilerinin Kovid-19, verem ve kanseri kişileştirme ika potansiyelini ortaya koyduğu belirtiliyor.

Halihazırda ilaçlar degaje hazırlık zinciriyle üretilirken, mikroakışkanlar ve isteğe ilişkin çare üretimindeki akıbet gelişmeler, antidepresanlar ve antihistaminikler kabilinden münteşir ilaçların, yerli eczanelerde insana hususi muhtelif formülasyona layıkıyla yapılması imkanını ortaya çıkardığı kaydediliyor. Bu teknolojilerle kişilerin reçetelerini göstererek eczanelerde kendilerine hususi hazırlanmakta bulunan ilaçları alabilmesi öngörülüyor.

Dünya Sağlık Örgütü, 2015 ve 2050 ortada evren nüfusunda 60 yaşındaki eş sayısının yüzdelik 12’den yüzdelik 22’ye yükseleceğini kestirim ediyor. Bunun afiyet ve toplumsal hayatta şişman zorluklara faktör olması beklenirken, yaşlanmanın moleküler mekanizmalarını ortaya çıkaracak teknoloji ile kişilerin çabucak elan derinlemesine değil ayrımsız sürede elan mıhlı yaşamlar sürebilmesi amaçlanıyor.

5G sinyalleri ile yükleme etme

Bu senenin öne çıkan öbür teknolojik çözümleriyle, zeki saatler kabilinden emek harcaması düşüncesince müşterek tomar kuvvet gerektirmeyen cihazların geçenlerde Wi-Fi ve 5G sinyalleri eliyle kablosuz adına yükleme edilebilmesi öngörülüyor.

Diyabet ve dokunmabana kabilinden süreğen rahatsızlıkların izlenmesi, belli başlı dirim bilimsel belirteçleri yakalamak ve gelmek düşüncesince kesif pıtrak dem testi yapılması gerekirken, kıyafetlere takılan yahut giyilebilir sensörlerdeki yeniliklerle bu dirimlik bilginin geçenlerde daim adına izlenebilmesi amaçlanıyor.

3D yazıcılarla yerli materyal kullanılarak evler nesir edilebilmesi hedeflenirken, Kovid-19 salgınında elan da fiyatlı bir vaziyete mevrut ikametgâh hastalığına hal bulunarak, dünyada 1,6 bilyon insanoğlu düşüncesince çıtırbom ikametgâh problemininin üstesinden gelinebilmesi öngörülüyor. Böylece yapım malzemelerinin sahaya taşınmasında zamandan, paradan ve enerjiden artırım edilmesi amaçlanıyor.

Yapılan araştırmalara layıkıyla çağ internete 10-11 bilyon cihazın (nesnelerin interneti) ilişkin bulunduğu kestirim edilirken, bu sayının önümüzdeki 10 sene zarfında dü katından müşterek tomar çoğalması bekleniyor. İletişim ve otomasyonda nesnelerin internetinin faydalarını en fevk düzeye çıkarmak, cihazların evren çapında yayılmasını gerektiriyor. İnternet ağları dünyanın yarısından elan azını kapsarken, bağlantıda şişman boşluklar oluşuyor. Uzay tabanlı nesnelerin interneti sisteminin, dünyadan biraz beniz kilometre uzakta yörüngede dönen bağan maliyetli, bağan ağırlıklı nano uydulardan oluşan müşterek ağ kullanarak bu boşlukları kapatabileceği hesaplanıyor. Bu teknolojiyle elan evvela erişilemeyen yahut bağlanması emekli bulunan alanların de internete bağlanabilmesi hedefleniyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler