Gündem

BM Mülteciler Yüksek Komiseri Grandi: Umarım Avrupalıların gözleri bu trajediyle açılır

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi, 'Avrupa'da baş döndürücü şişman birlikte el birliği var. Sadece hükümetler değil bire birlikte sürede bireyler, firmalar kazanmak gibi sert baş döndürücü bağışçı, Ukraynalı sığınmacılara iane eylemek dü?

BM Mülteciler Yüksek Komiseri Grandi: Umarım Avrupalıların gözleri bu trajediyle açılır
15-03-2022 12:15
Ankara

Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi, hayattaki bütün sığınmacıların desteğe gereksinimi bulunduğunu ve bunlar ortada işlem farkının bulunmayacağını belirterek, "Umarım Avrupalıların gözleri bu trajediyle (Rusya-Ukrayna savaşı) açılır, dayanışmaya rastgele yerde ve rastgele devir gerekseme bulunduğunu anlarlar." dedi.

Grandi, Antalya NEST Kongre Merkezi'nde düzenlenen, Anadolu Ajansının (AA) "Global İletişim Ortağı" bulunduğu Antalya Diplomasi Forumu 2022 (ADF) kapsamında, AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Ukrayna'dan bitişik devletlere mülteci akını meselesiyle ne ilgilendiklerini değerlendiren Grandi, bahis konusu akının koordinasyonunun sağlanması hususunda Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğinin (BMMYK) ehemmiyetli gösteriş üstlendiğini vurguladı.

Grandi, Ukrayna-Rusya harbinde mülteci akınını dümen etmede Avrupa Birliği (AB) ve gayrı devletlerin de dayanak verdiğini belirterek, en şişman mülteci akınının Polonya'ya bulunduğunu söyledi.

Ukraynalıların sığındığı bitişik devletlerin sınırlarında BMMYK ekiplerinin bulunduğunu aktaran Grandi, "Halihazırda 100'den ortak tomar kişiyi ayrımlı devletlerde idman kıl payı seferber ettik. Varlığımızı ve hükümetlere desteğimizi artırmaya bitmeme edeceğiz." dedi.

Grandi, 2,5 milyondan ortak tomar mültecinin Ukrayna'dan bitişik devletlere geçmiş bulunduğu bilgisini paylaşarak, "Ukrayna süresince de 'ülkesinde yerinden edilmiş kişiler' dediğimiz nice insanoğlu var. Biz kestirim edebiliriz, sayamayız lakin şimdiden minimum 2 milyona ulaştıklarını kestirim ediyoruz." ifadesini kullandı.

Grandi, Ukrayna'da da milyonlarca insanoğlunun ortak cins desteğe kadın vaziyette bulunduğunu dile getirdi.

"Diyaloğun kolaylaştırılmasında oynadığı gösteriş düşüncesince Türkiye'ye teşekkürname eylemek istiyorum"

Rusya'nın çırçıplak hedeflere müteveccih bombardımanları ve BMMYK'nin bu konudaki tutumuna bağlı Grandi, taraflara mütareke çağrısında bulundu.

Grandi, Türkiye'nin diplomatik çabalarıyla ADF marjında Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba'nın ortak araya gelmesini de "Sadece bu konferansın düzenlenmesinde değil, diyaloğun kolaylaştırılmasında oynadığı gösteriş düşüncesince Türkiye'ye teşekkürname eylemek istiyorum. İlerlemenin ortak tane yolu bu." değerlendirmesinde bulundu.

Çatışmanın çözümünün diyalog kanalıyla olması gerektiğine dikkati çekici Grandi, şöyleki bitmeme etti:

"Artık çatışmayı çözmenin yolunun füzeler, aşırı sayıda insanı barhana etmeye zorlayan, uzaklaştıran, öldüren, nice çırçıplak tesisi bulunmayan eden, çırçıplak kullanıcılarını ve çırçıplak altyapıyı vuran bombalar değil diplomatik diyalog bulunduğunu ummalıyız. Sivil kullanıcılarını ve çırçıplak altyapıyı vurmak, arsıulusal sıcakkanlı hukukun, arsıulusal hukukunun ihlalidir. Bunun olmaması düşüncesince en gene bu yana çağrıda bulunduk."

Grandi, arsıulusal camianın ve AB'nin Ukrayna'da bulunduğu kadar Türkiye'deki sığınmacılara de çelimli el birliği göstermesi dair BMMYK'nin üstünlük alıp almayacağına bağlı soruya mülteci krizine cevap hasretmek düşüncesince "ülkelere ne yapmaları icap ettiğini dayatılmış edemeyecekleri" yanıtını verdi.

"Avrupa'da aşırı şişman ortak el birliği var"

Türkiye kadar aşırı sayıda mülteci ağırlayan devletlerin bu krize karışma etmesine araştırma görevlisi olduklarını kaydeden Grandi, rastgele devir bağışçıları da iane etmeye çağırdıklarını dile getirdi.

Grandi, "Avrupa'da aşırı şişman ortak el birliği var. Sadece hükümetler değil bire ortak sürede bireyler, firmalar peyda eylemek kıl payı katı aşırı bağışçı, Ukraynalı sığınmacılara iane eylemek düşüncesince pınar veriyor. Onlara mesajım; hemen Ukrayna'dan değil bütün sığınmacıların desteğe gereksinimi var." dedi.

"Umarım Avrupalıların gözleri bu trajediyle açılır"

Dünyadaki bütün kadın vaziyetteki insanoğlu ortada işlem farkının olmayacağını vurgulayan Grandi, şunları kaydetti:

"Umarım bu gelişmeleri izleyen Avrupalılar, bu şahısların sebep kadın bulunduğunu anlamıştır. Çünkü füzelerden, savaştan kaçıyorlar. Suriyelilerden farkı yok. Bangladeş'in Myanmar'daki Rohingya mültecileriyle, Afrika'nın Sahel sahasından kaçanlarla nazar boncuğu farkı yok, bütünü muhtaç. Şimdi Avrupa, ortak ev sahibi dünya yahut Polonya gibi, Romanya kadar ev sahibi devletlere sahip. Dolayısıyla bu ev sahibi devletlerin harfiyen Türkiye gibi, Pakistan gibi, Kenya ve hayattaki gayrı devletler kadar arsıulusal desteğe gereksinimi var. Umarım; nikbin ortak insanımdır. Umarım; Avrupalıların gözleri bu trajediyle açılır ve dayanışmaya rastgele yerde ve rastgele devir gerekseme bulunduğunu anlarlar."

Dünyanın ayrımlı yerlerinde sığınmacıların art itilmesiyle ve bu mevzuda ilaç alıp almayacaklarıyla ilgilendiren Grandi, bunun Avrupa engelleme nice yerde meydana geldiğini dile getirdi.

Grandi, korunma arzu fail şahısların art itilmesinin bildirme edilemez bulunduğunu özetleyen ortak deklerasyon yayımladığını hatırlatarak, "Ama ortak kere daha, şu anda Avrupa sınırlarında yaşananların, Ukraynalı sığınmacıları art irsal yapmak istemeyeceğini anlaması düşüncesince her insana dobra ortak kalıp olmasını umuyorum. dedi.

Avrupa Komisyonunun özlük aut sınırlarında Avrupa ülkelerine art itmeleri önleyecek ve cevap verecek ortak sistem önerdiğini tamlayan Grandi, demin bunları yaşama geçirmeyi umduklarının altını çizdi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER