USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Müsilaj, artık Mersin kent merkezinde

Mersin sahillerinde güzeşte aylarda ilkin mestur ıvır zıvır körfez ve körfezlerde riziko meydana getirmeye başlamış olan ve elan aşırı diplerde tanıdık müsilaj, artık hem kent merkezinde bununla beraber yüzeyde ortaya çıktı.

Müsilaj, artık Mersin kent merkezinde
07-01-2022 10:49

Tehlikenin boyutlarının derece derece yetiştiği ve Mersin sahillerinin müsilaj tehlikesi altında bulunduğu uyarısı önleyen Prof. Dr. Deniz Ayas, “Müsilaj, hoppadak Marmara meselesi değil. Marmara'da iri müsilaj biyomasları oluştu ancak sahili bulunan halis muhlis şehirler düşüncesince hakeza müşterek riziko var” dedi.

Deniz bilimciler, müsilaj tehlikesine ilgi çekmeye bitmeme ediyor. Geçen sene Marmara Denizini adeta şümul etmesiyle Türkiye gündemine oturan müsilajın bitmeme fail müşterek dava bulunduğu uyarısında mevcut ilim insanları, tehlikenin hoppadak Marmara'yı değil, sahili bulunan hepsi kentleri kapsadığını belirterek, müşterek an geçmiş ilaç katılması ve gelişim planlarının yaşama geçirilmesi icap ettiğinin altını çiziyor.

Mersin'de müsilaj yüzeye çıktı, riziko arttı

321 kilometrelik kıyı şeridine ehil Mersin de müsilaj açısından riskli illerin başlangıcında geliyor. Daha biraz ay geçmiş başta derya dibinde meydana getirilen çalışmalar, Mersin'in batısında müsilaj bulunduğunu ortaya koymuştu. Bugün ise müsilaj artık kent merkezinde sahilde yüzeyde görülmeye başlandı. Uzmanlar, müsilaj tehlikesine erinç müşterek an geçmiş ilaç katılması çağrılarını yinelerken, huysuz hâlde Mersin'in iri müşterek mekân sorunuyla erinç karşıya kalabileceği uyarısı yapıyor.

“Müsilajı, kent merkezinde sahilde belirleme ettik”

Mersin Üniversitesi (MEÜ) Su Ürünleri Fakültesi İşleme Teknolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Deniz Ayas, Mersin'de artık yüzeyde de görülmeye başlanan müsilajın bozukluk olabildiği tehlikelere ilgi çekerek, İHA muhabirine sonuç durumla ait bilgelik verdi. Mersin'de müsilajın güzeşte teşrinisani ayında baştan başladığını tamlayan Prof. Dr. Ayas, “Aralık kocaoğlan bünyesinde ise müsilajı kent merkezinde gördük. Müsilajı, güzeşte sene ekim-kasım-aralık aylarında Mersin'in batısında koyu müsilajı şeklinde belirleme etmiştik. Ancak, teşrinisani kocaoğlan sonu ve boşluk kocaoğlan süresince kent merkezinde, Adnan Menderes Bulvarı sahilinde dernekevi yerine müsilaj oluşumlarını belirleme ettik. Yüzeyde oluşan müsilajdan örnekler aldık. Şu an bu örneklerin incelenmesi halen bitmeme ediyor. Hem müsilaja bozukluk olma potansiyeli bulunan planktonik çalışkan gruplarının, taksonların (canlıların sınıflandırılmasında, âlemden madun adalet denli müşterek aşama sırası süresince sıralı hepsi birimlerin eş ismi ) tespitine uğraşıyoruz. Bunlar belirlendikten sonraları da neticelerini halkoyu ile paylaşmayı düşünüyoruz” niteleyerek konuştu.

“Mersin körfezinde rastgele sene müsilaj oluşuyor”

Bir an geçmiş ilaç katılması icap ettiğinin altını çizen Ayas, “Geçen sene de tığ bunu dile getirdik. Bu, hoppadak Marmara meselesi değil. Marmara'da iri müsilaj biyomasları oluştu ancak sahili bulunan halis muhlis şehirler düşüncesince hakeza müşterek riziko var. Mersin körfezinde müşterek natürel olay yerine rastgele sene müsilaj, koyu müsilajı yada satıh müsilajı şeklinde oluşuyor. Burada en ehemmiyetli şey; azot, fosfor derece besleyen tuzların derya zarfında bulunması, müsilaj meydana getiren çalışkan gruplarının bu gıda elementlerini kullanarak biyomaslarını çoğaltması ve görünür bir duruma gelmesi. Müsilaj, glikoprotein yapısında örgensel müşterek husus ancak müsilajın oluşması bizlere orada kirlenmenin bulunduğunu gösteriyor” ifadelerini kullandı.

“Müsilajın Mersin düşüncesince de müşterek mesele bulunduğunun bilinmesi gerekiyor”

Sorunun çözümü düşüncesince Marmara Eylem Planı'nda bulunduğu derece encam dirim bilimsel özleştirme sistemlerinin yapılması icap ettiğini dile getiren Ayas, “Bunlar, şehirler düşüncesince gösterişli değil. Müsilajın Mersin düşüncesince de müşterek mesele bulunduğunu hem evcil hem merkezi yöneticilerin bilmesi gerekiyor. Bu sene Mersin'de satıh müsilajı oluştu. Geçen sene elan baş döndürücü koyu müsilajı şeklindeydi. Bu dipte oluşan müsilaj, başta seretan grubu ve türlü koyu bentik organizmalar çeşidinden tüketilmişti ve müşterek hafta bünyesinde ortadan kaldırılmıştı. Yüzey müsilajı ise Mersin kent merkezinin türlü noktalarında ıvır zıvır kütleler biçiminde oluştu. Ancak, rastgele sene Mersin kıyı şeridinde değişik noktalarda müsilaj patlamaları oluyor” dedi.

Kıymet Gökçe-Koray Ünlü
 

İLGİLİ HABER
Marmara soğuyamıyor, müsilaj tehlikesi kapıda Marmara soğuyamıyor, müsilaj tehlikesi kapıda
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler