USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın: Uluslararası hukuku ihlal fail Esed ve PKK’dır

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Rusya ve ABD’ye Suriye’ye duhul hakkı tanındıysa Türkiye'nin de bire bir hakka ehil bulunduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın: Uluslararası hukuku ihlal fail Esed ve PKK’dır
01-10-2021 23:04
Berlin

Alman Der Spiegel dergisine meydana getirdiği izah karşıcı Kalın, Türkiye'nin AB ile ilişkilerde yaşamış bulunduğu problemlerin üstesinden gelinebileceğini belirterek, "Bunlar, müttefikler ortada yaşanmış bulunan düşünce ayrılıklarıdır. Almanya ile ilişkilerimizde de elan gerilimli dönemlerden geçtik, lakin bunları geride bıraktık." mesajı verdi.

ABD ile Türkiye'nin terörle savaşım dalında teşrikimesai yürüttüklerini hatırlatan Kalın, lakin ABD’nin, yıldırı örgütü PKK’nın Suriye’deki uzantısı bulunan YPG’ye dayanak noktası sağlaması kabil mevzularda Türkiye’nin gereksinimlerini devir kurnaz dikkate almadığını, bunun benimseme edilemeyeceğini bildirdi.

İbrahim Kalın, Amerika Başkanı Joe Biden'ın PKK’nın Suriye’deki uzantısının Türkiye kabilinden millî yanında gözdağı adına algılanmasını anlayamadığını kaydederek, "İki dünya ortada öbür karışık bap ise Gülen örgütünün ABD’de serbestçe cereyan edebilmesidir. Bu durum, istifham işaretlerine illet olabilmekte ve müttefikler arasındaki ilişkileri menfi etkilemektedir." ifadesini kullandı.

"Türkiye NATO'ya bağlıdır"

Kalın Türkiye'nin çelimli yanında NATO üyesi bulunduğunu ve İttifaka lakayıt koşulsuz değgin bulunduğunu vurgulayarak, "Birçok NATO misyonuna da imdat sağladık. NATO’yu çelimli yanında İttifak adına kullanmak istiyoruz. Üye devletler arasındaki mesail NATO’yu zayıflatmamalıdır." değerlendirmesinde bulundu.

Avrupa’da ABD’ye bulunan bağımlılığın azaltılıp azaltılmaması mevzusundaki tartışmalara da yer veren Kalın, Avrupalıları nice kararda geçmiş evvela Washington'a bakmaları zımnında eleştirdiğini bunun politik önderlik işareti olmadığını anlatım etti.

Kalın, Avrupa'nın, politik ve hesaplı anlamda çelimli ve ehemmiyetli yanında ana kara olduğunu, Avrupa'nın ABD’nin gölgesinde eğlenmek yerine, coğrafi ve izlemsel kararlarda tesirini ve bağımsızlığını çoğaltması icap ettiğini vurguladı.

Batı’nın Çin ile rekabetinin pozitif yanında rakiplik adına kalmasını yeğleme ettiklerini kaydeden Kalın, "Rekabetin tahripkâr yanında çözüm almasından üçüncü taraflar, yanında öbür ifadeyle Asya ülkelerinin yanı esna Avrupa devletleri de kıygın olacaktır. Bir yan lehine değişmeyen benimseme buyurmak yerine, kazan-kazan hali oluşturmalıyız. Özellikle müstevli çağında teşrikimesai gerçekleştirmek zorundayız." dedi.

Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri, İsrail, Suudi Arabistan ve Yunanistan ile yaşanmış bulunan ihtilaflarda da detant olmasının hatırlatılması üzerinde Kalın, "İlişkilerimiz normalleşmektedir. Bu ülkelerle gerilim yaşanmasını istememiştik, ilişkileri ayırma niyeti de taşımadık." şeklinde konuştu.

"Afganistan'a dayanak noktası getirmek istiyoruz"

Türkiye'nin Afganistan’da gelecekte elbette yanında gösteriş deruhte buyurmak istediğine değgin suali da yanıtlayan Kalın şunları kaydetti:

"Havaalanının baştan hizmete açılması düşüncesince Afganistan yönetimine dayanak noktası getirmek istiyoruz. Bu mevzuda Katar ile uygulayım istişareler başlatılmıştır. Ancak toy yönetimin aceleci biçimde değişmeyen alamaması zımnında gestalt maneviyat bozucudur. Halihazırda Afgan Hükûmeti’ni yöntemince benimseme etmekten artma hükûmetin özellikle başına iane edebilecek pozisyonda olmasını sağlamaya odaklanıyoruz. Taliban’la hesaplı durum, düzenlilik sorunları, sınırların korunması ve barhana kabil hâlâ iktidara gelmeden evvela de bulunan bulunan mesail karşı konuşuyoruz. ABD’lilerin ülkeyi bırakma ika çeşidi iri kargaşa yaratmıştır. Taliban’dan elan eksiksiz yanında hükûmet kurmasını bekliyoruz. Geçenlerde açıklayan hükûmet, arsıulusal camianın beklentilerini karşılamamıştır. Ancak beklentilerimiz dair da realist olmalıyız."

Afganistan’dan beklenen barhana hareketlerinin Suriye’den gerçekleşen göçle kıyaslanamayacağına dikkati çekici Kalın, "Ancak bu gestalt Afganistan’daki ekonominin çökmesi yerinde değişebilir. Ülkemiz kapasitesini aşarak kısaca dört milyon Suriyeliyi benimseme etmiştir. Sınırlarımızı dayanak noktası olmak düşüncesince değme şeyi yapıyor, İran uç düzenlilik makamlarıyla baş başa çalışıyoruz. Ayrıca sınırımıza örek da nesir ettik. Uluslararası toplum, Amerika ve BM demincek harekete geçmelidir. Daha yanında tomar insanoğlu benimseme edemeyiz." dedi.

"Her devre aut siyasa dalında ayrımlı kararların alınmasını gerektirmektedir"

İbrahim Kalın barhana dair eskiden tahsil edilen kararlara da yer vererek şu biçimde konuştu:

"Her devre aut siyasa dalında ayrımlı kararların alınmasını gerektirmektedir. Bu kararlar bulunan şerait altında alınır. Ancak arada sırada yola baş başa çıktıklarınızın birileri sizi nısıf yolda bırakır. Suriye’deki gestalt kontrolden çıkana ve binlerce eş ölene derece diyetle diyalog biçiminde olunmasından yanaydık. Ancak perhiz zat halkına müteveccih saldırılara bitmeme etmiştir. O vakitler Tunus’ta Suriye’nin Dostları angın konuşma düzenlenmişti. Orada Hillary Clinton, ABD’nin muhalefeti destekleyeceğini söylemişti. Bundan çelimsiz yanında müddet sonradan Suriye’nin Dostları karışmış ve aykırılık ile sığınmacılar bekâr bırakılmıştır. Rejim de değme çeşitli suçu işleyebilmiştir."

Suriye’deki mücadelesi sona erdirmenin arsıulusal camianın rolü bulunduğunu anlatım fail Kalın Rusya ve İran'ın bu mevzuda ayrımlı düşündüğünü lakin Esed'in bundan sonradan kâffesi meşruiyetini kaybettiğini vurguladı.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, Suriye dair Avrupalıların köşelerine çekilmemesini atlaya zıplaya diyete elan yanında tomar bası uygulamalarını ve dünyanın Suriyelilere sırtını dönmediğini göstermeleri icap ettiğini belirtti.

"Türk askerleri İdlib’de bulunduğu düşüncesince 2,5 milyon insanoğlu bölgeden kaçmıyor"

Batı’nın İdlib’deki muhalifleri dayanak noktası olmak düşüncesince alana birlikler göndermesini beklemediğini dile getiren Kalın, "Bu bahis konusu değildir. 2015, 2016 ve 2017 yıllarında emniyetli semt tekvin önerisinde bulunduk. O devirde pervaz yasağı bölgesi olsaydı, Suriye’yi bırakma buyurmak mecburiyetinde küsurat o derece baş döndürücü insanoğlu olmazdı. Bu punt kaçırılmıştır." dedi.

Kalın laflarını şu biçimde sürdürdü:

"Bazı Avrupalı dostlarımız bizi Suriye’de er konuşlandırdığımız düşüncesince eleştirmektedir. Halbuki bu gestalt onları mutlu etmelidir. Biz müşterilerini arama ettiğimiz alanlarda tutmaktayız. Sadece Türk askerleri İdlib’de bulunduğu düşüncesince 2,5 milyon insanoğlu bölgeden kaçmıyor. Batı’daki dostlarımız, tığ karışma gücüymüş kabil davranmaktadır. Suriye topraklarına delik dikmedik. Ancak bu adımı, zat güvenliğimiz ve bölgedeki Suriyelilerin güvenliği düşüncesince çarpmak zorundaydık. Teşekkür adına yaptırımlarla karşılaşmaktayız. Neden? PKK’nın oradaki mevcudiyetine dokunca verdiğimiz için."

Türkiye'nin Suriye’de arsıulusal hukuku ihlal etmiş bulunduğu iddialarını reddeden Kalın, "Uluslararası hukuku ihlal fail Esed ve PKK’dır. Bu dü dava çözüldü mü? O biçimde illet demincek Türkiye’ye odaklanılıyor? Bizim düşüncesince orada yasal koruma hakkımız yalan konusudur. Eğer Rusya ve ABD’ye Suriye’ye duhul hakkı tanındıysa, tığ de bu hakka sahibiz.” değerlendirmesinde bulundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler