USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Adetliyken kandilde neler yapılıyor kesinlikle tapınma edilir? Adetliyken okunacak dua

Berat Kandili'nde adetli (regli) bulunan hanımlar kesinlikle perestiş edebilir okuyabilecekleri dualar ile çekebilecekler tesbihler hangileridir? Diyanete mucibince hayız bulunan hanımlar Fatiha ilkin edinmek kabil kuran surelerini afsun amacıyla okuyabilirler. Kur'anı Kerim'i adetliyken k

Adetliyken kandilde neler yapılıyor kesinlikle tapınma edilir? Adetliyken okunacak dua
17-03-2022 13:32
Berat Kandili'nde adetli (regli) bulunan hanımlar elbette perestiş edebilir okuyabilecekleri dualar ile çekebilecekler tesbihler hangileridir? Diyanete mucibince hayız bulunan hanımlar Fatiha ilkin kazanmak az daha kuran surelerini afsun amacıyla okuyabilirler. Kur'anı Kerim'i adetliyken kıraat etmek haram olsa da sureler afsun niyetiyle bu gecede okunabiliyor. İşte okunacak kandil duaları;Abone ol

Adetli hanımlar kandil günleri kabil hümayun gecelerde Kur'an okuyup, namaz kılamazlar. Ancak Kur'an dinlemelerinde müşterek mahzur yoktur. Diyanet İşleri Başkanlığı fetvalarına mucibince hanımlar skor (regl-hayız) yerinde şunları yapamazlar: namaz kılamaz, Kur'an okuyamaz, oruç tutamaz, eşeysel ilişkiye giremez, Kabe'yi çevrinme edemez, gerekmedikçe camilere giremezler. Diyanet İşleri adetliyken kadının Kur'anı Kerim'e dokunması dair ise ayrımlı dini görüşler bulunduğunu belirtmiş bu noktanın asılı bulunduğunu belirtmiştir.

Peki adetli hanımlar Berat kandili kabil hususi geceler ile cuma namazı kabil hümayun günlerde neler yapabilirler ne ibadetlere müsaade mevcut okuyabilecekleri dualar neler?

Adetliyken regl devrinde namaz kılınır mı?: Adet (regl) bulunan müşterek kadının Kur'anı Kerim okuması kabil namaz kılması da haramdır. Adetliyken kuran okunamasa da kuranın dinlenmesinde müşterek mahzur yok. Haliyle kandilde Kur’an-ı Kerim okunduğu devir dinleyebilir, gelişigüzel tür zikir ve afsun yapabilir, sadaka verebilirsiniz. 

Adetliyken okunabilecek dualar : Adetliyken afsun edilmesinde tek mahzur yoktur. İstediğiniz gelişigüzel duayı okuyabilirsiniz. Hatta Kur'andan Fatiha da afsun niyetiyle adetli regli devrinde okunabilir. Ayrıca Kur’an'daki duaya eğilimli âyetler de Kur’an kıraat niyetiyle değil de afsun için regli dönemlerinde okunabilir. Adetliyken berat kandilinde okuyabileceğiniz dualar şöyle:

-“Ey Rabbimiz! Unutur, ve ya yanılırsak bizi mesul tutma! Ey Rabbimiz! Bize, bizlerden öncekilere yüklediğin kabil ağırbaşlı ağırlık yükleme. Ey Rabbimiz! Bize gücümüzün yetmediği şeyleri yükleme! Bizi affet, bizi bağışla, bizlere acı! Sen bizim Mevlâmızsın. Kâfirler topluluğuna hakkında bizlere iane et.”)

Peygamberimizin okumuş olduğu Berat kandili duası : “Allah’ım! Azabından affına, gazabından rızana sığınıyorum, senden gene sana ilticâ ediyorum. Senin şanın yücedir. Sana yaptığım senayı, senin kendine yaptığın senaya denktaş bulmuyorum. Sana müstahak müşterek surette hamd etmekten acizim”

Regli devrinde tesbih çekilebilir mi yapılabilecek ibadetler :Adetli hanımlar namaz kılamasalar da zikir ve tesbih çekebilir, afsun edebilir. Bunlara müşterek engel yoktur. Bunun birlikte Diyanet fetvasına mucibince regli devrinde kadınlar, kelime-i şehâdet, kelime-i tevhid, istiğfar, salâvat-ı şerife getirebilirler. Tefsir, hadis ve fıkıh eserlerini okuyup inceleyebilirler.

Adetliyken Kur'an okunabilir mi Diyanet fetvası : Hanefî, Şâfiî ve Hanbelîlere mucibince aynı cünüplük kabil âdetli yahut lohusa eş da Kur’an okuyamaz. Diyanet bunu Hz. Muhammed'in şu hadisine dayandırıyor:  “Âdetli eş ve cünüplük bulunan kimesne Kur’an’dan tek nesne okuyamaz.” (Tirmizî) buyurmuştur. Bu umumi yaklaşımın birlikte Hanefî ve Şafiiler afsun ve zikir kasdıyla afsun manası içeren âyetlerin okunabileceğini; Şafiiler dili oynatmadan ve söylem etmeden Mushaf’ın yüzüne bakarak içten yahut düşünerek süzülebileceğini; Hanbeliler ise Kur’an kıraat kastı yapılmaksızın besmele, hamdele vb. zikirleri okuyabileceklerini söylemişlerdir. Maliki mezhebinde ise ayrımlı dü düşün bulunmaktadır. Bu dü görüşten âdetli kadının terbiye tedris amacıyla Mushaf’a tutabileceği ve Kur’an-ı Kerim’i okuyabileceği ictihadını yeğleme etmişlerdir.

Adetliyken Kur'anı Kerim'e dokunulabilir mi : Diyanet İşleri Din faziletli yerleşmiş bu mevzuda şu şekilde diyor : Hanefi, Şafii ve Hanbeli mezhepleri ile Malikî mezhebindeki ağırlıklı görüşe göre, cünüplük yahut hayız hâlindeki kimselerin Mushaf’a dokunmaları caiz değildir.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler