USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

İklim Şurası'nda motokuryeler düşüncesince "elektrikli araç" önerisi

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Mehmet Emin Birpınar, "Motorlu kuryelerin 2030'a derece yüzdelik 30, 2040'a derece yüzdelik 40'ının elektrikli araçlarla çalışmasına bağlı birlikte sonucu oylayacağız." dedi.

İklim Şurası'nda motokuryeler düşüncesince
25-02-2022 12:25
Ankara

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Mehmet Emin Birpınar, herkes tarafları içerisine alarak delege ve transparan ortak biçimde meydana getirilen İklim Şurası'nda motorlu kuryelerin kullandığı vasıtaların muhtemelen ortak miktarda elektrikli olması anlamında değişmeyen alınacağını bildirdi.

Bakanlıkça Konya Selçuklu Kongre Merkezinde planlı İklim Şurası'na bağlı AA muhabirine açıklamada mevcut Birpınar, Birleşmiş Milletler çatısı altında rastgele yıl İklim Değişikliği Taraflar Toplantısı (COP) yapıldığını, bu seneki toplantının Mısır'da gerçekleştirileceğini belirtti. Birpınar, bu cins toplantılarda tahsil edilen kararların yan ülkelerce uygulanması gerektiğine ayraç etti.

Türkiye'nin Paris İklim Anlaşması'na yöntemince yan bulunduğunu hatırlatan Birpınar, "Bu şuranın amacı, nesillerin refahını, mutluluğunu sağlamak, Türkiye'nin sürdürülebilir kalkınmayı başardığını göstermek, döngüsel tutum ekseninde gelişmesi, zenginleşmesi, büyümesi ve ulusal hasılatını çoğaltması düşüncesince hava değişikliği ile ilişik riskleri minimuma indirmek, yaşanmış bulunan değişime ahenk sağlamaktır." sanarak konuştu.

Birpınar, İklim Şurası ile mini ortak COP toplantısı yaptıklarını, hususi sektörden kamuya, sivil polis polis maşer örgütlerinden üniversitelere denli herkes paydaşların Şura'ya katıldığını, Türkiye'nin hava değişikliği ile mücadelede 2053 hedeflerini belirlediklerini söyledi.

200 maddeden oluşan değişmeyen çıkacak

Şura'nın yapıldığı 5 gündüz süresince 7 tematik bölgede alt kurul çalışmalarının dip ortak biçimde sürdüğünü, peşi sıra 7 fevk dozaj katılımlı yemeni masa toplantısı gerçekleştiğini tamlayan Birpınar, şunları aktardı:

"Komisyonlardaki kararlar bu masalarda ortak kere elan süzgeçten geçti, birileri çıkarıldı, kimi maddelere ilaveler oldu. Genel bazda Şura'dan 200 maddelik ortak değişmeyen çıkacak, bunların bütünü siyasal kararlar olacak. Kararlarla hava değişikliği ile ilişik adına etraflıca dönemli izleme planları yapacağız. Hangi kurumun ne zaman, nerede, ne tarihte ve ne kadar, ne iş yapacağı ile ilişik matrisler belirleyeceğiz."

İklim Kanunu'nun altlığını da İklim Şurası'nda oluşturduklarını tamlayan Birpınar, şunları kaydetti:

"İklim Şurası her insana danışılarak, hiçbir kimseyi dışarıda bırakmadan, herkes tarafları içerisine alarak, kusursuz delege ve transparan ortak biçimde mamul ve tarihe geçecek ortak güruh olmuştur. Dinlemediğimiz kimesne kalmadı. Her görüşten insanoğlunun açılım İklim Şurası kararlarına yansımış olacak. Bütün paydaşları azami kurda bahtiyar edecek ortak son bildirgesi olacak. Bu değişmeyen politiktir ancak uygulanması önemli. Burada ortak inanmışlık var, hava değişikliğine ahenk sağlayalım, hava değişikliği ekonomimizi bozmasın, hayatımızı, sanayimizi, ticaretimizi, arsıulusal ilişkilerimizi bozmasın, diplomasimizi bozmasın; bu mevzularda elbette ulama verebilir, onlara baktık aslında. Çok ehemmiyetli kararlar, neticeler bulunduğunu düşünüyoruz."

Birpınar, arsıulusal şirketlerin temsilcileri, yöneticileri ve büyükelçilerin Şura'ya katıldığını, Türkiye'nin gayretlerini izlediklerini söyledi.

Türkiye'nin COP27'ye elinin elan da çelimli gideceğini tamlayan Birpınar, laflarını şu biçimde sürdürdü:

"Türkiye hava değişikliği ile hakkıyla içtenlikli ortak biçimde savaş ediyor. Biz bu mevzuda önderlik gerçekleştirmek istiyoruz. Sadece vatanımızda değil, bölgede de hava değişikliği ile savaş dair önder iktisap etmek istiyoruz. Hatta Orta Doğu'da önder olma kabilinden ortak niyetimiz var. İklim Kanunu çıkaracağız. İklim Kanunu'nu Avrupa Birliği, Kanada, Japonya çıkardı. Bizde de çelimli metni bulunan ortak anayasa çıkacak. Hangi paydaşların ne yapacağını, Bakanlığın neyi yapacağını yazacağız ve ortak tane hiçbir buradaki kararların uygulanması noktasında rastgele hissedar ile ahenk ve beraberlik içinde çalışacağız."

Özellikle müstevli sürecinde devre içi satışlara yayınlanan candan motorlu kuryelerin sayısının arttığına ayraç fail Birpınar, Şura'nın son bildirgesinde buna bağlı de maddenin de olacağını tabir etti. Birpınar, şu detayları verdi:

"Şura'da motorlu kuryelerin 2030'a denli yüzdelik 30, 2040'a denli yüzdelik 40'ının elektrikli araçlarla çalışmasına bağlı ortak değişmeyen alacağız. Bunu onama ettirirsek İklim Kanunu'na yazacağız ve bunun uygulanmasını isteyeceğiz. Mikro mobilitenin ilerletilmesini isteyeceğiz, vilayetlerde scooter, çiftteker kullanımının yaygınlaştırılması sonucu da mevcut bildirgede. Politik adına bunların onama edilmesi aşırı önemli. Belediyelerin şişko taşımada kullandıkları vasıtaların elektrikliye doğrusu el değmemiş emisyona dönmesi meselesi var. Prensip adına bunların sonucu fiş ve eksiksiz maddeler ortak tane hiçbir oylanacak. Ondan sonradan da aşırı diri ve çelimli ortak yolumuz var. Bakanlık adına Şura kararlarının rastgele adımını izlem edeceğiz."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler