USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

TBMM Başkanı Şentop: Afganistan'a yardımların ulaştırılacağı ortak ortamın oluşması lazım

TBMM Başkanı Şentop, "Afganistan'da şişman birlikte insancasına dokunaklı var. Uluslararası ulaşımın açılması, intikallerin sağlanması, ilkin besin ve derman edinmek kabil yardımların ulaştırılacağı birlikte ortamın oluşması lazım." dedi.

TBMM Başkanı Şentop: Afganistan'a yardımların ulaştırılacağı ortak ortamın oluşması lazım
19-01-2022 18:44
Ankara

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mustafa Şentop, resmi temaslar kapsamında bulunmuş yer aldığı Katar'ın başkenti Doha'da gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Türkiye ile Katar ilişkilerinin uhuvvet hukukuna mebni bulunduğunu kaydeden Şentop, dü ülkenin de çetin senelerde birbirinin indinde bulunduğunu söyledi.

Şentop, düet ilişkileri parlamentolar ortada imar etmek amacıyla bu ziyareti gerçekleştirdiklerini anlattı.

Seçim sonrası oluşan meclisin geçmiş ziyaretçisi olma arzusunda bulunduğunu dile getiren Şentop, "Seçimle oluşan parlamentoların çağımız dünyasında ehemmiyetli noktayı var. Küreselleşen dünyada şahısların bilgiye, dünyada bulunan bitenlere erişimi kolaylaşmış durumda. Bu bakımdan halkların yönetime katılması, yasa yapımına, denetime alınması baş döndürücü önemli." sanarak konuştu.

Bu durumun devletleri güçlendirdiğini vurgulayan Şentop, Katar ile Türkiye parlamentoları ortada müşterek tören düzeni imzalandığını da söyleyerek, "Meclis başkanları, komisyonlar ve ülfet grupları ortada ilgiler bitmeme edecek lakin parlamentolarda ehemmiyetli bürokratik birimler var. Bunlar ortada da bilim ve repertuvar paylaşımını sağlayacak müşterek tören düzeni imzaladık." ifadelerini kullandı.

"Türkiye barışın ve istikrarın tesisi düşüncesince gelişigüzel devir dayanaklık etmek vermeye bitmeme edecektir"

Türkiye-Katar ilişkilerinin evren barışına da ehemmiyetli menafi sağladığını tamlayan Şentop, Türkiye'nin tamamı Körfez bölgesinin sulh ortamında yaşamasını istek ettiğini vurguladı.

Körfezde şimdi evvela yaşanmış bulunan problemlerin çözgün olmasından sevinme duyduğunu tabir fail Şentop, "Türkiye barışın ve istikrarın tesisi düşüncesince gelişigüzel devir dayanaklık etmek vermeye bitmeme edecektir." dedi.

Katar'da düzenlenecek evren ayak topu şampiyonasına da yer veren Şentop, ülkede iri hazırlıklar yapıldığını, Türkiye'nin bu aşamada da Katar'a gelişigüzel desteği vereceğini söyledi.

"Afganistan'da iri müşterek insancasına acıklı var"

Katar ile Türkiye meclisleri ortada imzalanan tören düzeni kapsamında Katar'dan Türkiye'ye doğacak bürokratlara bilgiler verileceğini kail Şentop, dü iklim parlamentosunun arsıulusal zeminde de beraberce akıntı ettiğini aktardı.

Türkiye ile Katar'ın Afganistan'ın başkenti Kabil'deki Hamit Karzai Uluslararası Havalimanının işletilmesinde yapacağı iş donanmasına müteveccih soruya da cevap verici Şentop, "Bu elden müşterek havaalanının işletilmesi meselesi değil. Afganistan'da iri müşterek insancasına acıklı var. Uluslararası ulaşımın açılması, intikallerin sağlanması, ilkin besin ve derman iktisap etmek kıl payı yardımların ulaştırılacağı müşterek ortamın oluşması lazım." değerlendirmesini yaptı.

Şentop, bu iş birliğinin ticari olmanın ötesinde insancasına olduğuna da aksan yaptı.

"Türkiye Doğu Akdeniz’de haklarını sonuna derece koruma edecek kudrettedir"

Doğu Akdeniz Boru Hattı (EastMed) Projesine bağlı değerlendirmesinde Şentop, "Biz esasen bu yana bu projenin o haliyle ticari olmadığını, hesaplı olmadığını, uygun olmadığını düşünüyorduk. Sadece Türkiye’ye antagonist iktisap etmek noktasından hareketle siyasal amaçlarla hakeza müşterek projenin gerçekleştirilemeyeceğini tığ yeniden bu yana söylüyorduk. Daha doğal kavara yağı lambası yağı çıkmadı, onun düşüncesince kimesne gaza gelmesin. O bakımdan gerçekler elbette görüldü.” ifadelerini kullandı.

Doğu Akdeniz ile tek alakası sıfır devletlerin burasıyla ait konuşmasını, iddialarda bulunmasını ve talepler dile getirmesini yadırgadığını dile getiren Şentop şöyleki bitmeme etti:

"Türkiye Doğu Akdeniz’de arsıulusal hukuktan meydana gelen haklarını sonuna derece ve gelişigüzel çeşitli vasıtayla, vasıtayla koruma edecek, onlara erbap çıkabilecek müşterek kudrettedir. Biz Doğu Akdeniz’in imkanlarını ilkin Doğu Akdeniz’deki devletler iktisap etmek kıl payı arsıulusal hukuk, adalet, doğruluk çerçevesinde paylaşılmasını, hesaplı imkanlarının paylaşılmasını istek ediyoruz. Bunun sulh içerisinde müzakerelerle gerçekleştirilmesini istek ediyoruz."

Özellikle Kovid-19 salgının etkisiyle dört başı mamur dünyada ağırbaşlı müşterek hesaplı dava yaşandığını dile getiren Şentop, “Türkiye şimdi evvela tarihe baktığımızda da devir zamane hesaplı teessürat yaşamıştır lakin Türkiye baş döndürücü güçlü, baş döndürücü iri müşterek hesaplı potansiyele erbap müşterek ülkedir. Dünyadaki en iri hesaplı büyüklüğe erbap 20 ülkeden birisi. Bu hesaplı sorunları Türkiye şimdi evvela de aşmıştır. Daha iri mesail bulunur onları da aşmıştır. Bu problemi da aşacak.” halinde konuştu.

Göçmenler mevzusuna da yer veren Şentop, Türkiye'nin dünyada en müşterek tomar muhacir barındıran iklim bulunduğunu ve bunun Türk milletinin insancasına ve vicdani yaklaşımının müşterek kararı yer aldığı vurguladı.

Göçmenlere müteveccih kimi münferit hadisat üstünden umumi müşterek kıymetlendirme yapılmaması gerektiğine ve Türkiye tarihinde rasizm olmadığına aksan önleyen Şentop, şunları kaydetti:

"Türkiye’de 5 milyondan müşterek tomar muhacir var, Türkiye’nin nüfusu da 85 milyon. Bu derece baş döndürücü insanoğlunun yaşamış yer aldığı ülkede, kimi münferit hadisat behemehâl olur, olacaktır lakin şayet bu biçimde Türkiye’de müşterek halkımızın onlara erinç yaklaşımında müşterek maksat ergin olsaydı, o insanoğlu Türkiye’de bulunmazlar, o devir harcama Yunanistan’da yahut Almanya’da yaşarlardı. Yani anca basına yansıyan üç ilkokul vakayla değişmeyen özgülemek baş döndürücü hata olur, Türkiye’ye iri kıygı olur, bizim milletimize iri kıygı olur."

Yunanistan polisinin göçmenlerin botlarını şişlerle patlatarak onları denizlerde boğulmaya ayrılma ettiğini dile getiren Şentop, Türkiye'nin ise sınırlarına mevrut göçmenlere erbap çıktığının altını çizdi.

Bir İngiliz gazetesinin 2023'teki seçimlerini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kaybedeceği yönündeki makalesine bağlı soruya Şentop, "İngiliz gazeteciler evvela İngiltere’deki gelişmelere baksınlar, Başbakan (Boris Johnson) ne meydana getirecek acaba, istifa edecek mi bitmeme edecek mi, düşürecekler mi ne olacak onunla ilgilensinler. Kendi istek ettikleri şeyleri yazıyorlar." yanıtını verdi.

Türkiye’deki reislik seçimlerinde 50+1 sisteminin değiştirilmesinin gündemde olup olmadığına bağlı soruya ise Şentop, “Bunun düşüncesince müşterek yasa değişikliği icap eder hakeza müşterek madde için. Böyle müşterek bilinçlilik Meclisin gündeminde yok, Türkiye’nin gündeminde yok.” halinde cevapladı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler