USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Adetliyken okunacak dua ve sureler hangisi? Adetken Fatiha okunması mümkün mu?

Berat Kandili'nde adetli (regli) bulunan hanımlar kesinlikle tapınma edebilir okuyabilecekleri dualar ile çekebilecekler tesbihler hangileridir? Diyanete gereğince hayız bulunan hanımlar Fatiha ilkin peyda etmek kadar kuran surelerini dua amacıyla okuyabilirler. Kur'anı Kerim'i adetliyken

Adetliyken okunacak dua ve sureler hangisi? Adetken Fatiha okunması mümkün mu?
17-03-2022 19:53
Berat Kandili'nde adetli (regli) bulunan hanımlar kesinlikle tapınma edebilir okuyabilecekleri dualar ile çekebilecekler tesbihler hangileridir? Diyanete gereğince hayız bulunan hanımlar Fatiha ilkin iktisap etmek kıl payı kuran surelerini dua amacıyla okuyabilirler. Kur'anı Kerim'i adetliyken kıraat etmek haram olsa da sureler dua niyetiyle bu gecede okunabiliyor. İşte okunacak kandil duaları;Abone ol

Adetli hanımlar kandil günleri kıl payı uğurlu gecelerde Kur'an okuyup, salat kılamazlar. Ancak Kur'an dinlemelerinde birlikte engel yoktur. Diyanet İşleri Başkanlığı fetvalarına gereğince hanımlar skor (regl-hayız) yerinde şunları yapamazlar: salat kılamaz, Kur'an okuyamaz, oruç tutamaz, eşeysel ilişkiye giremez, Kabe'yi çevrinme edemez, gerekmedikçe camilere giremezler. Diyanet İşleri adetliyken kadının Kur'anı Kerim'e dokunması dair ise ayrımlı dini görüşler bulunduğunu belirtmiş bu noktanın asılı bulunduğunu belirtmiştir.

Peki adetli hanımlar Berat kandili kıl payı hususi geceler ile cuma namazı kıl payı uğurlu günlerde neler yapabilirler ne ibadetlere müsaade mevcut okuyabilecekleri dualar neler?

Adetliyken regl çağında salat kılınır mı?: Adet (regl) bulunan birlikte kadının Kur'anı Kerim okuması kıl payı salat kılması da haramdır. Adetliyken kuran okunamasa da kuranın dinlenmesinde birlikte engel yok. Haliyle kandilde Kur’an-ı Kerim okunduğu devir dinleyebilir, rastgele tür zikir ve dua yapabilir, sadaka verebilirsiniz. 

Adetliyken okunabilecek dualar : Adetliyken dua edilmesinde tek engel yoktur. İstediğiniz rastgele duayı okuyabilirsiniz. Hatta Kur'andan Fatiha da dua niyetiyle adetli regli çağında okunabilir. Ayrıca Kur’an'daki duaya eğilimli âyetler de Kur’an kıraat niyetiyle değil de dua için regli dönemlerinde okunabilir. Adetliyken berat kandilinde okuyabileceğiniz dualar şöyle:

-“Ey Rabbimiz! Unutur, veya yanılırsak bizi mesul tutma! Ey Rabbimiz! Bize, bizlerden öncekilere yüklediğin kıl payı ağırbaşlı ağırlık yükleme. Ey Rabbimiz! Bize gücümüzün yetmediği şeyleri yükleme! Bizi affet, bizi bağışla, bizlere acı! Sen bizim Mevlâmızsın. Kâfirler topluluğuna üzerine bizlere iane et.”)

Peygamberimizin okumuş olduğu Berat kandili duası : “Allah’ım! Azabından affına, gazabından rızana sığınıyorum, senden gine sana ilticâ ediyorum. Senin şanın yücedir. Sana yaptığım senayı, senin kendine yaptığın senaya balya bulmuyorum. Sana müstahak birlikte surette hamd etmekten acizim”

Regli çağında tesbih çekilebilir mi yapılabilecek ibadetler :Adetli hanımlar salat kılamasalar da zikir ve tesbih çekebilir, dua edebilir. Bunlara birlikte engel yoktur. Bunun beraberinde Diyanet fetvasına gereğince regli çağında kadınlar, kelime-i şehâdet, kelime-i tevhid, istiğfar, salâvat-ı şerife getirebilirler. Tefsir, hadis ve fıkıh eserlerini okuyup inceleyebilirler.

Adetliyken Kur'an okunabilir mi Diyanet fetvası : Hanefî, Şâfiî ve Hanbelîlere gereğince bire birlikte cenabet kıl payı âdetli yahut lohusa eş da Kur’an okuyamaz. Diyanet bunu Hz. Muhammed'in şu hadisine dayandırıyor:  “Âdetli eş ve cenabet bulunan kimesne Kur’an’dan tek bilinçlilik okuyamaz.” (Tirmizî) buyurmuştur. Bu umumi yaklaşımın beraberinde Hanefî ve Şafiiler dua ve zikir kasdıyla dua manası içeren âyetlerin okunabileceğini; Şafiiler dili oynatmadan ve söyleyiş etmeden Mushaf’ın yüzüne bakarak yürekten yahut düşünerek süzülebileceğini; Hanbeliler ise Kur’an kıraat kastı yapılmaksızın besmele, hamdele vb. zikirleri okuyabileceklerini söylemişlerdir. Maliki mezhebinde ise ayrımlı dü düşünüm bulunmaktadır. Bu dü görüşten âdetli kadının edep bilimi bilimi tedris amacıyla Mushaf’a tutabileceği ve Kur’an-ı Kerim’i okuyabileceği ictihadını yeğleme etmişlerdir.

Adetliyken Kur'anı Kerim'e dokunulabilir mi : Diyanet İşleri Din faziletli oturmuş bu mevzuda şöyleki diyor : Hanefi, Şafii ve Hanbeli mezhepleri ile Malikî mezhebindeki ağırlıklı görüşe göre, cenabet yahut hayız hâlindeki kimselerin Mushaf’a dokunmaları caiz değildir.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler