Gündem

Arefe günü ne devir 2022 öğleden sonraları tatil mi bankalar bariz mı?

2022 yılı içerisindeki dini bayramlardan sonuncusu bulunan Kurban bayramı düşüncesince art tadat başladı. Bu yıl kurban bayramı 9 Temmuz cumartesi günü başlayacak. Kurban bayramı tatili ise 8 Temmuz arefe günü şu demek oluyor ki cuma namazı öğleden sonradan başlayacak. 4 gün d

Arefe günü ne devir 2022 öğleden sonraları tatil mi bankalar bariz mı?
27-06-2022 14:03
2022 yılı içerisindeki dini bayramlardan sonuncusu bulunan Kurban bayramı düşüncesince arka tadat başladı. Bu sene kurban bayramı 9 Temmuz cumartesi günü başlayacak. Kurban bayramı tatili ise 8 Temmuz arefe günü kısaca cuma namazı öğleden sonradan başlayacak. 4 gün devam eden Kurban bayramı 12 Temmuz'da bitecek. 15 Temmuz cuma namazı günü ise resmi tatil olacak. Peki arefe günü öğleden sonradan tatil mi, arefe günü gayrisıhhi gün mü?Abone ol

Kurban bayramı düşüncesince arka tadat bundan sonradan çoktan başladı. Müslüman aleminin dini bayramlarından bir tanesi bulunan Kurban Bayramı bu sene 9 orak ayı cumartesi günü başlayacak. 4 gün devam eden Kurban Bayramı 12 Temmuz Çarşamba günü sona erecek. 15 Temmuz cuma namazı günü ise 2022 yılının resmi tatillerinden bir tanesi bulunan Demokrasi ve Milli Birlik Günü kutlanacak. Kurban bayramı düşüncesince planları gerçekleştirmek talip binlerce yurttaş ise kurban bayramı tatili 9 gün kabil mu araştırması yapıyor. Bugün Kabine Toplantısında bayram tatili üstünde sonuncu kararın verilmesi ve Kurban bayramının 9 gün tatil olması düşüncesince kararın çıkması bekleniyor. Eğer Kurban Bayramı 9 gün olursa 13-14 Temmuz'da tatil olacak ve 16-17 Temmuz haftasonu ile birleşecek. 

Kurban Bayramı ne zaman: 8 Temmuz günü başlayan Kurban Bayramı 12 Temmuz günü sonuç bulacak. 9 Temmuz ise Kurban Bayramı’nın 1. günü.

2022 Kurban bayramı…

Kurban Bayramı Arifesi- 8 Temmuz 2022 Cuma

Kurban Bayramı 1. Gün - 9 Temmuz 2022 Cumartesi

Kurban Bayramı 2.Gün- 10 Temmuz 2022 Pazar

Kurban Bayramı 3.Gün- 11 Temmuz 2022 Pazartesi

Kurban Bayramı 4. Gün- 12 Temmuz 2022 Salı

Kurban bayramı önemi: 

Kurban, Kur’an-ı Kerim, Sünnet ve icmâ ile çakılı müşterek ibadettir. Kurbanın yasal müşterek perestiş olduğuna değgin Kur’an-ı Kerim’de deliller mevcuttur. Hz. İbrahim’in oğlu Hz. İsmail’in namına müşterek kurbanın, Allah çeşidinden kendilerine fidyeinecat (kurban) namına verildiği açık açık bildirilmektedir (Sâffât, 37/107).Kurbanın meşruiyetine ayraç fail bambaşka âyetler de vardır: “Kendilerine doygu namına verdiği kurbanlık hayvanat üstünde belli günlerde Allah’ın adını ansınlar. Artık onlardan siz de yiyin, yoksula fakire de yedirin.” (Hac, 22/28), “Her ümmet için, Allah’ın kendilerine doygu namına verdiği hayvanat üstünde adını ansınlar niteleyerek kurban kesmeyi yasal kıldık.” (Hac, 22/34), “Kurbanlık kocabaş hayvanları da sizin düşüncesince Allah’ın dininin nişanelerinden kıldık. Sizin düşüncesince onlarda faydalı vardır. Onlar bozulmamış böncesine dizili dururken kurban edeceğinizde üstlerine Allah’ın adını anın. Yanları üstlerine düşüp canları çıkınca onlardan yiyin, istemeyen fakire de arzulamak durumunda küsurat fakire de yedirin.

Şükredesiniz niteleyerek onları sonunda sizin hizmetinize verdik. Onların etleri ve kanları katiyen Allah’a ulaşmaz. Allah’a ulaşacak bulunan ancak, sizin O’nun düşüncesince yaptığınız, gösterişten ırak edim ve ibadettir.” (Hac, 22/36-37)Bu âyetlerde mezkûr efsanevi kesiminin, et gereksinimi temini düşüncesince olmadığı, bunların perestiş gayeli birer infaz oldukları oldukça açıktır. Et ve kanların Allah’a ulaşamayacağının, gerçek olanın ihlâs ve züht bulunduğunun şahsen âyetin metninde toprak alması bunu açık açık ortaya koymaktadır.

Hz. Peygamber (s.a.s.) de, kurbanı müşterek perestiş namına benimseme etmiş ve şahsen kendisi de kurban kesmiştir. Hz. Peygamberin (s.a.s.), yasal kılınmasından itibaren ölüm edinceye derece rastgele sene kurban kestiği tanınmaktadır (Tirmizî, Edâhî, 11; bkz. Buhârî, Hac, 117, 119; Müslim, Edâhî, 17).

Sahih hadis kaynaklarında toprak düzlük rivayetlerde, Hz. Peygamber (s.a.s.), kurban bayramında Allah katında en cana yakın ibadetin kurban boğazlamak olduğunu, kurbanın kesilir kesilmez Allah katında beğenilen olacağını ve kurban edilen hayvanın boynuzu, tırnağı da içeri peyda etmek neredeyse rastgele şeyinin bireyin faydalı hanesine yazılacağını tabir edip; bu ibadetin Allah rızası düşüncesince yapılmasını kaynak etmiştir (Tirmizî, Edâhî, 1; İbn Mâce, Edâhî, 3).

Ayrıca hicretin ikinci yılından itibaren bugüne derece müslümanların kurban kesmeleri, bu mevzuda düşünce donanması bulunduğunu da göstermektedir (İbn Kudâme, el-Muğnî, XIII, 360).

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER