Gündem

Bakan Koca: 'Günlük vaka sayılarının halen yarısı İstanbul kaynaklı'

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Günlük vaka sayılarının halen yarısı İstanbul kaynaklıdır. Ülkemizde akıbet birlikte haftada tanıdık vakaların yüzdelik 13'ü 12-19 gözyaşı aralığında, yüzdelik 34'ü 20-34 gözyaşı aralığında, yüzdelik 29'u 35-49 gözyaşı aralı?

Bakan Koca: 'Günlük vaka sayılarının halen yarısı İstanbul kaynaklı'
18-01-2022 21:12

Koronavirüs Bilim Kurulu Sağlık Bakanı Fahrettin Koca başkanlığında online yerine toplandı. Toplantının anne ruzname maddelerini, vaka artışı, salgının seyri, karantina kuralları, tedbirler ve telkih programı oluşturdu. Toplantıda tahsil edilen kararlar erinç mukayyet birlikte izah özne Sağlık Bakanı Koca, “Günlük vaka sayılarının halen yarısı İstanbul kaynaklıdır. Ülkemizde sonuç birlikte haftada tanıdık vakaların yüzdelik 13'ü 12-19 gözyaşı aralığında, yüzdelik 34'ü 20-34 gözyaşı aralığında, yüzdelik 29'u 35-49 gözyaşı aralığında, yüzdelik 16'sı 50-64 gözyaşı aralığında ve yüzdelik 8'i 65 gözyaşı üzerindedir. Aktif vakaların yüzdelik 1.45'i hastaneye yatmış, binde 3'ü derin bakıma girmiş ve onbinde 1'i entübe edilmiştir. Ancak 65 gözyaşı kimlik canlı vakaların ise yüzdelik 10.11'i hastaneye yatmış, yüzdelik 3.11'i derin bakıma girmiş ve yüzdelik 0.99'u entübe edilmiştir” ifadelerini kullandı.

"PCR testlerinin muvasala kolaylığının sürdürülebilir biçimde bitmeme etmesi önerilmektedir"

Salgının aslında beri halen en riskli grubumun 65 gözyaşı kimlik efendi olduğuna uyanıklık çekici Bakan Koca, “Bilim kurulumuz, telkih programının çalışan biçimde sürdürülmesi ve motivasyon edici tedbirlerin alınmasını hızlı önermektedir. Küresel salgının eriştiği bekçi ve hastalığın çıkma hızı dikkate alındığında peçe kullanımı, toplumsal mesafeye ve hıfzıssıhha kurallarına uyanıklık edilmesinin önemi elan baş döndürücü artmıştır. Hastalığa canlandırma konması düşüncesince giranbaha ölçün bulunan PCR testlerinin muvasala kolaylığının sürdürülebilir biçimde bitmeme etmesi önerilmektedir” açıklamasında bulundu.

"Hatırlatma dozu aşılarının uygulanmasında duygunluk gösterilmesinin Omicron varyantına erinç ehemmiyetli birlikte hazırlık bulunduğu unutulmamalı"

Sağlık Bakanı Koca, Bilim Kurulunun görüşleri doğrultusunda tahsil edilen hazırlık ve mebde kararları ise şöyle sıraladı:

“1. Aşı ergin yurttaşlarımızın karantinaya alınmaması kararının uygulanmasına bitmeme edilecektir.
2. Omicron varyantının hastaneye yatışlara tesirinin geçmiş varyantlar ile kıyaslandığında ehemmiyetli seviyede elan az gerçekleştiği gündeş verilerle de tasdik edilmiştir. Ancak vaka sayılarının artışının baş döndürücü faziletli olması yerinde nicelik az olsa da doyumsuz sıfır keyif kapasitesini zorlayabilecektir. Bu ihtimali dikkate alarak tedbirlerin uygulanmasında maksimum duygunluk gösterilmelidir. Sorumlu değme vatandaşımız tedbirlere uyarak dair düşeni yapmalıdır.
3. Alınan tedbirlerin ve kaldırılan kısıtlamaların tesirinin ölçülmesine müteveccih tayyareci icraat ile düzenlenen taramalar yapılmasına değişmeyen verilmiştir. Buna gereğince hastalığın şüyu sahalarında yaşanmış bulunan riskler var ise hususi tedbirler alınmasına değişmeyen verilmiştir.
4. Hatırlatma dozu aşılarının uygulanmasında duygunluk gösterilmesinin Omicron varyantına erinç ehemmiyetli birlikte hazırlık bulunduğu unutulmamalıdır.
5. Vakalar, hastaneye yatanların gözyaşı grupları dikkate alınarak değerlendirildiğinde 65 gözyaşı kimlik büyüklerimizin riziko altında bulunduğunu göstermektedir. 65 gözyaşı kimlik büyüklerimizi arkalamak düşüncesince maksimum duygunluk gösterilmelidir. 65 gözyaşı kimlik yurttaşlarımızın anımsatma dozunun uygulanması sonuç etap önemlidir.
6. Omicron varyantının çıkma hızının yüksekliği dikkate alınarak peçe kullanımında ısrar edilmelidir. Maske en uygulama ve çarpıcı sığınma yöntemidir.”

Utku Şimşek

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER