USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu: 'Savaşın kazananı, barışın kaybedeni yoktur'

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, er uyarı, çatışmanın önlenmesi, stabilizasyon ve arabuluculuğun behemehâl kendine arazi bulması icap ettiğini belirterek, "Savaşın maliyeti herhangi bir devir barışın bedelinden şimdi büyüktür. Çünkü savaşın kazananı, barışın k

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu: 'Savaşın kazananı, barışın kaybedeni yoktur'
10-03-2022 19:36

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Antalya'nın Belek Turizm Merkezi'ndeki NEST Kongre Merkezi'nde, ‘Değişen barış ortamınca arabuluculuk kontak lens altında' temasıyla planlı 8. İstanbul Arabuluculuk Konferansı'na katıldı. Çavuşoğlu, 10 yılda İstanbul Arabuluculuk Konferansı'nın fevk dozaj delege ve uzmanlarla arabuluculuk çabalarının etüt edildiğini ve anadan görme birlikte ortam biçimine geldiğini belirtti. Bu yılki konferansın Antalya Diplomasi Forumu'ndan doğrudan evvel düzenlendiğini ayraç eden Çavuşoğlu, "Bunun amacı, dü şişman aktiflik ortada birlikte görevdaşlık kurmaktır. Antalya Diplomasi Forumu'nun bu yılki teması, 'diplomasiyi baştan kodlamaktır'. Diplomasi barışçıl analizör bulma yeteneği ve gücü dizginleyebilme sanatıdır. Barış ve istikrarın sürmesini sağlamanın, arbede olmayacağı değil çatışmayla savaş edebilmek ve yöntemleri ihya anlamına gelir. Bunu yapabilmenin en güzel yolu arabuluculuk ve uzlaşmadır. Gelecek 3 devir ortamında diplomasiyi dünkü sınamalarla ahenkli bir duruma gelmek düşüncesince ne baştan kodlayabileceğimizi tartışacağız. Değişim, arsıulusal politikaların ana sabitesidir. Yapmamız müstelzim bilinçlilik değiştirmek aşina çekmek ve kendimizi buna uyarlanmış etmektir" ifadelerini kullandı.

"2 MİLYAR İNSAN ÇATIŞMA BÖLGELERİNDE YAŞIYOR"

Soğuk Savaş sürecinin derinliğine müddet evvel bittiğini ve demin baş döndürücü kutuplu birlikte dünyanın mevcut olduğuna yer veren Bakan Çavuşoğlu, “Rusya'nın, Ukrayna'ya saldırısı yalnızca Avrupa'da değil dünyada baş döndürücü şeyi değiştirecek. Çatışmalar evren genelinde yükselişe geçti. Yaklaşık 2 bilyon insanoğlu arbede bölgelerinde yaşıyor. Çatışmalar giderek henüz kompleks birlikte çözüm alıyor. Maalesef arsıulusal manzume dünkü sınamalar ve mütebeddil asayiş etrafına ahenk sağlayamıyor. Bunu dört dörtlük kendisine Ukrayna'daki silahlı arbedede birlikte kat henüz görüyoruz. Çatışmalar insanca trajediye illet oluyor, arsıulusal istikrara dokunca veriyor ve arsıulusal düzene güvensizliği artırıyor. Yine birlikte sanki dondurulmuş arbede patladı ve fenalık ile ahiret yolculuğu getirdi. O devir biz sormalıyız, barışın bulunmadığı birlikte dönemde mı yaşıyoruz? Gücün üstünlüğü, dünyada hukukun üstünlüğü ve toptan normlara galip mi gelecek? Bundan henüz iyisini yapabiliriz. Krizleri yönetiyor ve ya neticelerini frenlemeye çalışmaktan henüz iyisini" niteleyerek konuştu. "Erken uyarı, çatışmanın önlenmesi, kararlılık, arabuluculuğun burada behemehâl kendine toprak bulması gerekiyor” diyen Çavuşoğlu, “Çünkü savaşın maliyeti değme devir barışın bedelinden henüz büyüktür. Çünkü savaşın kazananı, barışın kaybedeni yoktur. Bu tatlılıkla 2010'da Birleşmiş Milletler'de (BM) 'Barış İçin Arabuluculuk' girişimini duyurduk ve BM Arabuluculuk Dostlar Grubu'nu kurduk. Türkiye'nin BM, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı, İslam İşbirliği Teşkilatı'nda (İİT) arabulucu yâran grubunun kurucusu olması ve bire birlikte anda bu gruplara riyaset etmesinden alım çalım duyuyoruz” niteleyerek konuştu.

"ARABULUCULUK FARKINDALIĞI"

Bu grupların, arabuluculuk mevzusundaki farkındalığı artırdığını ve 4 BM Genel Kurulu sonucu ve 3 İİT Bakanlar Konseyi sonucuna makul zemini hazırladığını kaydeden Çavuşoğlu, “Bu ay böylelikle İslamabad'da bizim öncülümüzde İİT Dışişleri Bakanları, İİT'nin bu bölgede kapasitesinin henüz birlikte tomar güçlendirilmesi düşüncesince bambaşka birlikte değişmeyen alacak. İstanbul Arabuluculuk Konferansı'ndaki müzakerat bu bölgede kavramsal çerçevenin büyümesine şişman katkıda bulundu. Arabuluculuğun başarısı düşüncesince anahtar ciddiyete erbap bilinçlilik kapsamıdır. Kadınlar ve gençlerin güvenliğin sağlanması ve barışın sürdürülmesi mevzusundaki muktezi rollerini münakaşa etmek düşüncesince hususi birlikte açık oturum yapacağız. Dünyanın değme yerinden diplomatları, öğrencileri, siyasal liderleri, endişe kuruluşlarını birlikte araya getirmekten sevinme duyuyoruz. Sizin tartışmalarınız henüz barışçıl, muvazeneli ve gönençli birlikte dünyayı mensur etmemize iane edecek. Güçlerimizi birleştirerek diplomasiyi baştan kodlamanın yüksek istikbaline eminim. Çünkü doğacak bugün yaptığımız şeylerle şekillenecek" ifadelerine toprak verdi.

"FIRSATLARI BULMALIYIZ"

Konferansa videoteyp mesajla eklenmiş olan BM Genel Sekreteri Guterres, sonuç haftalarda Ukrayna'da ortaya çıkan trajedinin arsıulusal barış ve güvenliği sarstığına uyanıklık çekerek, Ukrayna müdahale peyda etmek kıl payı evren genelinde silahların etken bulunduğu bu katlanılamaz acıların sona erdirilmesi düşüncesince eş arabuluculuk çabalarının henüz birlikte tomar devreye sokulması icap ettiğini tabir etti. Barışın sağlanabilmesi düşüncesince diyalekt mekanizmaların öneminin altını çizen Guterres, "Ortaya çıkan negatif koşullara yanıt verebilmek düşüncesince tetikleyici ve azimli olmalı, çatışmaları diyalog ve arabuluculukla çözebilecek fırsatları bulmalıyız. Birlikte çalıştığımız organ devletler, diyalekt organizasyonlar ve taharri memuru polis maşer kabilinden ortaklarımızla çalışmaya bitmeme etmeliyiz. Arabuluculuk da başarı, fakat arsıulusal yardıma ve siyasal birliğe bağlıdır" dedi.

İsa Akar - Ertuğrul Gün
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler