USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

TBMM Başkanı Şentop'a sığınak açılışında çıkmaz köpeği bağış edildi

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, "Bir yandan hayvanları korumaya yaşatmaya çalışırken, öbür yandan efsanevi sevgisini çocuklarımıza, gençlerimize, ilkah gayreti içerisindeyiz." dedi.

TBMM Başkanı Şentop'a sığınak açılışında çıkmaz köpeği bağış edildi
03-10-2021 17:24
Edirne

Şentop, Keşan Belediyesince yaptırılan Keşan Sokak Hayvanları Geçici Bakım Evi ve Rehabilitasyon Merkezi ve Pati Parkı açılışında icra ettiği konuşmada, Allah'ın kainatı yaratırken gelişigüzel şeyi otokton durumunda ve anlaşılan müşterek şart şurt bünyesinde yarattığını vurguladı.

Kainat dengesinin ehemmiyetli unsurlarından birisinin de hayvan bilimi bulunduğunun altını çizen Şentop, "Kainatın bu terbiyeli dengesini korumak, 'yaratılanı yaratandan çevre sevmek' düsturu, inancımız ve medeniyetimizin geleneğidir." sanarak konuştu.

Şentop, Osmanlı medeniyetinin çıkmaz hayvanlarına maruf haklarla günümüzden aşırı gitgide olduğuna ayraç ederek, örnekler verdi.

Dünyanın geçmiş efsanevi hakları kanununun 1587 senesinde Sultan 3. Murad'ın fermanıyla çıkarıldığını tamlayan Şentop, "3. Murad'ın fermanı at ve katırlara taşıyabileceklerinin üzerinde imla yapılmasını yasaklamakta, buna uymayanlara da ukubet getirmektedir. Osmanlı devrinde başkaca ıssız yaşamının korunmasına ilişkin, avcılığın avlanmanın kurallarına müteallik hem denizde, bununla ortak karada kimi tahdidat getiren seçim mevcuttur." ifadelerini kullandı.

Hayvanlara acıma etmenin medeniyetten mevrut müşterek önsezi bulunduğunu tamlayan Şentop, çıkmaz hayvanlarına yayınlanan acıma ve onlar düşüncesince yapılanları lisan zenginliğinin de müşterek işareti kendisine niteledi.

Sevgi ve acıma üstüne nesir edilen medeniyetin mirasını yaşatmaya ve geliştirmeye çalıştıklarını tabir fail Şentop, şöyleki bitmeme etti:

"Bir yandan hayvanları korumaya yaşatmaya çalışırken, öteki yandan efsanevi sevgisini çocuklarımıza, gençlerimize ilkah gayreti içerisindeyiz. Bu nedenle açılışını yaptığımız bu merkez, bu festival, sonuç adım önemlidir. Trakya'nın en iri ve en şümullü çıkmaz hayvanları arızi iş evi bulunan Keşan Sokak Hayvanları Geçici Bakım Evi ve Rehabilitasyon Merkezi 72 dönümlük müşterek bölgede bin efsanevi kapasiteli kedi, köpek, kuş ve güçten sakıt ağırlık hayvanlarının barınabileceği müşterek yuva olacaktır. Aynı sürede bu bünye zarfında dü ameliyathanemiz mevcuttur. Kediden köpeğe, kuştan ağababa genişliğinde iyesiz hayvanlarımız yurttaşlarımız kabilinden burada sahiplendirilecektir ayrımsız zamanda. Tarihte leylekler düşüncesince sayrılarevi kurmuş edepli ve iri merhametin timsali ecdada cemaat bulunan bizler, bu arızi barınaklarda buraya gelen, bakıma eksikli bulunan hayvanları anlaşılan müşterek müddet bünyesinde mihman edeceğiz."

Şentop, 2020 verilerine uyarınca dernekevi yönetimlerce dalavere edilen arızi efsanevi iş evlerinin tahminî 100 bin hep kapasitesi bulunduğunu ve 255 efsanevi barınağının bulunduğunu belirtti.

"Yeryüzü çabucak bireylere ilişik değildir"

Şentop, Hayvanları Koruma Kanunu'na ilişikli düzenlemenin sabık sene teşri senesinde çıkartıldığını anımsattı.

Bu düzenlemeyle hayvanların mülk yada kayıt kendisine gören anlayışı kaldırıp, "can" statüsüne kavuşturduklarını tabir fail Şentop, şunları kaydetti:

"Bu anayasa düzenlemesi bağlamında hayvanlara huzur işlenen suçlara da cezaevi cezası düzenlendi. Yine bu kapsamda belediyelere sunulan sorumluluklar ve buna ilişikli kendisine finansal destek sunar arttırıldı. Son çıkan kanuni düzenlemelerle adamlık ayıbı bulunan pet shoplarda negatif koşullarda müşterek sermaye ara bulucu bulunan pisik kapik satışı da bundan sonradan yapılmamaktadır bir duruma getirildi. Yeryüzü çabucak kişiye ilişik müşterek meydan değildir. İnsanoğlu maatteessüf kendini tabiat ananın müşterek tane hakimi zannetmekte, yanılgıya düşmekte. Kentlerimizde çıkmaz hayvanlarının barınabilmesinin batın grado zorlaştığı, ara sıra ağır görüntülerin ortaya çıkmış bulunduğu ahval yaşanmıştır. Malumunuz bulunduğu kıl payı çıkmaz hayvanı dediğimiz iyesiz sokakta doğan canlı yada evden atık işsiz bu hayvanlarla insanoğlu arasındaki etkileşimi mıhlı boyutlarda yakalayıp el ve efsanevi sağlığını garanti dibine kabul etmek devletimizin sorumluluğudur."

"Çoğu sokağa ayrılma ediliyor"

Şentop, Hayvan Hakları Federasyonu'nun istatistiklerine göre, Türkiye'de otokton hayvanların satılmış bulunduğu dükkanlardan tahsil edilen hayvanların yüzdelik 60 yahut 70'inin maatteessüf müşterek müddet sonradan sokağa atıldığının altını çizdi.

Terkedilen çıkmaz hayvanlarının hüzünlerinin gözlerinden okunduğunu tabir fail Şentop, "Terk edilen pisik ve köpekler müşterek çocuğun karne hediyesi, birtakımı müşterek sevgilinin tevellüt haset hediyesi kendisine evvela seviliyor, hevesler geçince ya sokakların yada efsanevi barınaklarının sakini oluyorlar. Konuşamasalar da onlar ayrılma edildiklerinin farkındalar. Çoğu devir hemen kesilenler mevcut aralarında. Hepiniz malikine müşterek obje olduğunda onunla beraberce biberli çeken, üste sahibi öldükten sonradan kendisi de çelimsiz müşterek müddet sonradan geçinme sonuç veren, veda eden, ölen hayvanların haberlerini aydın ve görmüşsünüzdür." sanarak konuştu.

Sokağa atık hayvanların işsiz şekillerde üremesiyle onlara alakasız girişmek aracılığıyla caddelerin, barınakların çabucak dolduğunu tamlayan Şentop, müşterek efsanevi sahiplenildiğinde hata bilincin de olunmasını kaynak etti.

Şentop, Keşan Belediyesinin hayvanlara huzur duyarlılığını bu kapsamdaki faaliyetlerini takdirle izleme ettiğini tabir etti.

Konuşmanın arkası sıra Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, Şentop'a çıkmaz köpeği hediye etti.

Ardından Trakya Pet Festivali kapsamında planlı kedi-köpek görk yarışmalarında dereceye girenlere ödüllerini sağlayan Şentop, hâlâ sonradan tören düzeni üyeleriyle bakımevinin açım kurdelesini kesti, efsanevi barınaklarını gezdi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler