USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

İstismar mağduru çocuklardaki travmanın tesiri ÇİM ile azaltılıyor

Çocuk Koruma ve İzlem Merkezi (ÇİM) ile istismara uğramış olduğu melhuz evlatların gerekseme duyduğu gelişigüzel cins adli, tıbbi ve toplumsal işlemler bir tane merkezde gerçekleştiriliyor.

İstismar mağduru çocuklardaki travmanın tesiri ÇİM ile azaltılıyor
27-01-2022 13:55
Trabzon

Adalet, Sağlık, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlıkları ve Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) işbirliğinde çalışkanlık yayınlayan Çocuk Koruma ve İzlem Merkezi (ÇİM) ile istismara uğramış olduğu memul çocukların gerekseme duyduğu değme çeşit adli, tıbbi ve içtimai işlemler biricik merkezde gerçekleştiriliyor.

KTÜ Adli Bilimler Enstitüsü Müdür Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Seçkin Güven Kırcı, AA muhabirine, Türkiye'de 53 ÇİM olduğunu söyledi.

Yaklaşık 10 nefis ekiple işlev verdiklerini tamlayan Kırcı, "Çocuk istismarında rüçhan misyonumuz çocuğun travmasını en uzuv indirgeyebilmek. Özellikle çocuğun efdal faydasını gözetiyoruz ve evladı bu vakayla ilgilendiren minimum etkilenir halde tutmaya hız gösteriyoruz." dedi.

Kırcı, ÇİM'e getirilen kıygın evlatların biricik seferde tabir verdiklerini aktararak, "Mutlaka müşterek adli görüşmeci ve karı görüşmecisi evladı karşılıyor. Çocuk boylu boslu müşterek odada adli görüşmeciye ifadesini biricik seferde veriyor. İfade esnasında boylu boslu odanın gayrı tarafında savcı, avukat, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğüne ilişkin içtimai incelemeci, bütünü baş başa evladı dinliyor. Çocuğun ifadesi hem görsel bununla ortak ünlü kendisine yük dibine alınıyor." niteleyerek konuştu.

Uygulamanın, çocuğun evvelsi uygulamalarda oluşan extra travmalarını yeniden yaşamasının önüne geçtiğini vurgulayan Kırcı şu halde bitmeme etti:

"Önceden çocuk hem manşet merkezinde tabir veriyordu, savcıya ayrı tabir veriyordu, yoklama düşüncesince hastaneye geliyor, doktora yeniden vakası anlatıyordu, yeniden mahkemeye çıktığında müşterek el henüz anlatıyordu. Her seferinde çocuk yaşamış olduğu bu ağırbaşlı travmayı yeniden gene hayatta olmak mecburiyetinde kalıyordu. Bunun ÇİM ile önüne esbak olduk. Çocuk burada müşterek el bu ifadeyi verdikten sonraları yeniden travmatize olmuyor."

"Afişe olmamaları, yaftalanmamaları gerekiyor"

Ardından çocuğun rehabilite sürecine geçtiklerini özetleyen Kırcı, "Çocuğun psikiyatrik yardıma gereksinimi var ise onu sağlıyoruz, çocuğun eşeysel yoldan bulaşıcı emraz açısından tedavilerine başlanıyor, istenmeyen hamilelik olmasın niteleyerek kontrasepsiyon uygulamalarını yapıyoruz. Sosyal tetkik uzmanı değerlendirmesi kararı çocuğun gideceği noktayı belirleme ediyoruz. Eğer görüngü karı içi istismar vakası ise çocuk yurda alınıyor. Çocuk minimum travmatize olacak halde atlatmış oluyor." ifadelerini kullandı.

Kırcı, gizliliğe baş döndürücü özen ettiklerinin altını çizerek, "Bu evlatların katiyen yaftalanmamaları gerekiyor. Ne eyvah ki istismar mağduru dallar müşterek ahir istismar açısından baş döndürücü henüz riziko altında bulunan gruplar. Onun düşüncesince banko duyulmuş olmamaları, yaftalanmamaları gerekiyor. O nedenden dolayı kılıç merkezimizde banko safiha kullanmıyoruz, o merkezin ne iş yaptığını haricen bakanın anlamaması düşüncesince uğur boncuğu safiha asmıyoruz." halinde konuştu.

Mağdur evlatların verileri şifahane yük sisteminde arazi almıyor

İstismar mağduru çocuğun uğur boncuğu ferdî verisinin şifahane yük sisteminde arazi almadığına özen çekici Kırcı, "Onlara numaralar veriyoruz, dallar numaralar üstünden şifahane yük sistemine giriliyor ve banko evlatların henüz ahir yaşamlarında, istismar vakasının başlarından geçtiğini duyulmuş edecek müşterek harekette, işlemde bulunmuyoruz ve bu gizliliği sonuna derece sağlamaya çalışıyoruz." bilgisini paylaştı.

Kırcı, Adli Tıp Ana Bilim Dalı kendisine kendilerine yılda sayı farkı 200 yöreleri çocuk istismarı vakası geldiğini belirterek, 2020 senesinde koronavirüs salgını kısıtlamalarıyla başvurma sayısının yüzdelik 40 azalış gösterdiğini söyledi.

Dr. Öğretim Üyesi Kırcı, "Aslında bunu çocuk istismarında hadise sayısında müşterek eksilme kendisine değerlendiremiyoruz. Bunun, yasaklara ilişkin kendisine evlatların hali anlatabilecekleri mercilerle ilişkilerinin kesilmesi dolayısıyla azaldığını düşünüyor, vakaca azaldığını düşünmüyoruz." dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler