USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Yasaklı ırk köpeklerini kayıt ettirenler yoğunluk oluşturdu

Yasaklı köpek ırklarının kayıt dibine katılması düşüncesince maruz müddet 14 Ocak'ta sona eriyor. Tehlike bildirme fail köpek ırkına erbap şahıslar de hayvanlarını muhtemelen koşullarla beslemeye bitmeme edebilmeleri düşüncesince yaptırmaları müstelzim işlemlerin tamamlan

Yasaklı ırk köpeklerini kayıt ettirenler yoğunluk oluşturdu
13-01-2022 13:33

Hayvanları Koruma Kanunu ile Tarım ve Orman Bakanlığının yayımladığı sirküler kapsamında, muhatara sunma fail köpek ırkına cemaat kişilerin, hayvanlarını muhtemelen koşullarla beslemeye bitmeme edebilmeleri düşüncesince yaptırmaları müstelzim işlemlerin tamamlanmasına müteveccih sürenin dolmasına dü devir kaldığında Kağıthane İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünde yoğunluk yaşandı. Köpeklerini Kağıthane İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü'ne getiren hayvanseverler köpeklerine yonga takılıp kimliklendirilmesi ve kayıt dibine alınmasıyla lüzumlu işlemleri tamamladı.

“Benim dört sayı çocuğum mevcut bu da beşincisi”
"Evladım" söylediği köpeği Beyaz'ı kayıt yol açmak düşüncesince Kağıthane İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü'ne mevrut Ali Alçıtepe, “Bu benim çiftliğimin cezaevi bebeği. Kısırlaştırıp yonga taktırmak istiyorum. Bir anayasa çıkmak ve kılıç de kanuna uyuyoruz. Bir sayı bu var. Buna da kıyamıyorum nesil sonuçta. Çok kıymetli. Sabahtan buyana de ardında geziyoruz. Son dönemdeki hadisat ise köpeklerin değil sahiplerinin kabahati. Bu benim evladım üzere evde tavuklarıma, civcivlerime, kuşlarıma bakıyor. Hepsi bunun indinde gezer. En küçük müşterek yaramazlığı da yok. Bugün de kaydını yaptırdım , çipini taktırdım. Kısırlaştırıldı ve aşıları yapılıyor. Şimdi de çiftliğime arka götüreceğim. Köpeğimin ismi Beyaz. Benim dört sayı çocuğum mevcut bu da beşincisi” dedi.

“Artık yasaklı değil kanuni ırkız”
Köpeklerinin bundan sonraları kayıt altında olmasından ötürü bahtiyar bulunduğunu tamlayan Damla Dayı, “Hem çipimizi taktırdık bununla beraber aşımızı yaptırdık. Artık yasaklı değil kanuni ırkız, bundan ötürü de baş döndürücü mutluyuz. Köpeğimiz pitbull. Şu anda aşısını da oldu. Biraz tasalı şu an ancak onun haricinde tek sıkıntımız yok. Köpeğimiz kırk ilkokul günlüktü bizim yanımıza geldiğinde. Şu anda ilkokul aylık. Evde de dü sayı önemsiz kızımız var. Onlarla baş başa büyüyor. Son zamanlardaki agresif köpek vakaları ise bence ağız ağıza malikleri ile ilgili müşterek şey, yetiştirilmesiyle alakalı. Biz onu dü sayı önemsiz kız evladı ile büyütüyoruz. Herhangi müşterek atılım yaşamadık. Öyle müşterek gidişat olmadı. Şu an önemsiz ancak anca olacağını on paralık düşünmüyorum. Onu o biçimde eğitmiyoruz” niteleyerek konuştu.

“Şu anne derece ilimizde tahminî 6 bin skor köpek, 2 bin yöresinde da kediyi çipleyerek kayıt dibine aldık”
Yeni talimatname kapsamında meydana gelen kayıt uygulamasını özetleyen İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Yavuz Karaca , “Yeni talimatname çerçevesinde yasaklı ırklar ilkin 14 Ocak'a derece ağız ağıza çiplenmesi ve kayıt dibine katılması gerekiyor. Bu işlemi kılıç İl, İlçe Tarım Müdürlüklerimizde yapıyoruz. Hayvanlarımızı kimliklendiriyoruz ve çipliyoruz. Petvet sistemine kaydediyoruz. Karnelerini de yenileyip kendilerine veriyoruz, sterilize olması şartıyla. Kısırlaştırılmış bulunduğu belirleme edildiğinde, hoppadak yasaklı ırkları yapmıyoruz elbette ki. Yeni talimatname çerçevesinde pisik ve köpeklerin kayıt dibine katılması yönetmeliği kapsamında kedileri ve köpekleri çipliyoruz. Şu anne derece ilimizde tahminî 6 bin skor köpek 2 bin yöresinde da kediyi çipleyerek kayıt dibine aldık” dedi.

“Son gün 14 Ocak”
Kaydı bulunmadığı belirleme edilen efsanevi sahiplerine 15 bin TL yönetimsel mal cezası uygulanacağını aktaran Karaca, ”Yasaklı ırkları hoppadak il ve kaza ekincilik müdürlükleri namına kayıt ediyoruz. Fakat gayrı hayvanları İstanbul baytar hekimler odası ve veterinere hekimler donanması ile yaptığımız tören düzeni çerçevesinde başıboş baytar hekimlerimiz de yapabiliyor. Sahipli hayvanlarla ilgilendiren ağırbaşlılık onlarda zaten. Sokak hayvanlarımızın kayıt olması ve çiplendirilmesini de belediyelerimiz vasıtasıyla gerçekleştiriyoruz. Fakat bizim burada ilkin açıklamak istediğimiz 14 Ocak gününe derece yasaklı ırk dediğimiz dört ırkı bu tarihe derece kayıt dibine almaları, gayrı dahil bulunan dü ırkı ise 7 Haziran'a derece kayıt yapmalarını istiyoruz. Dediğim üzere esas yasaklı ırklar düşüncesince sonuç gün 14 Ocak. Tarihten sonraları kayıt işlemi sona erecek. Son günlerdeki saldırıları da görüyoruz. Bu cins köpek sahiplerinin ağızlıksız müşterek biçimde hayvanlarını dışarıda gezdirmemeleri gerekiyor. Bu yurttaşlar şayet 14 Ocak tarihiyle baş başa kayıtlarını yaptırmazlarsa, hayvanların ağızlıksız dolaştığı ve kayıt dibine alınmadığı belirleme edilirse çipsiz ve umursamaz bulunan efsanevi başına 15 bin TL yönetimsel mal cezası uygulanacak. Hayvanlara da el konularak belediyelerin iş evlerine konulacak” niteleyerek konuştu.

Murat Horoz - Gülşah Kahveci - Zöhre Alagöz

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler