USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Türk Yahudi Toplumu Onursal Başkanı Bensiyon Pinto sonuç yolculuğuna uğurlandı

İstanbul'da 85 yaşlarında yaşamını kaybeden Türk Yahudi Toplumu Onursal Başkanı Bensiyon Pinto, akıbet yolculuğuna uğurlandı. Cenaze törenine Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy da katıldı

Türk Yahudi Toplumu Onursal Başkanı Bensiyon Pinto sonuç yolculuğuna uğurlandı
16-01-2022 18:59
İstanbul

İstanbul'da 85 yaşlarında yaşamını kaybeden Türk Yahudi Toplumu Onursal Başkanı Bensiyon Pinto, sonuç yolculuğuna uğurlandı.

Kovid-19 zımnında beraberinde müddet hastanede otama gören ve arkası esna bulunan kimi hastalıkları yardımıyla ölüm fail Pinto düşüncesince Aşkenaz Musevi Cemaati Mezarlığı'nda cenaze merasimi düzenlendi.

Törene, Pinto'nun benzeri Ester Eti Pinto ve oğlanları Benjamen ve Hayim Pinto'nun yanı esna Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, Türkiye Değişim Partisi Genel Başkanı Mustafa Sarıgül, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız, Galatasaray Spor Kulübü Başkanı Burak Elmas, emektar Başbakanlardan Tansu Çiller, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, müverrih ve edip Prof. Dr. İlber Ortaylı'nın yanı esna yakınları ve sevenleri katıldı.

Pinto düşüncesince duaların edilmiş olduğu törende, Kovid-19 hastalığı yardımıyla devir içi mütekellim Türkiye Hahambaşı İsak Haleva, ümitsiz ve yasta bulunduğunu dile getirdi.

Toplumların çoğunlukla böylesi beraberinde yıldıza kavuşamayacaklarını tamlayan Haleva, "Bensiyon, toplumumuzun seyrek yetişen esas yıldızlarındandı. Bir dek ve hile bağı adamı, kurumları en akıllıca vaziyette örgütlerken insanların potansiyelini isabetle değerlendirip etrafındakileri en dişi olabilecek beraberinde vaziyette çalıştırmayı becerebilen, esas reis yapılı, kıstak almasını bilici ve gereğinde babacan tavırlarla davranabilen biriydi." sanarak konuştu.

İsak Haleva, Pinto'nun reislik dönemlerinin sıkıntılı, dalgalı, kimi bir takım de çekişmeli süreçlere rastladığını ancak rastgele seferinde toplumlarını rahat ve emin limanlara yanaştırmayı bilmiş beraberinde kabadayı bulunduğunu tabir etti.

"Türkiye'nin esenliği ve ilerlemesi uğrunda dehşet çabalar yayınlayan esas beraberinde vatanperver kendisine ülkemize ve toplumumuza hizmeti de katiyen unutulmayacaktır." diyen Haleva, acısının aşırı dip bulunduğunu söyledi.

"Bensiyon Ağabey her insanın sevgisini kazandı"

Türkiye Hahambaşılığı Vakfı Başkanı İshak İbrahimzadeh ise Bensiyon Pinto'nun, ulaşamayacakları noktaların ulaşılabilir bulunduğunu gösterdiğini ve bu yolda sağlam olduğunu, toplumda her insanın sevgisini kazandığını anlattı.

İbrahimzadeh, "Bensiyon Ağabey'imin korkuları namevcut muydu? Tabii ki korkuları vardı. Ön yargıları namevcut muydu? Tabii ki ön yargıları vardı. Fakat Bensiyon Ağabey'in bunları aşabilecek denli sert beraberinde öz itimatı ve yanıt beklemeyen göz kamaştırıcı beraberinde kalbi vardı. Onların ona verdiği güçle Bensiyon Ağabey hepsi bu sevgiyi, hepimizin sevgisini kazanmayı bildi. O yollarda bize yürümeyi öğretti. Bizimle baş başa yürüdü. Önümüzde yürüdü, hâlâ sonradan arkamıza geçti ve uğrunda yürümemiz düşüncesince bize biçim açtı. Bu biçimde bizim cemaatimizi toparladı ve bizler zaman yegâne beraberinde topluluk kendisine Bensiyon Ağabey'imizi anıyoruz." sanarak konuştu.

Hayim Pinto da babasıyla bulunan anılarından bahsederken şunları söyledi:

"İnsanlara meydana getirilen hizmetler bivefa kalır, sanarak beraberinde tabir kullanılır genelde. Burada, babamın cenazesinin başında, bunun ağız ağıza hata beraberinde tabir bulunduğunu ferah ferah söyleyebilirim. Onu uğurlarken bekâr değiliz. Onu uğurlamaya hazırlanırken de bekâr değildik. Kimileri haftada beraberinde kat onu görüşme etti. Kimi bizleri sonsuz arayıp çözüm tefekkür sordu. Bayramlarda, veladet günlerinde unutulmadı. Sinagoglarımızda sağlık duaları katiyen az olmadı. Kimi onu aygın baygın vaziyette görmeye dayanamadı, ona bulunan sevgisini açıktan bizlerle paylaştı ve ona iletti."

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve kimi şehremaneti başkanları da törene çelenk gönderdi.

Bensiyon Pinto'nun cenazesi, törenin arkası esna defnedilmek neredeyse Arnavutköy Musevi Mezarlığı'na götürüldü.

Pinto düşüncesince taziyet ziyaretleri, 17 Ocak Pazartesi'den 20 Ocak Perşembe'ye denli 16.30-17.30'da Neve Şalom Sinagogu'nda bildirme edilecek.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler