USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

AK Parti Genel Başkanvekili Kurtulmuş: Genç neslimiz birer çınar ağacı kadar kazanmak mecburiyetindedir

AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, "Özellikle gailesiz neslimiz kökü derinliklerde bulunan demir birer çınar ağacı kadar peyda etmek mecburiyetindedir. Gençlerimizi bu halde bakmak mecburiyetindeyiz." dedi.

AK Parti Genel Başkanvekili Kurtulmuş: Genç neslimiz birer çınar ağacı kadar kazanmak mecburiyetindedir
15-10-2021 23:53
Istanbul

Kurtulmuş, 11. Üsküdar Sempozyumu'nun açılışında icra ettiği konuşmada, sempozyumun kültürel değerleri ortaya çıkarmaya, gençlerin henüz çelimli müşterek Türkiye kurmalarına mefruşat hazırlamasına yardım sunacağını söyledi.

Bir şehirle alakalı sempozyumu ısrarla sürdürebilmenin bedava olmadığına yer veren Kurtulmuş, "İnşallah 2023’te 12'ncisini gerçekleştirmek baht kabil ve böylecene burada elde edilmiş bilgiler, ortaya konulmuş bulunan fikirlerle kentin aşırı henüz müterakki gitmesi olanağına kavuşulmuş olur." sanarak konuştu.

Üsküdar'ın nice hususi durumunun birlikte müşterek kültür mektebi bulunduğunu vurgulayan Kurtulmuş, konuşmasını şöyleki sürdürdü:

"Hiç malum Üsküdar müşterek iri bariz iklim müzesi. Medreseleri, dergahları, türbeleri, camileri, vakıf eserleriyle görkemli müşterek bariz iklim müzesi, bunda on paralık şek yok. Hatta ve ayrıca muhacir kuşların caba sahiplenildiği o görkemli vakıf eserleriyle hakkıyla bizim medeniyetimizin eksiksiz güzelliklerini barındıran müşterek kentimiz. Ayrıca çeşmeler mevcut ancak pınar deyip geçemeyiz. O çeşmelerin hem kendileri zanaat yapıtı hem de üzerlerindeki oymaların, işlemelerin, hatların herhangi müşterek birisinin değişik müşterek başeser bulunduğunu biliyoruz. Üsküdar ayrımsız sürede müşterek kültür mektebidir."

Numan Kurtulmuş, Türkiye'nin herhangi müşterek branşında binlerce salname iskân yerlerinin bulunduğunu ve bu kültürel mirasın aşırı iri müşterek refah bulunduğunu vurgulayarak, dünyaya buyuru taslayanların, 300 yahut 400 sene öncesine ilişik anlatabilecekleri müşterek zamanı olmayanların bilakis Türkiye düşüncesince 1071’den bahsedildiğini anlattı.

Kurtulmuş, "Bu açıdan hakkıyla kültürel yerine iri müşterek zenginliği bulunan ve bu iri zenginliğini bugüne denli taşımayı başarabilmiş müşterek ülkenin evlatlarıyız." dedi.

Güçlü müşterek doğacak kurabilmek düşüncesince geçmişin akıllıca anlaşılmasının önemine ayraç fail Numan Kurtulmuş, şöyleki bitmeme etti:

"Kökleri mazide bulunan atiyiz deriz ya köklerimizin gücünden kuvvet alarak ileriye akıllıca henüz güçlü, henüz donanımlı gidebilmek düşüncesince atiyi henüz çelimli kurabilmek düşüncesince bunları aşina peyda etmek durumundayız. Bazıları kökü mazide bulunan ati dediğimiz devir ya durup maziye öykünmeyi yahut 'Bizim maziyle ne işimiz var, elin oğlu taban gidiyor, tığ piyon kaldık.' sanarak elin oğluna özenmeyi yeğleme eder. Tam da bizim yapmamız müstelzim kökü mazide bulunan ati ne düşünmek onu ortaya koymaktır."

"Dünyada nerede felsefe mevcut ise onu alacağız ancak başkasına özenmeyeceğiz"

AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, kökü sert müşterek fidan olan, Osmanlı ve Selçuklunun geçerlilik sürdüğü yerlerde dikilen çınar ağacını anlatarak, şu görüşleri dile getirdi:

"Bugün Anadolu'da 800 salname anıt ağaçlar var. Rüzgarlar, depremler, fırtınalar ne dirimlik geçerse geçsin müşterek bilinçlilik yapamaz. İşte bizim ilkin güre neslimiz kökü derinliklerde bulunan donanımlı birer çınar ağacı kabilinden peyda etmek mecburiyetindedir. Gençlerimizi bu biçimde beslemek mecburiyetindeyiz. Bu sempozyumun da buna yardım sunacağına içten inanıyorum. Her fidan özlük bedeni üzerine yükselir. Hiçbir ağacın ayrıksı müşterek beden üzerine yükseldiği, orada çelimli müşterek biçimde varlığını sürdürdüğü görülmemiştir, duyulmamıştır. Dolayısıyla tığ dünyada nerede ne mevcut bunların hepsini bileceğiz. Hikmet müminin kaybedilmiş malıdır. Dünyada nerede felsefe mevcut ise onu alacağız ancak başkasına özenmeyeceğiz, ayrıksı medeniyetleri imitasyon etmeyeceğiz. Çünkü bileceğiz ki herhangi müşterek fidan özlük bedeni üzerine yükselir, tığ de özlük ağacımızı özlük gövdemiz üzerine yükselteceğiz."

Kurtulmuş, iri İslam medeniyetinin metropoller ve beldeler üstünden yükseldiğini ve yüzyıllar süresince insanlığa erke tuttuğunu anlatım etti.

Modern dünyanın getirmiş bulunduğu tekdüzeliğin bu mirastan uzaklaşmaya sefer açtığını vurgulayan Kurtulmuş, "Eski Üsküdar’ın, Amasya’nın, Bursa’nın evleri öyleydi. Komşusunun rüzgarını ve güneşini kesmeyi yasak ikrar fail müşterek mimarlık anlayış. İlk kaynağından çıkmış bulunduğu şekliyle suyu getiren ve bireylere içsel müşterek lezzetle sunan müşterek anlayış. Ne eyvah ki İslam dünyasında da bugün bu kavrayış kalmamıştır. Bizler de çağcıl dünyanın bizlere getirdiği, değişmeksizin sahn içinde zarafetten, incelikten, insanlarla maşer arasında, evren ortada balans kurmaktan ve herkesin Rabb'i bulunan Allah’ın karşısında eksiksiz kullanıcılarını yaratılışta denk yerine görmekten aşırı ırak müşterek noktaya düştük." ifadelerini kullandı.

"Üsküdar’da hayatta gelişmek nimet, bereket, ayrıcalıktır"

Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Politikaları Kurulu Başkan Vekili ve Üsküdar Sempozyumu Bilim Kurulu Üyesi İskender Pala, Üsküdar'ın müşterek sokak, müşterek mahalle bulunduğunu anlatım ederek, "Üsküdar evdir. Evimizdir. Bu salonda olanların hepsinin dem alış verişini yapmış bulunduğu bahtiyar bulunduğu yerdir." dedi.

Üsküdar'da bilginin müşterek tradisyon olduğuna da yer veren Pala, bu geleneği sürdürenlere teşekkürname etti.

Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Ahmet Emre Bilgili, "Bildiğiniz kabilinden sosyolojik yerine Üsküdar, Anadolu'dur. Yani Anadolu'da ki mevcut ise o Üsküdarlı yerine anılır. Üsküdar’da hayatta gelişmek nimet, bereket, ayrıcalıktır ancak henüz da önemlisi İstanbul ve Üsküdar’ın imkanlarından, bariz müze oluşundan yararlanma etmektir." sanarak konuştu.

Bilgili, 1987'den bu yana Üsküdar'da yaşadığını, işi zımnında vaktinin bir fazla aşırı Ankara'da geçse de Üsküdar'daki evini korunum ettiğini söyledi.

Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen de belediyecilik anlayışlarının elden uran enfrastrüktür hizmetlerinden ibaret olmadığını dile getirerek, sempozyumlardan aldıkları ilhamla Üsküdarlılara fariza ettiklerini belirtti. Türkmen, sempozyumların birer yayına dönüştüğünü ve şimdiye denli 22 ciltlik müşterek külliyat oluştuğunu aktararak, katılımcılara ve bilgi kuruluna teşekkürname etti.

Konuşmaların arkası sıra "İstanbul Sazendeleri" musiki grubu konser sundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler