USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

TBMM Başkanı Şentop, Balıkesir Üniversitesinde toy bilimsel nitelikli senenin önce hususiyet dersini verdi

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, "Bilgiyi üreten, şahsen üreticisi bulunan birlikte medeniyetin, kültürün ve iddianın sahipleriyiz." dedi.

TBMM Başkanı Şentop, Balıkesir Üniversitesinde toy bilimsel nitelikli senenin önce hususiyet dersini verdi
05-11-2021 14:48
Balikesir

Şentop, Balıkesir Üniversitesi Mehmet Akif Ersoy Merkez Kütüphanesi, Kongre ve Kültür Merkezi açma töreni ile Hukuk Fakültesi açma dersinde icra ettiği konuşmada, Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesinde derinlemesine seneler tedris üyesi namına çalıştığını anımsattı.

Türkiye'de 131'i devlet, 78'i vakıf peyda geçirmek az daha 209 darülfünun bulunduğunu tamlayan Şentop, şöyleki konuştu:

"Üniversitelerimizde 8 milyon 400 bin öğrencimiz var. Dünyadaki nice ülkenin nüfusundan fazla. Aynı biçimde lise öğrencilerini de dikkate alırsak Türkiye nüfusunun üçte birinden dahası öğrenci. Bu ayrımsız vakitte bizim nüfusumuzun gailesiz oluşuna da ayraç ediyor. Üniversitelerde mekan namına da ağırbaşlı gelişmeler oluyor. 1993 yılının başlangıcında Marmara Üniversitesinde göreve başlamıştım. O tarihlerle bugünleri karşılaştırma edecek olursak ilkin fiziksel mekanlar peyda geçirmek az daha üniversitelerimizde koskoca gelişmeler var."

Şentop, darülfünun yaşamını geliştirmenin devletin vazifesi olduğunu, bunun düşüncesince doldurmanın, standardını artırmanın ise ilkin akademisyenlere ve öğrencilere düştüğünü anlattı.

Sürecin terbiye tedris faaliyeti ile bilimsel icraat ve bilgelik üretimi peyda geçirmek az daha dü başlıkta değerlendirilmesi icap ettiğini tabir fail Şentop, geçmiş darülfünun kanununun hazırlandığı 1946 yılından bugüne yükseköğretimde yaşanmış bulunan gelişimleri katılımcılarla paylaştı.

Sadece Batı coğrafyasında imal edilen bilgelik ve bilimin tüketicisi ve aktarıcısı bulunan birlikte darülfünun istemediklerini vurgulayan Şentop, laflarını şöyleki sürdürdü:

"Bilgiyi üreten, şahsen üreticisi bulunan birlikte medeniyetin, kültürün ve iddianın sahipleriyiz. Bunun düşüncesince giriş noktası öz güvendir. Birçok bölgede bu öz emniyet eksikliği problemini aştık. Akademik bölgede da bunu aştık. Tarihimize baktığımızda üniversite, bilgelik üretimi ve hasep yaşamı bakımından muhtemelen birlikte çevrim dünyada bunun öncülüğünü yapmış birlikte medeniyetin çocuklarıyız. Dünyadaki geçmiş darülfünun derinlemesine zamandır Batılıların kendisinden esbak dönemleri bulunmayan sayan anlayışı hasebiyle Bologna Üniversitesi namına anlatılırdı. Bologna Üniversitesi 1088 senesinde kurulmuştur. Halbuki bugünkü çağdaş darülfünun terimi yönünde doğrusu değişik hasep dallarında bilgelik üretimi ve tedris karşıcı büyüklenme yönünde geçmiş darülfünun Fas Karaviyyin Üniversitesi 859 senesinde kurulmuştur."

Şentop, hikmet ve hikmet ötesi bilimleri birlikte araya toplayan totaliter birlikte hasep anlayışıyla acemi birlikte hasep paradigmasına gerekseme bulunduğunu belirtti. Günümüzde Türkiye ve iklim haricinde etkin nice İlim insanının iri başarılar elde ettiğini dile getiren Şentop, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Başta Aziz Sancar peyda geçirmek üzere, Kovid-19'a dirlik aşılama geliştiren Uğur Şahin ve hasret Türeci hocalar peyda geçirmek az daha tıptan fiziğe, astronomiye nice bölgede çalışkanlık gösteren, kılavuz bulunan İlim insanlarımız var. Üniversitelerimizin devletin özlük hesabına sakıt fariza bakımından açık manada fiziksel altyapısının gelişmesinin yanı sıra bunun standardını artıracak ve içini dolduracak birlikte iyilikle Türkiye'yi iddialarına ulaştıracak birlikte yaklaşımla aşırı elan birlikte tomar himmet belirtmek gerektiği kanaatindeyim. Üniversitelerimize bu manada ilkin Cumhurbaşkanımız peyda geçirmek az daha hükümetlerimizin, büyüklük insanlarının katkıda bulunacağını, gelişigüzel devir üniversitelerimizin yanı sıra olacağını tabir geçirmek isterim."

"Hukuk filvaki bizim yaşadığımız yaşamın bâtın yüzüdür"

Şentop, ahbaplık öğrencilerine seslenerek, şunları aktardı:

"Hukuk, yaşamımızın muhtemelen birlikte zamanında gerekseme duyduğumuz birlikte düzlük değil. Hukuk filvaki bizim yaşadığımız yaşamın bâtın yüzüdür. Bunu birlikte metal paraya benzetecek olursak metal paranın tuğra bölümü yaşadığımız yaşamın kendisidir. Onun gerisi makale yaban bölümü ise hukuktur. Çoğu devir yaşamın birlikte yüzünü görüyoruz fakat o metal servet namüsait döndüğü devir öteki yüzünü ayırt ayar bir duruma geliyoruz. İşte ahbaplık da hakeza yıllarda karşımıza çıkıyor ve filvaki yaşamın hudayinabit kendisi bulunduğunu bizlere gösteriyor. O bakımdan hukukla ilgilendiren emekleri yaşadığımız yaşamın haricinde ondan kopmuş birlikte kuramsal alanmış az daha değerlendirmek bizi yanıltabilir."

TBMM Başkanı Şentop, öğrencilere ve akademisyenlere hukukla ilgilendiren yaşamın içerisinden örnekler verdi. Hukuk alanındaki mesail ve maliyetlerin değişik alanlardaki az daha çelimsiz vakitte ortaya çıkmadığını vurgulayan Şentop, "Mesela tıpla ilgili. Bir yorgunluk mevcut ise bu hastalığın belirtileri çelimsiz müddette ortaya çıkar. Hukukla ilgilendiren sıkıntı mevcut ise bu ihtimal 5-10 sene sonradan ihtimal de elan birlikte tomar devir sonradan kendisini gösterecektir. Böyle birlikte devir sonradan da bunun telafisinin zorlukları ortaya çıkacaktır. Yani hukuk, kişisel, maşer ve büyüklük yaşamı bakımından aşırı ehemmiyetli ve yaşamın gelişigüzel dalında mevcud birlikte tensikat manzumesidir." ifadelerini kullandı.

Şentop, ahbaplık öğrencilerine mecelle önerilerinde de bulunarak "Hukukta elan tilmizlik yıllarından itibaren en ıvır zıvır birlikte ayrıntıyı atlamamak aşırı önemli. Hukuk öğretiminin güç güçlükle disiplinli birlikte tedris bulunduğu kanaatindeyim. Öğrencilerimize de hakeza birlikte nazarıitibar zarfında programlı emek harcamayı şimdiden referans ediyorum, elan sonradan toparlamakta zorlanırsınız. Hukuk bence hoppadak şuurlu namına yeğleme edilebilir, hasbelkader ahbaplık fakültesi talebesi olunmaz." değerlendirmesini yaptı.

TBMM Başkanı Şentop'a gönüllü doktora unvanı

Balıkesir Valisi Hasan Şıldak da açılışı meydana getirilen kitabevi ile kurultay ve firez merkezinin yararlı olmasını diledi.

Balıkesir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlter Kuş ise üniversitenin yürüttüğü planlar hesabına katılımcılara bilgelik verdi.

Konuşmaların peşi sıra Rektör İlter Kuş, TBMM Başkanı Şentop'a cübbesini giydirerek gönüllü doktora belgesini ikram etti.

Kurdele kesilerek kitabevi ile kurultay ve firez merkezinin açılışının yapılmasıyla sona aziz programa, AK Parti Balıkesir milletvekilleri Adil Çelik, Yavuz Subaşı, Pakize Mutlu Aydemir ve Mustafa Canbey, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Özdemir, Balıkesir Cumhuriyet Başsavcısı Alpaslan Kaplan, İl Emniyet Müdürü Hasan Onar, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Tarık Hekimoğlu, AK Parti İl Başkanı Ekrem Başaran, tedris üyesi ve öğrenciler katıldı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler