Politika

Bakan Soylu'dan deprem açıklaması: "1999 depreminden Türkiye öğüt çıkardı"

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kanal D Ana Haber'de 17 Ağustos depreminin sene dönümü önceleri 'Türkiye depreme anık mı?' sorusunu yanıtladı. Deprem simülasyonu içinde 7,6 büyüklüğünde Gölcük depremini canlı Bakan Soylu, "Biz depremi unutabiliriz fakat deprem bizi unutm

Bakan Soylu'dan deprem açıklaması:
16-08-2022 22:03
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kanal D Ana Haber'de 17 Ağustos depreminin sene dönümü önceleri 'Türkiye depreme apiko mı?' sorusunu yanıtladı. Deprem simülasyonu içinde 7,6 büyüklüğünde Gölcük depremini canlı Bakan Soylu, "Biz depremi unutabiliriz ancak deprem bizi unutmaz" dedi. Ayrıca Türkiye'nin 1999 depreminden öğüt çıkardığını tabir fail Soylu, "2.5 senedir afetten afete koşuyoruz. Bir biricik 'Nerede bu devlet' lafı duymadım" dedi.Abone ol

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kanal D Ana Haber Bülteni'nde Sevval Şirin'in hususi röportajına mihman oldu. Soylu, Deprem simülasyonu içinde 7,6 büyüklüğünde depremi yaşadı. Soylu, deprem aceleten ve deprem sonrası yapılması gerekenleri gösterdi.

İşte Bakan Soylu'nun açıklamalarından satır başları:
Tam 23 sene geçti. 18 bin insanımızı kaybettik. 49 bin ad yaralandı. Türkiye şişman ortak acıdan ve travmadan geçti. Deprem travması yaşamımıza girdi. İnsanlar evlerinden ve vilayetlerden taşındılar deprem korkusu yüzünden. Biz depremi unutabiliriz ancak deprem bizi unutmaz. Öğlen olmadan, yüzlerce binlerce ölü bedeni yerlerde, koşturan insanlar, gözlerinde önsezi sıfır insanlar. O tün sabahleyin derece Kocaeli, Sakarya hepsi yerleri gezdik. Depremi hissettim. Yukarıdan aşağıya şişman ortak neva geliyor. Her nesne sallanmaya başlıyor. Dünyada sonuç 20 senenin en nazik 350 afeti var. Bunların 27'si deprem. Yüzde 8 payı bulunmasına karşın ölen sayısı 60 bin civarında. Deprem en cellat felaket. Seller yüzdelik 41. Ne unutabilmek ne de tedariksiz tutulmak mümkün.

Toplanma alanları
Çıkarken nereye gideceğim en önemlisi. Toplanma sahasına gidebilmek en önemlisi. Elazığ'da yaşadığımız depremde de oldu. Panik aceleten otomobillere gidiyorlar. Toplanma alanlarının yüzdelik 75'inde şebeke madun yapısı, cazibe ve su var. İstanbul'da yüzdelik 56'sında var. AFAD adına yüzdelik beniz tamam olacağız. Misafirhane dünya ve oteller açısından etraflı planlamamız olacak. Bir hareketli AFAD sistemimiz var.

Bakan Soylu, deprem ihtar sisteminin detaylarını anlattı
Geçen sene Batı Karadeniz'de baskın yaşadık. Meteoroloji, AFAD ve belediyeler haberimiz bulunduğu an alarm oluruz. Mesaj sistemi gönderilir. Siren kabilinden çalar. Farkındalık idi. Yeni sitem ortaya koyuyoruz. Radyo TV'lerden üstelik ihtar gönderen ünlü sistem, DOĞRU sürede yaşama geçecek. İnsanlar eşyalarını araçlarını yükseklere çıkarabiliyor. Ses sistemi üstünden ortak ihtar adına iletiliyor. Mobil sistemimiz var. Buradan çıktıktan sonraları navigasyonla kavuşum sahasına yönlendiriyor. Mobil infaz var ise telefon açabilmeyi sağlıyor. 10 ad atanabiliyor. Bu kişilerle enformasyon sağlanabiliyor. Enkaz altında sizi noktasal adına bulabiliyor. Cep telefonları üstünden birçok bireyin yaşadığını sıralayabiliyoruz. Deprem aceleten 3 kadem var. Afet öncesi, hatırat ve sonrası yeteneklerimizi ortaya koyabilmek.

"1999 depreminden öğüt çıkardık"
Almanya'da ortak üniversitede araştırı yapılır ve dü formül belirleniyor. Ülkelerin asayiş açıklarını ölçüyor. Türkiye'yle ilişik ölçümde riziko yükseldi. Afetsellikle hakkında karşıyayız. Türkiye buna karşın asayiş açığında almış bulunduğu tedbirlerle açığı düşürdü. Orta seviyeden düşüt seviyeye sakıt oldu. 1999 depreminden Türkiye öğüt çıkardı. 2.5 senedir afetten afete koşuyoruz. Bir biricik 'Nerede bu devlet' lafı duymadım. Bir köyde cazibe gitmişse jeneratörden, nan ve yemeğe derece bu mevki hepsi kapasitesiyle hepsini sağladı. 61 bin kıyamet konutu yaptık. 41 bini şu anda teyit edildi.

"Ekim ayında millî ortak manevra yapacağız"
Uyarı bildirimi tatbikatlarımızdan birisi. Türkiye'de evvel kat afetlerle ilişik baş döndürücü şümullü tatbikatları bu sene yaptık. İnşallah ekimde baş döndürücü şişman millî ortak manevra yapacağız. Bugün şişman ortak onurla söylerim ki amme kuruluşlarımızla bu arada beslenme, kontrol kurtarmada, kişilerin eşyalarının ortak yere toplanması dalında akreditasyonunda çırçıplak maşer kuruluşları oluşturduk. Yüz binlerce gönüllümüz var. 17 bin fiili yetişek meydan sayısı. 3 tasar oluşturdu. İl riziko kısıntı planları var. Bu planlarda afetler ve metropoller adına elbette tedarik almalıyız, depreme mukavim metropoller kurmayı Türkiye yavaş yavaş gerçekleştiriyor. 459 bin serbest bölümün ortak bölümü yıkıldı, art kalanı da yıkılıyor. Riskten arındırılmaya çalışılıyor. Devletimiz hepsi yeteneği ve kapasitesiyle rastgele noktada çalışmaktadır. Sayın Cumhurbaşkanımız tecrübeleriyle hepimizi eş güdümlü ediyor. Allah bizi İnşallah şişman imtihanla sınamaz.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER