Gündem

Bakanlığın 'Mobil Ekipler'i kısaca 30 bin evladı sokaktan kurtardı

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bünyesindeki mobil ekipler, sokakta çalıştırılan, dilendirilen ve yetişek yaşamına katılamayan 30 bine DOĞRU çocuğun bu ortamdan kurtarılmasını sağladı.

Bakanlığın 'Mobil Ekipler'i kısaca 30 bin evladı sokaktan kurtardı
28-01-2022 11:28
Ankara

AA muhabirinin Bakanlıktan edinmiş bulunduğu bilgiye göre, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca meri "Çocuk İşçiliği ile Mücadele Ulusal Programı" çerçevesinde, "çocuk işçiliğine el değmemiş tolerans" ilkesiyle icraat yürütülüyor.

Son dü yılda mobil ekiplerin sayısını 81 ilde yaygınlaştırarak 314'e çıkaran Bakanlık, ekipler kanalıyla ilkin dezavantajlı alanlarda sokakta çalıştırılan, dilendirilenler ile meslek devamsızlığı olan, boşlama yahut istismara uğrama, suça yönelme üzere riskleri mevcut binlerce çocuğun yaşamına dokunarak, onlara koruyucu oluyor.

Uzmanlardan oluşan ekiplerin 81 ilde sokaklarda yürüttüğü çalışmalarla bugüne denli mecmu 29 bin 785 çocuğa ulaşıldı. Çocuklar ve aileleri kendilerine akla yatkın toplumsal işlev modelleriyle buluşturuldu.

8 bin 369 aileye toplumsal ve kazançlı dayanak verildi

Mobil ekiplerin emekleri kararında ağırlıklı adına maddesel imkansızlıklar zımnında sokaklarda çalışmaya itilen ve bu yüzden terbiye hayatları bocalayan evlatların Sosyal ve Ekonomik Destek (SED) hizmetinden yararlanması sağlandı.

Eğitim çağını bütünler evlatların mesleksel öğrenime yönlendirilmesi, konu bağımlılığı bulunanların tedavilerinin yapılması, evlatların sokaktan çekilerek psiko-sosyal dayanak hizmetlerinden yararlandırılması üzere mecmu 16 bin 631 çocuğun ailesine kösemenlik hizmeti verildi.

Mobil ekipler, evlatların beraberinde ailelerinin de sağlık, terbiye ve toplumsal hizmetlerden yararlanabilmesine olanak sağladı. Çalışmalarla, 6 bin 376 çocuk kendisince eğitim, esenlik ve müşavirlik tedbirleri alındı.

Eğitim çağlarında bulunan fakat sokakta çalıştırıldığı düşüncesince okula bitmeme etmediği saptanan 1103 çocuk terbiye tedbirine yönlendirildi.

Okulların kösemenlik birimleriyle eşgüdüm içinde cereyan fail Bakanlık uzmanları, bu haldeki evlatların okula bitmeme yazar etmediğini, terbiye ve meslek başarılarını derneşik adına strateji ediyor.

Devlet korumasına 642 çocuk alındı

Ekonomik yoksunluğun haricinde değişik risklerle dirlik karşıya bulunduğu belirleme edilen 642 çocuk, Bakanlığa ilişkin kuruluşlarda himaye ve bakım dibine alındı.

İhtiyaçlarının belirlenmesine müteveccih riziko grubunda bulunduğu belirlenen evlatların aileleriyle de mülaki mobil ekipler, araştırmalar kararında gerekseme mahsus dayanak mekanizmalarını yaşama geçiriyor.

Mağduriyeti giderilen çocuklar benzeşim sıkıntıların tekrarlanmaması, gelişimlerinin izlenmesi üzere eş ve meslek içre derneşik strateji ediliyor.

Mobil ekipte fariza karşıcı uzmanlarca, ailelere çocuklarını sokakta çalıştırmalarının töhmet bulunduğu hatırlatılarak bunun tekrarlanması yerinde haklarında türel muamelat başlatılacağı uyarısı yapılıyor.

Bu kapsamda, bugüne denli meydana getirilen takipler kararında 1138 çocuğun ailesi kendisince adli muamelat başlatıldı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER