USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Bilim kullanmakta olanları güneş'in sonu üzerine anlattıkları tüyler ürpertti

ABD Havacılık ve Uzay Ajansı'nın bilgelik insanları, güneşin sonunun elbette istikbaline bağlı ifadelere toprak verdi. Bilim insanlarının teorisine layıkıyla güneşin sonu ulaştığında çevresinde ortak doğal patırtı yağı lambası lambası hacmi olacak ve tedricen sönen alkan

Bilim kullanmakta olanları güneş'in sonu üzerine anlattıkları tüyler ürpertti
10-11-2021 10:14

Bilim insanları, şu sıralar değme zamankinden aşkın Dünya ve Güneş'in sonuyla ait tetkikat gerçekleştiriyor. Amerika Havacılık ve Uzay Ajansı'nın (NASA), Avrupa Uzay Ajansı'yla (ESA) beraberce işlettiği Hubble Uzay Teleskobu kabilinden kaydedilen sahneler ise Güneş'in sonuna bağlı nazarıitibar çekici ipuçları verdi.

GÜNEŞ BENZERİ YILDIZLARDAN ÇIKTILAR

Independent Türkçe'de arazi meydan habere mucibince Teleskop, tahminî 1370 erke yılı uzaktaki NGC 2438 ünlü "gezegenimsi bulutsuyu" görüntüledi. Gezegenimsi bulutsular, geçmiş gözlemlendiklerinde gezegene benzetildikleri düşüncesince bu biçimde adlandırılıyor. Ancak esasta gezegenlerle ilgileri yok. Gökbilimciler bu çeşit baht cisimlerinin ölmekte olan, Güneş benzer yıldızlardan çıkan ve bunları çevreleyen devasa doğal kavara bulutlarından oluştuğunu söylüyor.

BEYAZ BİR CÜCEYE DÖNÜŞECEK

Güneş de ömrünün sonuna yaklaştığında hacminin şişman yönünü etrafa saçacağı ortak cenah film film patlamaya oyunluk olacak. Sonunda alkan ortak cüceye dönüşecek ve bundan sonraları ısıyla parlayarak, savurduğu malzemeleri bu parıltıyla aydınlatacak. n Gökbilimcilere mucibince NGC 2438, hayatının kusursuz da bu aşamasından geçe görüntülendi.

ÖNEMLİ İPUÇLARI VERDİ

Güneş'in bahis konusu aşamada elbette görüneceğini kusursuz anlamıyla bilmenin olanağı namevcut lakin Hubble derece teleskopların kaydettiği bu çeşit görüntüler, sürecin elbette gelişeceğine müteallik düşünüm veriyor. Gökbilimcilere mucibince NGC 2438'in uzaya fırlattığı materyal yayılmaya bitmeme ediyor. Kabaca 10 bin sene devam eden bu etabın böylece doğal kavara bulutu bundan sonraları görülemeyecek denli incelecek.

BU AŞAMA UZUN SÜRECEK

Güneş'in bu etaba varması ise derinlemesine devir alacak. Yıldız tahminî 5 bilyon sene sonraları Güneş rüzgarlarının tedricen yoğunlaşacağı al dev aşamasına girecek. Bu aşamada atmosferi genişleyeceği düşüncesince Dünya'nın da aralarında arazi almış olduğu benzeyen gezegenleri yutacak. İşte bu evrenin peşi sıra NGC 2438'in de zarfında bulunmuş olduğu alkan cüce aşamasına geçecek. Bilim kullanıcılarını alkan cüce etabında Jüpiter ve ötesindeki oranla ırak gezegenlerin parçalanmadan kalabileceğini düşünüyor.

Bilim kullanıcılarını güneş'in sonu karşı anlattıkları tüyler ürpertti
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler