USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Dizi – 2: Evren'e Dair 10 Uçuk Teori

Bilim kullanıcılarını kainatı anlatabilmek düşüncesince nice kez denediler ve gelişigüzel seferinde kulağa birbirinden henüz uçmuş mevrut efkâr çıkardılar.

Dizi – 2: Evren'e Dair 10 Uçuk Teori
03-10-2021 23:24

Bilim müşterilerini kainatı anlatabilmek düşüncesince nice sefer denediler ve rastgele müşterek seferinde kulağa birbirinden şimdi uçmuş mevrut efkâr çıkardılar. Uzun senelerdir dünya ve istikbaline değgin izah hazırlamaya uğraşan rastgele müşterek bilgi insanı birbirinden enteresan efkâr ortaya attı.

İşte dizimizin ikinci bölümü:

6. Çoklu Evren

Big Bang diyince CMB'nin tekdüzeliğini açıklayabilmek düşüncesince pahalılık denilen aşkın aceleci genişlemenin geçmiş hamlesini saymak gerekir. Bazı bilgi insanlarına gereğince evrenimiz bu enflasyonist etaptan çıkınca şişen feza denizinin süresince küçük müşterek köpük kabarcığı kadardı. Paul Steinhardt çeşidinden maruz 'Sonsuz şişme' denilen bu teoriye gereğince gayrı tomurcuk evrenler bu şişme denizden ayrımlı yerlerinde daim oluşurken bunların tamamı birleşerek çoklu müşterek dünya oluşturuyorlar.

Teori şimdi ilginçleşiyor zira apayrı evrenlerin bizim hikmet kanunlarımıza cemaat bulunmasına icap yok, kimisi şimdi müşterek tomar yerçekimine cemaat kabil kimisi de ayrımlı enerji hızına. Diğer evrenleri doğrudan adına gözleyemediğimizden birisi bizim evrenimizle çarpışabilir bile. Bazı bilgi müşterilerini da CMB içerisindeki antipatik noktanın bu çeşit müşterek çarpışmanın izi olabileceğini önerdi.

7. Yerçekimini kusur anladık

Evren teorileri yerçekiminin doğru anlaşılmasına dayanır- fizikte maddeyi serbest boyutta etkileyen yegâne kuvvettir.

Ancak yerçekimi yegâne başına birtakım gök bilimi gözlemlerini açıklamaya yetmiyor. Bir galaksinin aut bölgelerindeki yıldızların hızını ölçmeye kalkarsak bu yıldızlar hoppadak tanıdık galaksinin yerçekimi ile zaptediliyorsalar yörüngede eğlenmek düşüncesince aşkın müşterek tomar çabucak akıntı ediyorlar. Daha demir müşterek sade galaksileri müşterek arada tuttuğu varsayılırsa, bunları tanıdık maddenin yerçekiminden şimdi iri müşterek çelim müşterek arada tutuyor.

İki çözümden birisi bilgi insanlarını şimdi müşterek tomar cezbetmiş. Birincisi dünya gözle göremediğimiz dark matter yer alıyor ve bu da kem yerçekimini sağlıyor.  İkincisi ise yerçekimi teorimiz kusur ve onun namına MOND'u (Modified Newtonian Dynamics) koymalıyız. Her ne derece ne MOND ne de Dark Matter kanıtlanamadıysa da deneyler ve gözlemler bitmeme ediyor.

8. Aşırı Akışkan Uzay Zamanı

Uzay hoppadak üç boyuta cemaat olsa güçlü devir formunda dördüncü müşterek format var.  Evreni sonunda dört boyutlu feza tarihi ile gözümüzde canlandırabiliriz. Bazı teorilere gereğince kılükal gelişi Stefano Liberati'nin öne sürdüğü yıldızlar ve galaksiler derece fiziki objeler haricinde kişi süresince fiziki müşterek öz beden söylediği sudan ibaret müşterek okyanusa benzeri müşterek madde.

Su elbette sayımsız molekülden oluşuyorsa feza tarihi da bu teoriye gereğince bizim teknolojimizin erişemeyeceği mikroskobik parçacıklardan oluşan aşkın yoğun müşterek ölçüde müşterek gerçeklik.

Bu kuram feza zamanını flaş kullanılmamış viskoziteye cemaat aşkın seyyal derece canlandırıyor.

Bu çeşit sıvıların anlaşılmaz müşterek niteliği de bildiğimiz sıvıların karıştırılınca dönmesi derece müşterek obje bahis konusu değil. Bu halde kan dolaşımı hareketi namına küçük girdaplara ayrılıyor. Bu da aşkın seyyal feza tarihi yerinde galaksilerin oluşmasına faktör olabiliyor.

9. Simülasyon Teorisi

Şu anne derece teoriler rastgele müşterek daim bilgi insanlarından geldi fakat bu kuram felsefecilerden.

Madem dünya ile ilişik bütün bilgiler beynimize duyularımız ve ilmî vesait yardımıyla geliyor illet bunların bütünü doğru düşünülmüş müşterek göz bağı olmasın?

Neden etabın arka küsurat bölümü ultra yapmacık müşterek elektronik beyin simülasyonu olmasın?

'Matrix' filmlerinde popülerleştirilmiş müşterek düşün bu fakat birtakım felsefeciler bunu dehşetli ciddiye alıyor. Ancak bu teorinin doğru yahut kusur olup olmadığını tanıtlamak olanaksız olduğu için ilmî müşterek kuram olma ihtimali de sıfıra düşüyor.

10. Kozmik Kendini Beğenmişlik

Fizik kanunlarında atom altı kuvvetler ve elektromanyetizma derece asliye sabitler yerçekiminin enerjisini belirler.

Bildiğimiz kadarıyla bu rakamlar rastgele müşterek değere cemaat olabilir. Ancak, cemaat oldukları değerlerden aşkın biraz da olsa uzaklaşırlarsa dünya aşkın ayrımlı müşterek yere dönüşebilirdi ve en önemlisi, biz düşüncesince bildiğimiz avlu ve biz mevcut olmayabilirdik.

Nick Bostrom kitabında bahsetmiş olduğu antropik teorisinde etabın insanoğlu yaşamının mevcut olabilmesi düşüncesince yaratıldığını anlatıyor.

Evrenin biz mevcut olalım sanarak yaratıldığı düşüncesi girince aklına insanoğlu başlıyor apayrı sorular sormaya...

Dizi – 2: Evren'e Dair 10 Uçuk Teori

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler