USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

İstanbul Tıp Fakültesi'nde ameliyatlarda 'robotik cerrahi' dönemi

Prof. Dr. Faruk Özcan, "Kalp doğa cerrahisi ve umumi cerrahi ameliyatlarında kullanılmasını hedefliyoruz. Robotik cerrahiyi aşırı münteşir yerine eksiksiz cerrahi branşlarda gitmek kabilinden hedeflerimiz var." dedi.

İstanbul Tıp Fakültesi'nde ameliyatlarda 'robotik cerrahi' dönemi
18-12-2021 13:03
İstanbul

İstanbul Üniversitesi (İÜ) İstanbul Tıp Fakültesi'nde teşrinievvel ayında kullanımına başlanan ve "cerrahinin geldiği en sonuç nokta" namına vasıflandırılan robotik cerrahi, ürolojik ve jinekolojik emraz düşüncesince uygulanırken, umumi cerrahi ile his ve huy cerrahisi sahalarında kullanması düşüncesince de hazırlıklar yürütülüyor.

Küçük kesilerle ameliyat olanağı sunan; üroloji, eş hastalıkları, umumi cerrahi, bebek cerrahisi, döş cerrahisi, kulak koku alma organı boğaz, his huy cerrahisi özellikle kazanmak gibi nice bölgede kullanılabilen robotik cerrahi teknolojisine hem doktorların bununla ortak hastaların merakı artıyor.

İÜ İstanbul Tıp Fakültesi'nde de "cerrahinin geldiği en sonuç nokta" namına vasıflandırılan robotik cerrahi ameliyatları teşrinievvel ayından beri yapılıyor. Bu kapsamda, 9'u kestanecik kanseri, 5'i böbrek tümörü, 1 yumurta kanseri kazanmak gibi 15 ameliyat robotik cerrahi yöntemiyle gerçekleştirildi.

"Önemli fonksiyonların ve anatomik binanın korunmasında katkıları bulunan ortak yöntem"

AA muhabirinin sorularını cevap veren İÜ İstanbul Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı ve Ürolojik Onkoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Özcan, robotik cerrahinin, "laparoskopik cerrahi" denilen karnın içerisinin gazla şişirildikten sonraları robotik yahut enstrümanların konulduğu portların yerleştirilmesiyle meydana getirilen ameliyatlar bulunduğunu anlattı.

Ekim kocaoğlan başlangıcında robotik cerrahi ameliyatlarına başladıklarını, bu teknolojiyi en baş döndürücü ürolojik kanserler ve jinekolojik operasyonlar düşüncesince kullandıkları tamlayan Özcan, "Kalp huy cerrahisi ve umumi cerrahi ameliyatlarında kullanılmasını hedefliyoruz. Robotik cerrahiyi baş döndürücü yayılmış namına halis muhlis cerrahi branşlarda kıymetlendirmek gibi hedeflerimiz var." dedi.

Prof. Dr. Özcan, belirgin ameliyatlar ile robotik cerrahinin farkına değinerek, şunları kaydetti:

"Robotik cerrahi teknolojisiyle ameliyat yerini hâlâ şişman gördüğümüz düşüncesince hâlâ tetik ortak emek vermek yapıyoruz. Bazı ehemmiyetli fonksiyonların ve anatomik binanın korunmasında fazladan katkıları bulunan ortak ameliyat yöntemi fakat belirgin cerrahi ameliyatlar güzel yapıldığı takdirde bu katkıları gene sunmakta. Mesela, kestanecik ameliyatlarında hacet terviç ve eşeysel fonksiyonlarının korunması açısından ağırbaşlı katkıları var. Robotik cerrahi olaylarında kan kaybı sayı farkı 50 mililitre yöresinde olabilirken, belirgin ameliyatlarda bu 350-400 mililitreyi bulabilmekte. Vücut bunları tolere edebiliyor güçlükle hâlâ tetik ortak emek vermek bulunduğu düşüncesince robotik cerrahide bu nezif hâlâ az oluyor."

Robotik cerrahide düet konsol teknolojisi

Robotik cerrahinin kadro işi olduğuna ayraç fail Özcan, "Konsol cerrahı, hastabaşı cerrahı, ameliyat hemşiresi, anestezisi, bunların bütünü baş döndürücü hususi ve bunlarda profesyonel kazanmak gerekiyor. Hastabaşı cerrah, konsol cerrahına baş döndürücü şişman yardımcı. Ameliyat hemşiresi bire ortak biçimde aletlerin hazırlanmasında görevli. Hasta düşüncesince hususi ortak vaziyet gerekiyor, duyum yitimi ekibimiz de bunların monitörizasyonunda kusursuz ortak ekipman şeklinde çalışmamızı sağlıyor." bilgisini verdi.

Özcan, robotik cerrahi düşüncesince hususi ortak edep bilimi bilimi olduğunu, en önce robotun kullanımının öğrenilmesi icap ettiğini belirterek, hâlâ sonraları hastabaşı cerrahı namına bu bölgede nice ameliyat yapmış tecrübeleri cerrahların nezdinde tekniğin kullanışlı namına öğrenildiğini anlattı.

Robotik cerrahide düet konsol teknolojisinin bulunduğunu da aktaran Özcan, "Bir tarafta hâlâ az profesyonel cerrah, ortak tarafta profesyonel ortak cerrah. Anında istediği biçimde kontrolü ele alarak müdahaleler yapabiliyor ve eğitimi sağlıyor. Bu elbette bilginin nakledilmesi açısından baş döndürücü önemli. Bilgiyi değme devir nakletmeye, bizlerden ahir kuşakların da bunu öğrenmesine ve uygulamasına çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.

Robotik cerrahinin fiyatlı ve cihazın bakımlarının masraflı bulunduğunu tamlayan Özcan, cihazın fakülteye getirilmesinde bevliye anne bilim branşının yanı esna sayrılarevi yönetimi, dekanlık ve başhekimliğin katkıları bulunduğunu dile getirdi.

Hastalardan robotik cerrahiye talep

Prof. Dr. Özcan, robotik cerrahinin hastaya katkıları açısından baş döndürücü yeğleme edilen ortak ameliyat yöntemi durumuna geldiğine dikkati çekerek, "Son senelerde hastalar robotik cerrahinin yapılabildiğini bildikleri düşüncesince aracısız robot isteğiyle geliyorlar. Hastalarımıza belirgin cerrahi opsiyonunu da değme devir sunuyoruz. Robotik cerrahinin hastayla ait elbette birtakımı külfetleri olabiliyor. Hastaya bilim verildiği devir kişi tercihini yapıyor." diyerek konuştu.

Robotik cerrahi ameliyatları düşüncesince bekleme listesinin, belirgin ameliyatlara layıkıyla hâlâ çelimsiz bulunduğunu dile getiren Özcan, bu uygulayım bilimi hâlâ baş döndürücü yaygınlaştıkça ve duyuldukça küsurat taleple beraberce listenin de uzayacağını tabir etti.

Prof. Dr. Özcan, dinç doktorların robotik cerrahiyi öğrenmeleri düşüncesince arzulu ve gelişmelere belirgin olmaları icap ettiğini belirterek, bu bölgede profesyonel merkezlerde kesinlikle edep bilimi bilimi de almaları önerisinde bulundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler