USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Sağlık Bakanı Koca: “Yeni varyantlar çıkması beklenen bir durum, endişe verici bir gelişme yok”

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, acemi varyantların çıkması beklenen bir durum bulunduğunu ve endişe verici bir gelişme olmadığını belirterek, “Ümit ediyoruz ki, bu değişinim virüsün bir hâlâ art dönmemek kadar kaybolacağının işaretidir” dedi.

Sağlık Bakanı Koca: “Yeni varyantlar çıkması beklenen bir durum, endişe verici bir gelişme yok”
01-12-2021 20:58

Koronavirüs Bilim Kurulu Sağlık Bakanı Fahrettin Koca başkanlığında online kendisine toplandı. Koronavirüs Bilim Kurulu, Güney Afrika'da ortaya çıkan Omicron varyantı, telkih programı, salgının seyri ve Turkovac gündemi ile bir araya geldi. Bakan Koca güruh sonra kayıtlı bir izah yaptı.

Yeni varyantların çıkması beklenen bir durum bulunduğunu ve endişe verici bir gelişme olmadığını tamlayan Bakan Koca, “Bilim Kurulumuz, Halk Sağlığı Genel Müdürlüğümüz ve kovuşturma merkezimizin titizce kovuşturma etmiş olduğu konulardan bir tanesi toy varyantlar ve bunların salgının seyrine etkileridir. Güney Afrika Cumhuriyeti'nin ölçüm edilmesi müstelzim bir tarama madun yapısı ile toy varyantı belirleme ederek halkoyu ile paylaşması sonuç adım değerlidir. Yeni varyantın virüsün ansızın bir tomar geniş dalında mutasyona uğramış olduğu anlaşılmıştır. Ön bilgilere mucibince Omicron varyantı elan çabuk bulaşmaktadır. Ancak elan aşırı hastalanmış edici nitelikte bulunduğunu yayınlayan bir belirgi yoktur. Mutasyonlar RNA virüsleri düşüncesince beklenen bir durum olmakla beraberce virüsün güç kazanması de yok olması da mutasyonlar ile gerçekleşmektedir. umut ediyoruz ki, bu değişinim virüsün bir elan arka dönmemek neredeyse kaybolacağının işaretidir” dedi.

“Şu anne genişliğinde devletimizde Omicron varyantına rastlanmamıştır”

Bakan Koca açıklamada, “Omicron varyantı hasebiyle tavsiye mektubu laboratuvarlarımızda geniş sekanslama emekleri artırılmıştır. 17 semt laboratuvarımızda elde edilmiş veriler, Ankara tarz tavsiye mektubu laboratuvarımızda geniş sekanslama yöntemi ile çözümleme edilmektedir. Şu anne genişliğinde devletimizde Omicron varyantına rastlanmamıştır. Bununla beraberce dünyada varyantın belirleme edilmesini ardı sıra devletimizde çabucak tedarik kırgın ve belirlenen ülkelerden direkt yahut temaslı yolcuların ülkemize antre yapması arızi kendisine durdurulmuştur. Şu an düşüncesince toy tedbirler alınmasını mucip bir durum yoktur. Süreç hassasiyetle izlenmektedir” ifadelerine arazi verdi.

“Ülkemizde, aşıların muhtelit kendisine kullanıldığı da dikkate alındığında, ehemmiyetli birtakım avantajlarımız vardır”

Yeni varyanta erinç aşıların etkililiği ile ait de değerlendirmelerde bulunulduğunu tamlayan Bakan Koca, “Ülkemizde, aşıların muhtelit kendisine kullanıldığı da dikkate alındığında, ehemmiyetli birtakım avantajlarımız vardır. Literatürdeki toy icraat ve bakanlığımızın toplamış olduğu asıl sahn verileri muhtelit telkih kullanımının korumada kazanım sağladığını ortaya koymaktadır. Mevcut aşıların sürelerine uyma edilerek kullanılması toy varyanta erinç da sansasyonel olabilecektir. Mevcut durum değerlendirildiğinde aşıların tesirini kısıtlayan bir durum öne çıkmamaktadır. Vatandaşlarımızın aşılarını tamamlaması sonuç adım önemlidir” dedi.

“Yıl bitmeden yerel aşımızın yayılmış kullanıma gireceğini bir kat elan tebşir etmek isterim”

Bakan Koca, “Omicron varyantının adsız sansız yönlerine erinç ise halen en çelimli tedbirlerimiz aralık ve peçe kullanımıdır. Kış mevsimi ile beraberce boğunuk ortamlarda geçirilen müddet artmıştır. Sağlığımız düşüncesince mecburi olmadıkça havalandırması sınırlı, boğunuk ve canlı ortamlardan ırak durulmalıdır.

Yerli aşımız Turkovac çabuk yararlanma onayı düşüncesince arsıulusal tanınırlığı olan, ayarlama otoritesi Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumumuza başvurma edilmiştir. Kurumun ait uzmanları ve bilgelik insanlarından oluşan komisyonun değerlendirmesini en endamsız müddette tamamlayarak, akla yatkın görmesi biçiminde sene bitmeden yerel aşımızın yayılmış kullanıma gireceğini bir kat elan tebşir etmek isterim” dedi.

Musa Erdoğan

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler