USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

"Uzaya nitelik veren" Türk doktorun fotoğrafı ikinci kat NASA'nın genel ağ sitesinde

Türk yıldız bilimi fotoğrafçısı Dr. Mehmet Hakan Özsaraç'ın, Hubble Uzay Teleskobu'nun çekmiş olduğu yağız parafin görüntüyü renklendirdiği ikinci fotoğraf da NASA kabilinden "Dünya'da Günün Astronomi Fotoğrafı" seçildi.

20-12-2021 12:19
Samsun

Samsun'da eş hekimi şekilde fariza karşıcı Dr. Mehmet Hakan Özsaraç'ın Hubble Uzay Teleskobu'nun çekmiş olduğu kaba görüntüyü işleyerek renklendirdiği fotoğraf, Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) çeşidinden "Dünya'da Günün Astronomi Fotoğrafı" seçilerek NASA'nın genel ağ sitesinde paylaşıldı.

Türk gök bilimi fotoğrafçısı Dr. Özsaraç'ın, Hubble Uzay Teleskobu'nun çekmiş olduğu kaba görüntüyü işleyerek renklendirdiği ortak gayrı fotoğraf ise 13 Ağustos haset NASA çeşidinden "Dünya'da Günün Astronomi Fotoğrafı" şekilde seçilerek genel ağ sitesinde paylaşılmıştı.

Özsaraç, AA muhabirine, NASA çeşidinden fotoğraflarının dikkat görmesinden şişman devlet duyduğunu dile getirdi.

Hubble Uzay Teleskobu'nun erdemli çözünürlükteki kaba fotoğraflarını işlemeye başladıktan sonradan APOD'un (Astronomy Picture of the Day-Günün Gökbilim Görüntüsü) günün gökbilimi fotoğrafını paylaştıklarını öğrendiğini tamlayan Özsaraç, şu halde bitmeme etti:

"Günün gök bilimi görseli' diyerek NASA'nın ortak sayfası var. 1990'lı senelerden buyana dünyanın en şişman astrofotoğraf arşivi diyebilirim. Orada herhangi ortak gün ortak fotoğraf seçip yayımlıyorlar. Prestijli ortak rütbe ve dünyanın nice yerinden binlerce insanoğlu herhangi ortak gün fotoğraf yolluyor. Çok dikkatimi çekici ve ayrımlı bulunduğunu düşündüğüm emek harcamaları devir zamane gönderdim.

13 Ağustos'ta eskiden fotoğrafımı seçtiler ve ego baş döndürücü bahtiyar oldum. 24 vakit süresince hayattaki gök bilimi ile ilgilenen nice insanoğlunun zevk ve ilgisine sunuldu. İkinci şekilde 14 Aralık'ta da ikinci fotoğrafımı seçip yayımladılar. Bana elan esbak mailden elan ayrımlı ortak eğilimli göndermişlerdi. İnceleyin altta açıklamanın fotoğrafınızı mükemmel şekilde açıklayıp açıklamadığını, vebal var ise bizlere açıklayın zira art dönüşü ağır mümkün dediler üç gün öncesinden. Karşılıklı istişareden sonradan yayımladılar."

Türkiye'de astrofotoğrafçılıkla uğraşan belli başlı şahısların bulunduğunu tabir fail Özsaraç, "Kendileri çekip kendileri paylaşan gök bilimi fotoğrafçılar var. Ama benim yaptığım halde hoppadak kaba verileri indirip işleyip paylaşan kimesne bulunmayan bildiğim kadarıyla. Olsaydı behemehâl ortak halde içtimai medyadan haberim olurdu. Zaman devir bana düşün danışanlar olmakta ama onlardan da paylaşanlar baş döndürücü az çıkıyor. Ama hakeza hararetli ortak halde ilgilenen yok." diyerek konuştu.

"Bir on paralık şekilde birbirimize fenalık yapmayalım"

Uzay fotoğraflarının namına dip anlamlar yüklediğini kail Özsaraç, şunları kaydetti:

"Baktığımızda bu cisimler baş döndürücü şişman mesafeler. Yüz binlerce yılda kıvrım edilemeyecek mesafeler. Sadece parmağınızın dü ortada sığabilecek üzere ekranda ama esasen o aradaki mesafeler beniz binlerce yılda fakat gidilebilecek mesafeler. İnsan bunu planladığı devir Dünya'nın orada ortak on paralık bulunduğunu düşündüğünüzde, üstündeki şahısların da on paralık zait on paralık bulunduğunu manzara yazar bu ortak nebzecik dünyada insanoğlu birbirlerine fenalık yapmamalı diyerek düşünüyor insan. Bir on paralık şekilde birbirimize fenalık yapmayalım. Kötülüklerle uğraşmayalım. Gayem az buçuk da bu aslında."

NASA, Özsaraç'ın işlediği fotoğrafla, "Bazıları düşüncesince masum kovanı üzere görünebilir. Gerçekte, Hubble Uzay Teleskobu'ndan tahsil edilen bu görüntü, içre çelimli jetler saçan gailesiz ortak şimal bulunan Herbig-Haro 666'nın bulunduğu, üç enerji yılı uzunluğundaki kozmik ortak türap sütununu yakalıyor. Yapı, gökadamızın en şişman şimal dokuma bölgelerinden bir tanesi bulunan ve lodosluk göklerinde tahminî 7 bin 500 enerji yılı uzaklıkta ışıltılı Karina Bulutsusu'nun içre toprak almaktadır. Sütunun tabakalı aut hatları, Karina'nın birileri hala bulutsunun içre oluşan genç, sıcak, şişman kütleli yıldızların rüzgarları ve radyasyonuyla şekilleniyor. Kızılötesi ışıkta türap bulutuna kudret fail ortak görüntü, hala kamufle ortak çocuk yıldızdan hariç akıllıcasına patlayan iki, dar, çevik jeti elan dobra gösteriyor." bilgisini de paylaştı.

Özsaraç'ın işlediği fotoğrafa "https://apod.nasa.gov/apod/ap211214.html" adresinden ulaşılabiliyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler