USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Türkiye'nin yazılım ekosistemi güçleniyor

Bakan Varank, yazılımcı sayısını çoğaltmak icap ettiğini belirterek, "Çünkü gittikçe mesleklerin dönüşümüyle bu arada belirgin aşırı elan birlikte tomar bir duruma gelecek. Türkiye de yazılımcı sayısını çoğaltmak düşüncesince programları ayrımsız devreye sokuyor.

Türkiye'nin yazılım ekosistemi güçleniyor
26-09-2021 14:34
İstanbul

TEKNOFEST 2021, "Milli Teknoloji Hamlesi" ruhunu bu sene da kâffesi katılımcılara yaşattı. Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi, Türkiye'nin önce siber lisesi, Teknopark İstanbul Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerine siber asayiş eğitimleri düzenledi.

5 devir devam eden eğitimde rastgele müşterek devir dalında bilirkişi eğitmenler ayrımlı mevzularda geleceğin siber kahramanlarına eğitimler verdi. HackIstanbul finalinin arkası sıra mini müşterek "Bayrağı Yakala Yarışı" (CTF) de öğrenciler düşüncesince düzenlendi. 5 günce eğitimin böylecene öğrencilere meydana getirilen mini CTF'de öğrenciler ödüllerini Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç'tan aldı.

Varank ile Koç, "HackIstanbul"un "Mükafat Avcılığı (Bug Bounty)" formatında meydana gelen bitiş turu yarışmacılarıyla da müşterek araya geldi.

Lise öğrencilerinden, faziletkâr lisansını tamamlamış insanlara denli enli terbiye bilimi bilimi kuru yelpazesindeki katılımcılarla geveze fail Varank, elan sonraları "HackIstanbul" ve TEKNOFEST'e bağlı değerlendirmede bulundu.

"Bu işlere envestisman gerçekleştirmek baş döndürücü önemli"

Varank, HackIstanbul'un Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisinin düzenlemiş bulunduğu vizyoner müşterek yarış bulunduğunu vurgulayarak, arsıulusal müsabakada ayrımlı senaryolarda ekipler ve ya ferdî yarışmacıların açıkları bulmaya ve ödüller kazanmaya çalıştıklarını anlattı.

4 senedir planlı müsabakanın rastgele müşterek sene üstünde koyarak ilerlemeye bitmeme ettiğini dile getiren Varank, "Gerçekten bu tip işlere envestisman gerçekleştirmek baş döndürücü önemli. Özellikle siber asayiş dalında devasa kuruluşların fark bulamadığı hataları, bu işten anlayan uzmanlar rahatlıkla bulabiliyor. Dolayısıyla bu tip yarışmalarla kılıç hem farkındalık peydahlamak istiyoruz bununla ortak asıl açıdan sektörde etkin insanlarla bağlantı kurmak, müşterek network peydahlamak onlardan da bilgili edinmek istiyoruz." sanarak konuştu.

"Öğrencilerimizin yetkinliklerini geliştirmiş olmaları bahtiyar ediyor"

Varank, siber asayiş lisesinde okuyan öğrencilerle de müşterek araya geldiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Bu Türkiye'de dünkü uygulanmaya başlamış müşterek cümle lisesi programı. Siber asayiş uzmanlarını elan ortaöğretim seviyesindeyken yetiştirmeye etkin Milli Eğitim Bakanlığımızın başlatmış bulunduğu Teknopark İstanbul'un iri müşterek dayanak verdiği proje. Geçmişinde az buçuk harf yuvarlak bulunan elektronik beyin bilimlerinde master yapmış birisi namına diyebilirim ki ortaöğretim öğrencilerimizin elan müşterek numara sınıftayken bu denli yeteneklere cemaat olması, yetkinliklerini bu denli geliştirmiş olmaları insanı bahtiyar ediyor."

Varank, TEKNOFEST'i arsıulusal bellik etme emekleri kapsamında HackIstanbul'u da siber asayiş dalında etkin iri ve ünlü hackerları da cezbedebilecekleri müşterek yarış durumuna bildirmek istediklerini bildirdi.

Yazılımın bundan sonraları dünyanın elzem müşterek piyasası olduğuna ayraç fail Varank, şu ifadeleri kullandı:

"Üretim de müdahale edinmek neredeyse rastgele müşterek sektörde bundan sonraları yazılımın girmediği müşterek düzlük yok. Biz sonuç devirde memleketimizdeki yazılımcı sayısını geliştirmeye çevrik dünkü gıcır programlar devreye sokuyoruz. Ecole 42 adlı dünkü müşterek yazılımcı okulu açtık. Burada ağız ağıza birbirinden öğrenme metoduyla öğrenciler ekipler kurarak tek hoca yapılmaksızın çıkarlarını yazılımcı namına yetiştiriyorlar. TEKNOFEST kapsamında Google, Girişimcilik Vakfı ve T3 Vakfı gene Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi ve Bakanlığımız ortaklığında dünkü müşterek online yazılım ve aldatmaca ihya okuluna imza attık. Burada senede 2 bin gencimiz 400 saate vasıl terbiye bilimi bilimi alacaklar."

"İlgiden memnunuz"

Varank, yazılımcı sayısını behemehâl çoğaltmak gerektiğine dikkati çekerek, "Çünkü gittikçe mesleklerin dönüşümüyle bu arada belirgin baş döndürücü elan müşterek tomar bir vaziyete gelecek. Türkiye de bu açıdan yazılımcı sayısını çoğaltmak düşüncesince dünkü programları uygun devreye sokuyor." dedi.

TEKNOFEST’i arsıulusal bellik durumuna bildirmek istediklerini tabir fail Varank, dünyada müşterek düşüncesi olan, uygulayım bilimi geliştiren, dünkü müşterek teşebbüs kuran rastgele müşterek gencin önce namına TEKNOFEST'i düşünmesini istediklerini vurguladı.

Varank, bunun yolunun da arsıulusal networkü genişletmekten geçtiğini belirterek, şunları söyledi:

"Bu sene baş döndürücü elan müşterek tomar arsıulusal grup yarışmalarımıza katıldı. Endonezya, Pakistan, Polonya, Azerbaycan’dan ekipler ayrımlı uygulayım bilimi yarışmalarında gelip arak döktüler. TEKNOFEST'i ne denli arsıulusal bir vaziyete getirebilirsek o denli kalburüstü olabileceğimize inanıyoruz. Bu seneki ilgiden memnunuz, inşallah TEKNOFEST'in ayrımlı organizasyonlarını ayrımlı devletlerde de yapacağız."

"Bu özgüven rastgele müşterek şeye değer"

Bu sene festivalde nice teceddüt ve önceden arazi aldığını anımsatan Varank, "İnsansız iklim araçlarıyla insanlı uçakların beraberinde demonstrasyon yaptıklarını gördük ki bu dünyada önce kat bulunan müşterek şey." sanarak konuştu.

Varank, TEKNOFEST’te yeniliklerin bitmeyeceğini vurgulayarak, festivalle Türkiye’de bilim, teknoloji, feza ve havacılık ateşini yaygınlaştıracaklarını dile getirdi.

Gençlerin özgüveninin kendisini bu sene elan müşterek tomar etkilediğini tamlayan Varank şunlara aksan yaptı:

"İnsansız su altı sistemlerinde Cağaloğlu Anadolu Lisesi anca algoritmalar yazmışlar ki insanoğlu şok ediyor. Beni etkileyen müşterek hikâye yaşadım. Biyoteknoloji ve İnovasyon etkinliğinde müşterek gencimiz elimden tuttu; ‘Sayın bakanım lütfen elkızı size projemizi göstereceğim.’ dedi, projesini gösterdi. Bir ortaöğretim öğrencisiydi Kütahya’dan katılıyor, dedi ki: 'Şu gördüğünüz plan bundan 15 sene sonraları Türkiye'nin feza istasyonunda müvellidülhumuza üretecek biyoteknoloji tabanlı projedir. Benim adımı ihmal etmeyin benim hamle Enes bundan 15 sene sonraları bunu başardığımızı göreceksiniz.' Bu özgüven hakkıyla rastgele müşterek şeye değer. Bu özgüvene cemaat gençlerimiz rastgele müşterek şeyi başarır. Bizim bu günlerde hakeza müşterek özgüvenimiz de hakeza müşterek imkanımız da yoktu. Biz rastgele müşterek şeyi onlar düşüncesince yapıyoruz. İnşallah Türkiye'nin geleceğini baş döndürücü temiz görüyoruz. Türkiye’yi doğrulama edeceğimiz dobra gençlerimizin bulunduğunu bu yarışmalarda kendi kendine yaşıyoruz."

"Eğitim düzlük öğrenciler gelecekte siber vatanı koruyacak"

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Koç da öğrencilerin aldığı eğitimlerin baş döndürücü ehemmiyetli olduğunu, terbiye bilimi bilimi düzlük öğrencilerin gelecekte siber vatanı koruyacağını vurguladı.

Koç, TEKNOFEST kapsamında öğrencilere 5 devir süresince dalında bilirkişi siber asayiş eğitmenleri kabilinden eğitimler verildiğini, amaçlarının siber asayiş dalında gençleri en elleme biçimde bakmak bulunduğunu tabir ederek, Türkiye’nin önce siber lisesinin gelecekte sayısal varlıkları koruyacak siber kahramanlar yetiştirdiğini dile getirdi.

Ziyaretçilerden koyu ilgi

Bakan Varank, elan sonra, TEKNOFEST Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar ve ziyaretçilerle beraberinde curcuna dalında mevcut ve evcil imkanlarla imal edilen yunak iklim balonunu deneyimledi.

TÜBİTAK’ın standına da ziyarette mevcut Varank, çocuklarla beraberinde Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi (BİLGEM) kabilinden geliştirilen Katlanabilir Mayın Dedektörü OZAN ile kum havuzunda maden kontrol etkinliğine katıldı.​​​​​​​ Varank, curcuna dalında ziyaretçilerle foto da çektirdi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler