USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Tansu Çiller nikbet edilen soruya yanıt verdi! Aktif siyasete girecek mi?

Türkiye Cumhuriyeti 22. Başbakanı Prof. Dr. Tansu Çiller, ‘Güçlü Türkiye’nin Güçlü Kadınları Zirvesi’nde çalışkan siyasete girip girmeyeceği dair sorulan soruya yanıt verdi.

Tansu Çiller nikbet edilen soruya yanıt verdi! Aktif siyasete girecek mi?
08-03-2022 23:07
Türkiye Cumhuriyeti 22. Başbakanı Prof. Dr. Tansu Çiller, ‘Güçlü Türkiye’nin Güçlü Kadınları Zirvesi’nde çalışkan siyasete girip girmeyeceği dair sorulan soruya yanıt verdi.Abone ol

'Güçlü Türkiye'nin Güçlü Kadınları Zirvesi'nde konuşan Tansu Çiller, çalışkan siyasetten yeni tutum politikalarına denli ehemmiyetli açıklamalarda bulundu. ATV Spikeri Nihan Günay'ın sorularını yanıtlayan Türkiye'nin önceki ve biricik eş başbakanı Tansu Çiller, şunları söyledi:

"Türkiye'nin önceki eş başbakanıyım. Bu ulus bana elden önceki eş başbakanlığı vazifesini vermedi. İlk eş hazne bakanı, önceki eş içişleri bakanı, önceki eş başvekil yardımcısı ve hemen sonra önceki eş başbakanlığı verdi. Ülkede katkısız müşterek partinin de önceki eş umumi başkanı oldum. Millet bana bunları verdi ve kucakladı. Beni Anadolu kucakladı. Ben milletimi özledim. Beni çalışkan siyasete eklemek düşüncesince eskiden de otobüslerle geldiler.

Ben bundan sonraları milletime müşterek şeyler hasretmek istiyorum
Eğer ülkemi iri müşterek sıkıntıda görmezsem, ona hal üretebilecek müşterek katkım olmazsa, bana müşterek istem de eğer olmazsa siyasetle çalışır olmam. Ancak gelinen noktada dünyanın o denli aşırı farklılaştığını, nelere meyillendiğini gördükçe, ego bundan sonraları milletime müşterek şeyler hasretmek istiyorum. Her şeyden hâlâ müşterek tomar tecrübelerimi kırışmak istiyorum. Tecrübelerimi başta gençlerle kırışmak istiyorum. Çünkü onlar bilmiyorlar. Önlerine konan şeyleri ikrar ediyorlar. Bunu oranlamak lazım. Bunları tecrübelerimle, aldığım derslerle paylaşmaya hazırım. Sadece anık değilim, bunu istiyorum. Kim ne denli isterse, o kadarını alır. Bu benim müşterek borcum. Bu benim üstümde müşterek vebal. Yani değişmeyen vermiş halde değilim. Ama neye değişmeyen verirsem vereyim bunu aşağı mahalle düşüncesince yapmayacağım, bunu müşterek odalık düşüncesince yapmayacağım. O denli bariz ki içimde, o denli buna kararlıyım ki. Neye gerekseme görürsem orada olmaya çalışacağım. Ben verebildiğim kadarıyla, ki ikrar geçirmek isterse alabildiği kadar..."

Altın sistemiyle tekaütlük önerisi
Son zamanlarda devreye giren kızılca artırım sistemi üstüne da değerlendirmelerde mevcut Prof. Dr. Çiller, bu mevzuda tenkit yapanların ekonominin 'e'sinden anlamadığını söyledi. Çiller, "Altın borsasını önceki ego kurdum. O vakitten bu yana hayalimdi. Bütün ev hanımları bozukluk zahmetli olmasın diyordum. Buradan sefer alınacağını imge ediyorum. Türkiye'de 5 bin titrem kızılca var. Bunun kıymeti 300 bilyon dolar. 3 bin 500 titrem kadarının hanımefendilerin elinde süs yerine bulunmuş olduğu kestirim ediliyor. Burada yeni müşterek cümle kurulabilir. Dört öge müşterek araya gelmeli. Bunlar, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Merkez Bankası, BES sistemi ve SGK. Oluşturulacak sistemle hanımlarımız 10 sene geriye akla yatkın istikraz geçirmek yoluyla 5 sene süresince ayda 1.2 gr. kızılca yatırabilir. Devlet de buna kızılca yerine yüzdelik 30 dayanak noktası verir. Sistemde minimum 5 sene kalma şartı konur. 5 senenin böylelikle isterse parayı yatıran kadınlarımız, parasını çekebilir. Ancak sistemde geriye akla yatkın 10 sene borçlanarak üstüne 5 sene süreyle sistemde kalırsa büyüklük katkıları ile beraberce toplamda 300 gr. kızılca munkabız olur. 15 sene artan isterse elde etmiş olduğu faiz ile beraberce parasını çeker veya SGK yoluyla Merkez Bankası garantisinde minimum sevap üstünden aylık bağlanması sağlanabilir. Her sene 1 milyon eş bu düzene karışma olursa 5 senenin böylelikle mecmu 87 bilyon dolar repertuvar oluşur. Devlet bu işe dayanak noktası verirse çöker mi? Hayır. Eğer bu iş güzel yapılır, mecburi müşterek ivaz Merkez Bankası'na yatarsa, Merkez Bankası da riziko yönetimi yaparsa, kalburüstü ahcar piyasasında bunu işletirse, yurtdışında işletirse bundan kimesne dokuncalı çıkmaz. Bu sistemle hanımlarımız emekliliklerine kavuşur. Yeni dünyada bunları gerçekleştirmek lazım. Ben hanımlara bunları söylemeye çalışıyorum" ifadelerini kullandı.

'Türk hanımı temessül etmekten kut duyuyorum'
İlk eş başvekil yerine yaşadıkları zorluklardan bahseden Tansu Çiller, "Kabul geçirmek geçişsiz önceki olmak, kılavuz kazanmak aşırı hazırlop değil. Yol açıyorsunuz. Bunu halis muhlis çevreniz, aileniz hissediyor. Değişimin peşinde müşterek yel vardır. Türkiye'nin dışına çıktığımda aşırı ayrımlı oluyordu" dedi.

Yurtdışında yaşamış olduğu müşterek anısını da paylaşan Çiller, "Aktif siyaseti bıraktığımda ABD'ye gitmiştim. Asistanımla beraberce taksiye bindik. Arka koltukta oturmuştuk. Türkçe konuşuyorduk. Taksici 'hangi dilde konuşuyorsunuz' niteleyerek sorduğunda 'Türkçe' dedim. 'Oranın o denli çokbilmiş müşterek başbakanı mevcut ki' dedi. Benim olduğumu bilmeden, benden bahsediyordu. Bu söyledikleri aşırı hoşuma gitmişti. Türk kadının bu halde temessül etmekten kut duyuyorum. Bu vesile verildiği düşüncesince şükranlarımı sunuyorum" dedi.

'Kadın eksik etek arslan gibidir müşterek çakıl taşı taşını caba vermez'
Başbakan seçildikten sonraları hanımı üretkenliğini, sevgisini, kararlığını temessül geçirmek istediğini kail Tansu Çiller, "Kadın vericidir, koruyucudur. Buraları öne boşaltmak istedim. Terörle mücadelede de Kardak'ta yaşanmış olan sorunda da kadının kararlılığını ortaya ayırmak istedim. Eğer bu olmasaydı Kuşadası'ndan Bodrum'a Yunanistan'dan müsaade almadan geçemezdik. Kadın amut gibidir, orijin salar. Bu halde topluma kullanmak istedim" niteleyerek konuştu.

Türkiye'de kadının yeri dair gelinen yeri kifayetli bulmanın beklenir olmadığına aksan işleyen Çiller, şunları söyledi:

"Bütün parlamentolar süresince hanımefendilerin sayı farkı payı yüzdelik 25. Biz de yüzdelik 17. Bu toplum, önceki eş başbakanı yaptıysa bu ortalamanın altında da tükenmek gerekiyor. Kadınlar umumi anlamda az buçuk hâlâ çekingen, azimli sıfır yerine görülür, fakat bu birlik tersidir. Siyasette de eş reflekslerinin aşırı lüzumlu bulunduğunu düşünüyorum. Aslında ego kadının mağduriyetini değil enerjisini ortaya koymaya çalıştım. Kadın yerine kendimize saf gücümüz var. Dişi arslan derece cesaretimiz var. Evladına müşterek bilinçlilik olunca kesinlikle dikilirsin, Kardak'ta da böyleydi... Bir çakıl taşı taşını vermezsin. Ben daim bununla yanıt vermeye çalıştım. 'Ben mağdurum' demeyi kullanmadım. Ama bunlar olmadı, anlamına gelmiyor Bazen yapılanla canınız acıyor. Ben kadının müşterek çelim olabilecek, müşterek reis olabilecek vasıflarını belirtmek istedim."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler