USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Ukrayna'da okuyan Türk öğrenci savaşın soğuk yüzünü anlattı

Ukrayna'nın Odessa şehrinde darülfünun eğitimi gören Balıkesirli Ahmet Korcan Gül, Ukrayna-Rusya Savaşı'nın başlamasına eyyam kaldığında ailesinin yaşamış olduğu Işıklar Kırsal Mahallesi'ne döndü. Savaş öncesinde Ukrayna'daki hali özetleyen Ahmet Korcan Gül, savaşı

Ukrayna'da okuyan Türk öğrenci savaşın soğuk yüzünü anlattı
26-02-2022 11:05

Balıkesir'e dönmeden ilkin Ukrayna'da savaş söylemlerinin artmasıyla beraberce mukteza belgelerini konsolosluktan hazırlatan ve ailesinin yanına dönen Ahmet Korcan Gül, Ukrayna'daki hali anlattı. Sabahın önceki saatlerine derece Ukrayna'daki dostlarıyla daima bağlantı biçiminde bulunduğunu kail Gül, Türk dostlarının ülkeye değişmek düşüncesince ayrışık mücadeleler verdiğini tabir etti. Ukrayna'da pırtlak verici savaş ondan sonra nice arkadaşının ülkeyi bırakma buyurmak düşüncesince Polonya, Belarus ve Romanya sınırına akilane yola çıktıklarını tamlayan Ahmet Korcan Gül, Türkiye'ye dönmekte geç kalması yerinde kendisinin de şu an orada başağrısı çekebileceğini kaydetti.

“Askerler evime geldi benim askeriye durumumu sordu”

Ukrayna Odessa Üniversitesi Eczacılık Fakültesi 3'ncü derslik talebesi Ahmet Korcan Gül, “Ukrayna Odessa şehrinde ispençiyari kısmı üçüncü derslik öğrencisiyim. Olaylar başlamadan endamsız yanında müddet ilkin buraya geldim. Ukrayna'da hadisat başlayınca akrabalarım beni aradı. Dediler ki ‘herhangi yanında savaş hali olabilir, ekol belgelerini ayarla.' Bende ekol belgelerimi ayarladım, Konsolosluktan öğrenci belgelerimi çıkarttım. O tam evimde otururken askerler geldi. Bana ‘hangi ülkedensiniz? Burada ne yapıyorsunuz? talebe misiniz? Askerlik durumunuz mevcut mı?' sanarak sordular. Bunlar dair sorular sordular. Ben de Türk yurttaşı olduğumu burada öğrenci olduğumu söyledim ve art gittiler tabii. Giderken de bana ‘ülkemizde rastgele yanında savaş hali olabilir, nazarıitibar ediniz' dediler. Ben de vakalardan endamsız yanında müddet ilkin doğrudan eşyalarımı topladım ve Balıkesir'e geldim” sanarak konuştu.

“Birçok dostum zat olanaklarıyla kaçmaya çalışıyor”

Balıkesir'e geldikten sonraları Ukrayna'da artan arkadaşlarından savaşla ait öğrendiklerini de özetleyen Ahmet Korcan Gül, “Daha sonraları Rusya'nın Lugansk ve Donetsk alanını tanımış olduğu söylendi ve hadisat pırtlak verdi. Şehirlerde nice kentte Odessa'da olsun, Harkov'da olsun, Sumi'de olsun dostlarım vardı. Savaşın başladığını, jetlerin aşağılık pervaz yaptığını ve bombalandığını söylediler. Birçok dostum zat olanaklarıyla Moldova sınırına, Polonya sınırına ve Romanya sınırına kaçmaya başladı. Orada canlı Türklerin boşaltma yapılacağı söyleniyor. Umarım dostlarım yanında dokunca gıyaben devletimiz en güzel halde bunu yapar. Endişeliyiz. Yani taharri memuru polis bölüt saldırılıyor. Rusya taharri memuru polis bölüt nazarıitibar ettiğini söylüyorlar lakin kısaca dostlarım hakkıyla baş döndürücü korkuyorlar. Bu nedenden dolayı devletimizin gelişigüzel çeşit olanağı sağlamasını istiyoruz. Ukraynalı arkadaşlarımdan bilim aldığıma mucibince Ukraynalı bir aşırı ahali savaş istemiyor, saldırmayacağız diyor. Sadece ülkemizi savunacağız diyor. Kendilerini arkalamak düşüncesince elbette diyeyim? Sığınaklar olsun, kiliseler olsun, yer altı treni olsun buralara sığınıyorlar” ifadelerini kullandı.

“Eğitim hayatımızdan endişeliyiz”

Ukrayna ile Rusya ortada savaşın başlaması ondan sonra eğitimiyle ait gelişimleri de yakından strateji ettiğini tabir fail Ahmet Korcan Gül, “Ben Ukrayna'dayken teessürat yalnızca sav üzerineydi. Sonra taraflar kızışmaya, savaş söylentileri başladı. Savaşın patlamasıyla yetişek hayatımızla ait endişelerimiz var. 4 yıl süresince orada okudum ve bu saatten sonraları elbette yanında yetişek yaşantımız olacak? Orada bitmeme mı edeceğiz yok ise Türkiye'ye aktarma edilme şansımız varmı bilmiyorum” dedi.

Emre Binakuran - Ömer Kantarlıoğlu
 

İLGİLİ HABER
Rusya-Ukrayna cenginde çevrili artan Türk öğrenci yaşadıkları dehşeti anlattı Rusya-Ukrayna cenginde çevrili artan Türk öğrenci yaşadıkları dehşeti anlattı
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler