USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Giyilebilir teknolojiler keyif dalında tesirini artırıyor

İstanbul Medipol Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi Yöneticisi Dr. Öğretim Üyesi İlker Köse, 'Bugün kimilerinin aksesuar kadar görmüş olduğu bu teknolojiler, benzeyen sürede çoğumuzun kullanmayı aşırı saf karşıladığımız vesait durumuna gelecek.' dedi.

Giyilebilir teknolojiler keyif dalında tesirini artırıyor
04-12-2021 13:33
Istanbul

İstanbul Medipol Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi Yöneticisi Dr. Öğretim Üyesi İlker Köse, “Bugün kimilerinin aksesuar kabilinden görmüş olduğu bu teknolojiler, benzeyen sürede çoğumuzun kullanmayı aşırı katıksız karşıladığımız vasıtalar biçimine gelecek.” dedi.

Teknolojik gelişmeler insanoğlu yaşamını tahsilden eğlenceye derece açık müşterek yelpazede etkilemeye bitmeme ediyor. Ortaya çıkan toy cihazlarla beraberce insanoğlunun mülk iktisap ve iş yapış biçimleri de şişman müşterek dönüşüme uğruyor.

Bu dönüşümlerin en büyüklerinden bir tanesi de giyilebilir cihazların kullanımının çoğalması ile keyif sektöründe tesirini göstermeye başladı. İlk yıllarında şimdi aşırı aksesuar namına geçer not zeki saatler ve zeki yüzükler keyif alanındaki etkilerini gelişigüzel güzeşte çağ artıyor.

Uzun yükleme süreleri ile 7/24 hab kalitesi, ihtisas ritmi, ruhsal gerilim ölçer ve spor aktivitelerine derece katı aşırı keyif aktivitesini eşya dibine düzlük bu cihazlar, insanoğlu sağlığı ile ek ehemmiyetli ve alıngan verilere sahip.

AA muhabirine giyilebilir cihazların keyif sektörüne tesirleri üzerinde açıklamalarda mevcut İstanbul Medipol Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi Yöneticisi Dr. Öğretim Üyesi İlker Köse, doktor ile pestil arasındaki birlikteliğin teşhis, otama ve izleme aşamalarından oluştuğunu söyledi.

“Öngörülemeyen rahatsızlıkların tanısı üzere kullanılması da beklenir görünüyor”

Her etabın dosdoğru ilerlemesi düşüncesince lüzumlu unsurların başında, hastaya ek verilerin elde edilmesinin geldiğinin altını çizen Köse, şunları söyledi:

“Hekim ile hastayı müşterek arada terviç zorunluluğumuz, şişman seviyede bu verileri almak düşüncesince tercih ettiğimiz yöntemlerden ve geçer not tıbbi aletlerin, laboratuvar ile görüntüleme cihazlarının hastanede bulunuyor olmasından kaynaklanıyor. eğer hastaya ek verileri açıktan elde edebilmemize olanak sağlayıcı formül ve teknolojiler kullanabilirsek, teşhis, otama ve izleme düşüncesince doktor ile hastanın ayrımsız mekanda bulunma ihtiyacını da azaltabiliyoruz.

Giyilebilir teknolojiler, hastaya ek verilerin daim müşterek biçimde kaydedilmesini ve istendiğinde hekimle paylaşılabilmesini sağladıkları için, açıktan keyif hizmeti sunmanın ehemmiyetli bileşenlerinden bir tanesi biçimine geldi. Şimdilik şimdi aşırı otama ve izleme ile öngörülen bazısı rahatsızlıkların er tanısı düşüncesince kullanılsalar da, ürettikleri verinin hastanın sağlığı ile ek sunmuş olduğu bilgilerin, insanlarda öngörülmeyen rahatsızlıkların tanısı üzere kullanılması da beklenir görünüyor.”

“Yüz yüze iletişimin yeteri kadar çözümleme etmediğimiz katı aşırı katıksız yararları var”

Köse, hasta-hekim arasındaki ilişkiyi yalnızca verileri elde etmekten ibaret saymanın fire müşterek yaklaşım olacağını vurgulayarak, “Yüz yüze iletişimin yeteri kadar çözümleme etmediğimiz katı aşırı katıksız yararları mevcut ve açıktan keyif hizmeti sunarken bunları yenilgi riskimiz de gır konusu. Örneğin, hasta-hekim arasındaki itimat duygusu, hastanın fakat diyalog ile elde edilebileceği türden bilgilere bulunan gerekseme ve hasta-hekim mahremiyeti kabilinden konular, keyif hizmetini açıktan özgülemek istediğimizde çözmemiz müstelzim konulardan yalnızca birkaçı.” biçiminde konuştu.

“Hukuki altyapısı daha oluşmadı”

Giyilebilir cihazların türel altyapısına dikkati çekici Köse, “Giyilebilir teknolojilerin ve evde kullanılabilen imtihan kitlerinin tedricen şimdi yaygınlaşacağı ortada. Ancak beceri namına yapılabilir vaziyette bulunan katı aşırı şeyin türel altyapısı daha oluşmadı. İnsanlar, giyilebilir teknolojileri, şimdilik özlük inisiyatifleri ile kullanıyorlar ve ölçülen verileri gerektiğinde hekimleri ile de paylaşarak sağlıklarını korumaya çalışıyorlar. Kullanıcı deneyimleri ve bu teknolojilerin sağlığı korumaya müteallik katkıları, giyilebilir teknolojileri benzeyen sürede keyif sisteminin katıksız müşterek parçası biçimine getirecek.

Bu tam elde edilmiş kullanıcı deneyimleri ve değişen/artan gereksinimler ise, şimdi elverişli ve şimdi müşterek tomar takdir eden giyilebilir teknolojilerin geliştirilmesi düşüncesince müşterek vesile olacak. Kanaatimce zaman kimilerinin aksesuar kabilinden görmüş olduğu bu teknolojiler, benzeyen sürede çoğumuzun kullanmayı aşırı katıksız karşıladığımız vasıtalar biçimine gelecek.” sanarak konuştu.

“İnsanın bilgisayardan hala şişman üstünlükleri mevcut”

Köse, teknoloji şirketlerinin keyif dalında şişman yatırımlar yapmasının mucize olmadığını belirterek, laflarını şöyleki sürdürdü:

“Yapılan yatırımlar dü anne grupta toplanıyor. Bunlardan bir tanesi keyif verisinin elde edilmesini sağlayıcı sensör, alet ve imtihan kitleri; başkası ise elde edilmiş bu verilerin yahut görüntülerin yorumlanması düşüncesince geçer not sistemler. Yapay zeka çözümleri de, bu ikinci kısıntı giriyor. Bu sistemlerin “zeki” namına isimlendirilmeleri insanoğlunun öğrenme sürecine benzeri müşterek yolla öğrenmelerinden ve peşi sıra bizatihi değişmeyen üretebilmelerinden kaynaklanıyor. İnsanın tababet fakültesinde okuması minimum 6 sene sürüyor, fakat peşi sıra müşterek pestil ile ek tanıya dakikalar zarfında ulaşabiliyor. Yapay zeka sistemlerini de özellikli müşterek mevzuda eğitmemiz aylar-yıllar alabiliyor, fakat peşi sıra saniyeler zarfında değişmeyen verebiliyor.

Şimdilik bilgisayarın prosedür hızı üzerinde müşterek pozitif yanları olsa da, insanoğlunun öğrenebildiği konuların çeşitliliği ve öğrenilen şeyler ortada kurabildiği bağlar açısından bilgisayardan hala şişman üstünlükleri mevcut. Zira yapay zeka sistemlerinin doğrudan hepsi, yalnızca belli başlı müşterek mevzuda değişmeyen verebilme kabiliyetine sahiptir. Çok sayıda ve değişik türde mevzularda değişmeyen verebilen sistemler ince beş on ve fakat şişman yatırımlarla gerçekleştirilebilmektedir.”

“Yapay zeka pestil karşı kavisli değişmeyen verirse mesul ki olacak?”

Yapay zekanın doktorların yerini alacağı iddiasını dü manada değerlendirmek icap ettiğinin altını çizen Köse, “Birincisi, doktorların ıssız el altında meydana getirdiği kurala mebni yahut ince özellikli mevzularda yapay zeka çözümlerinin kullanılmasıdır. mesela müşterek tomografi görüntüsünü yorumlarken yapay zeka sisteminin ön değerlendirmesini dikkate alabilir, fakat sonuncu sonucu kendisi verir ve katıksız namına kararın tüzel sorumluluğunu da kendisi alır. Bu sayede doktorun bilgisi, deneyimi ve tarihi şimdi kalifiye işlere harcaması sağlanabilir." bilgisini verdi.

Köse, öbür muhtemel senaryonun ise yapay zekanın doktorun sonuncu değişmeyen donör rolünü üstlenmesi bulunduğunu belirterek, "Bu senaryoyu da beceri ve türel açılardan ele alabiliriz. Teknik manada özellikli bazısı mevzularda yapay zeka sistemlerinin etibba derece yahut şimdi akıllıcasına kararlar alabildiğini biliyoruz. Ancak zaman bakımından müşterek doktorun kâffesi görevlerini ağız ağıza yapay zekaya devretmemiz beceri namına beklenir değil. Yine de bu durumun yapay zeka lehine tedricen geliştiğini söyleyebiliriz. Teknik manada gidişat hakeza iken, ağız dalaşı şimdi aşırı ahbaplık ve töre bilimi alandadır. Mesela, müşterek yapay zeka sisteminin pestil ile ek verdiği muhtemel kavisli müşterek karardan çevre oluşan zararın türel mesuliyeti kimde olacaktır? Bu ve benzerleri, gelecek zamanlarda tedricen yoğun duyacağımız ve yanıt arayacağımız sorular olacaktır." biçiminde konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler