USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

TBMM Başkanı Şentop: Kafkaslarda geleceğin umutlarını konuşmanın zemini oluşmuştur

TBMM Başkanı Şentop, "Artık Kafkaslarda geçmişin tehlikeli mevzuları yerine, bulunan olanakları ve geleceğin umutlarını konuşmanın zemini oluşmuştur. Bu hususta Ermenistan'ın da olumlu ortak yaklaşım sergilemesi düşüncesince punt oluşmuştur." dedi.

TBMM Başkanı Şentop: Kafkaslarda geleceğin umutlarını konuşmanın zemini oluşmuştur
04-11-2021 16:08
TBMM

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, TBMM Halkla İlişkiler Sergi salonunda planlı "Azerbaycan'ın Vatan Savaşında Zafer Günü Fotoğraf Sergisi"nin açılışına katıldı.

TBMM'nin, şimdiye genişliğinde Azerbaycan'la iş birliğiyle dayanıklı baş döndürücü el acıları adlandırmak düşüncesince sergiler düzenlediğini tamlayan Şentop, fakat bu serginin galibiyeti, iri zaferi ve nezdinde şenlik gününü kutlulamak bu şeklinde gerçekleştirildiğini anlatım etti.

Şentop, Azerbaycan'ın 28 sene karışma altında artan Karabağ yurtlarını özgürlüğüne kavuşturduğunu anımsatarak, zaferin nezdinde numara sene dönümünde, şehitlere Allah'tan rahmet, gazilere doğruluk ve sağlık diledi.

Sergide hissî yönden bulaşık gücü akıbet basamak faziletkâr fotoğrafların bulunduğuna ayraç fail Şentop, "Fotoğraf, başlangıcından bugüne kelimelere dökülemeyen 'an'ları somutlaştırması açısından baş döndürücü önemli. Ben fotoğrafları anlatım, anlatım gücü baş döndürücü sıkı kelimelerle kurulan cümleler üzere görüyorum." dedi.

TBMM Başkanı Şentop şunları kaydetti:

"Bir foto karesi kelimesiz nezdinde çığlığın, iri nezdinde infialin çelimli avazı olabilir. Mesela, sabık hafta gördüğüm nezdinde foto kişilerin çekmiş olduğu acıları ve savaşım azmini özetleyen yüzlerce ciltlik kitaplardan şimdi baş döndürücü nesne anlatıyordu. Hem kendisi aynı zamanda önemsiz evladı yıldırı saldırısında bacaklarını kaybetmişlerdi. Buna karşın yaşama ve birbirlerine tutunma azimleri o genişliğinde somuttu ki baş döndürücü etkileyiciydi. Çoğu devir nezdinde resimci çekmiş olduğu karelerle ehemmiyetli siyasal kararları etkileyerek o kararların kısmını değiştirebilmektedir. Gücü faziletkâr nezdinde foto tarihin akışını değiştirebilir."

"Fotoğraflar 30 salname dip acıların dili"

Sergideki fotoğrafların 30 salname karışma sürecinde yaşanmış bulunan dip acıların dili bulunduğunu vurgulayan Şentop, laflarını şöyleki sürdürdü:

"Laçın geçişlerinde, Azerbaycanlı kardeşlerimizin anlayışlı ve dikkatli, savaşın galibi olduklarının bilinciyle cereyan etmelerini iri nezdinde takdirle karşılıyor ve destekliyoruz. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün 'Azerbaycan'ın luğu bizim sevincimiz, kederi bizim kederimizdir. Azerbaycan bizim kardeşimizdir.' lafıyla Haydar Aliyev'in "Biz nezdinde millet, dü devletiz. Bu, bizim dostluğumuzun, kardeşliğimizin manasını mazmununu yapılanma eder." ifadelerini gönlümüze nakşettik. Azerbaycanlı kardeşlerimin mutluluğuna eş olmaktan, coşkularını paylaşmaktan iri nezdinde sevinme duyuyorum."

"Kafkaslarda mihman barış ve iş birliğinin önüne konulmuş bulunan iri nezdinde bariyer kalktı"

Azerbaycan'ın kazanılmış olduğu utku ile baş başa Kafkaslarda mihman barış ve iş birliğinin önüne konulmuş bulunan iri nezdinde engelin kaldırıldığının altını çizen Şentop, "Artık Kafkaslarda geçmişin tehlikeli mevzuları yerine, bulunan olanakları ve geleceğin umutlarını konuşmanın zemini oluşmuştur. Bu hususta Ermenistan'ın da pozitif nezdinde yaklaşım sergilemesi düşüncesince okazyon oluşmuştur. Kafkasların eş hayat ve refahını gerçekleştirme eylemek düşüncesince ilk 9 Kasım'da imzalanan mütareke anlaşmasının hükümlerine uyma edilerek barış anlaşması imzalanması gerekmektedir." diyerek konuştu.

Şentop, Türkiye'nin Kafkasların, "zenginliği paylaşma, mutluluğu çoğaltma" sahasına dönüşmesini istediğini anlatım etti.

Ermenistan'ın kontrolünde bulunan 46 kilometrelik Batı Zengezur koridorunun açılarak devletler ve kıtalar arası ticaretin kolaylaştırılması icap ettiğini de dile getiren Şentop, "Ermenistan'ın da bu mevzuda kişi geleceğini fikren cesur, pozitif nezdinde davranış sergilemesini bekliyoruz." dedi.

Şentop, Türkiye ile Azerbaycan ortada uhuvvet temelinde kurulan ve dü ülkenin Cumhurbaşkanları Recep Tayyip Erdoğan ve İlham Aliyev kabilinden 15 Haziran'da imzalanan Şuşa Beyannamesi ile ilişkilerin rastgele bölgede derinleşerek bitmeme edeceğini bildirdi.

"Kafkaslara barış gelecektir"

Azerbaycan'ın Ankara Büyükelçisi Reşad Mammadov da 44 günce savaşım ile Azerbaycan ordusunun, 30 seneye DOĞRU devam eden işgale akıbet verdiğini söyledi.

Mammadov, "Bu proses içinde 84 milyonluk Türkiye Devleti'nin vatandaşları ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı Mustafa Şentop ve topu topu milletvekillerinin yürekleri Azerbaycan'la birlikteydi. Azerbaycanlıların yaşamış olduğu dört başı mamur hisleri Türkler de yaşadı." dedi.

Savaşın sahada bittiğini, masada başladığını anlatım fail Mammadov, "Bugün Zengezur koridorunun açılması önümüzdedir. Bugün Türkiye Ermenistan ilişkilerinin kurulması gündemdedir. Bu da dü kardeşin koşut adımları sonucunda inşallah zaferimizle bitecektir. Kafkaslara etraflıca müddetli barış gelecektir." diyerek konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler