Gündem

600 Afgan sığınmacıya ‘İslami temelli’ psikolojik destek verilecek

Türkiye'de yürütülecek plan kapsamında 600 Afgan sığınmacıya psikolojik müşavirlik hizmeti verilecek. Sığınmacılara ölçün alışılmış psikolojik danışmanlığın yanında "İslami temelli" psikolojik destek de verilecek.

600 Afgan sığınmacıya ‘İslami temelli’ psikolojik destek verilecek
21-12-2021 20:37

Türkiye'de canlı 600 Afgan'ı içermesi muhtemel projede Dr. Mohammad Isaqzadeh ile beraberce Lyla Schwartz ve İstanbul Gelişim Üniversitesi'nden Dr. Abbas Hussaini'nin fariza yapması planlanıyor. Proje kendince mütekellim Princeton Üniversitesi'nden Dr. Mohammad Isaqzadeh, projenin Türkiye'deki sığınmacılara müteveccih İslami değerlere uyarınca uygulanacak önceki müşavirlik olacağını söyledi. Isaqzadeh, “Ablam ve ailesi, 2015'ten 2016'ya derece Türkiye'de sığınmacı namına yaşadı. Burada kaldıkları müddet süresince Afgan sığınmacıların Türkiye'de karşılaştıkları zorluklardan bilgili oldum. Afgan sığınmacıların bir çok Afganistan'da müşterek tomar yoksulluktan fasile üyelerini ve dostlarını kaybetmeye derece travmatik deneyimler yaşadı. Bu insanların bir çok Türkiye'ye erişmek düşüncesince müşterek tomar koyu fiziki ve psikolojik teessürat yaşarken, zat dillerini konuşabilen ve onlara psikolojik müşavirlik sağlayıcı inam sağlığı uzmanlarına seyrek erişebiliyorlar. Mültecilere temel başa çıkacak becerilerini tedris düşüncesi ahacık hakeza ortaya çıktı” dedi.

“Dualar ve zikir kabil İslami gelenekleri içerecek”

Danışmanlıkta kullanılacak olan metodlar kendince bilim sağlayan Isaqzadeh, dü yüz danışmanlığın bahis konusu bulunduğunu belirterek, “Standart psikolojik danışmanlık, 'Şimdi Başla' ismi sunulan kognitif davranışçı tedavi müdahalesine dayanmaktadır. Katılımcılara başlangıç ika becerilerini ve depresyon, endişe ve makam travmatik ruhsal gerilim bozukluğu (PTSD) ile ait menfi duygularla kesinlikle başa çıkacaklarını öğretir. Program, Amerika ve Avrupa'da açık çapta uygulanmış ve incelenmiştir. İslami temelli danışmanlık, 'Şimdi Başla'dan sonraları modellenecek fakat dualar ve zikir kabil İslami gelenekleri içerecek; Allah, tevekkül, dayanak kabil kavramlara dayanacak ve yaşamda zorluklarla savaşım dair Hz. Peygamber'in hayatından dersler alınacaktır" ifadelerini kullandı.
Projenin böylelikle "Şimdi Başla" eğitiminin İslami namına bütünleşmiş edilmiş versiyonunu düzlük göçmenlerin zihnî sağlıklarında ehemmiyetli müşterek iyilik bulunduğunu belirleme etmeleri biçiminde çıkarlarını başarıya erişmiş sayacaklarını tamlayan araştırman Isaqzadeh, "Projenin Müslüman sığınmacılara müteveccih temel inam sağlığı hizmetlerinin ölçeğini çoğaltıp bollatmak düşüncesince iri müşterek potansiyeli olacaktır. Her cemaatte biraz ruhiyatçı yahut müşavir bulunurken, herhangi müşterek cemaatte müşterek yahut ansızın müşterek tomar mortocu bulunur. İmamlar, müşavirlik ve başlangıç ika becerileri dair endamsız müşterek öğrenime katılabilir ve sığınmacıların savaşın ve yerinden edilmenin menfi psikolojik etkileriyle şimdi dobra başa çıkmalarına araştırma görevlisi olabilir" şeklinde konuştu.

“Afganlar çaresizlikten Türkiye'de”

Isaqzadeh konuşmasını şu şekilde sonlandırdı:
"Afganlar çaresizlikten Türkiye'de. Ülkeleri 42 sene harp ve anarşi yaşadı. Türk hükümeti ve halkı müşterek tomar bonkör davranmış ve Afganlara emniyetsiz müşterek misafirperverlik göstermiş olsa da Afgan sığınmacılar seyrek Türkçe biliyor ve iş bulma, ailelerini geçindirme dair müşterek tomar zorluklarla karşılaşıyorlar. Projenin böylelikle 'Şimdi Başla' eğitiminin İslami namına bütünleşmiş edilmiş versiyonunu düzlük sığınmacıların zihnî sağlıklarında ehemmiyetli müşterek iyilik bulunduğunu belirleme edersek muvaffakiyet elde edilecektir.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER