Politika

Canikli'den İBB'ye ihale eleştirisi

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Nurettin Canikli, "İstanbul Büyükşehir Belediyesi 1 Temmuz 2019 ile 21 Kasım 2021 ortada bütün 11 bin 415 ihale yapmış. Bu ihalelerin bin 624 tanesini belirgin ihale yöntemiyle gerçekleştirmiş. 9 bin 791 kapalı, kesim yahu

Canikli'den İBB'ye ihale eleştirisi
07-12-2021 22:17

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Nurettin Canikli, TBMM Genel Kurulunda, 2022 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi ile 2020 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifi üstünde AK Parti Grubu hesabına meydana getirdiği konuşmada, bütçelerin ehemmiyetli birlikte kaleminin de belediyelere aktarıldığını söyledi. Belediyelere dökme kaynakların durumunda kullanılıp kullanılmadığının ehemmiyet bildirme ettiğini tamlayan Canikli, Meclis şekilde İstanbul Büyükşehir Belediyesine aktardığımız bu kaynaklar, elbette kullanılıyor. Mal ve hizmetler elbette satın alınıyor, bunun az buçuk detayına tahavvül etmek istedik. evvel şurası belirtiyim amme kurumları masraflarını amme ihale mevzuatının belirlediği kökler çerçevesinde oradaki kökler kurallarına mucibince yaparlar. Doğal şekilde muhalefette başta amme ihale mevzuatının açıkça ihale yönteminin aşırı birlikte tomar uygulanmadığı filen gizli yöntemlerin henüz birlikte tomar uygulanmış bulunduğu halinde yoğun pıtrak eleştiriler gündeme getirirler. Sayın Kılıçdaroğlu ve başka muhalefete mensup kalburüstü ihvan gündeme getirirler. Bu manada değerlendirdiğimizde İstanbul Büyükşehir Belediyesi 1 Temmuz 2019 zamanı ile 12 Kasım 2021 ortada hep 11 bin 415 pare ihale yapmış şu demek oluyor ki kontrat yapmış. Bu ihalelerin bin 624 tanesini açıkça ihale yöntemi ile gerçekleştirmiş. 11 bin 415 ihalenin bin 624 tanesini açıkça ihale yöntemi ile şu demek oluyor ki rekabetin, müsabakanın sağlandığı yöntemle gerçekleştirmiş. 9 bin 791 ihale ise gizli ihale formül ile yapılmış. Yani aracısız gözetim mülk ve misyon satın alacağı insana çağrılık yolluyor yada onları pazarlaya çağırıyor. 11 bin 415 ihalenin bin 624 tanesi açıkça ihale yöntemi ile 9 bin 791 tanesi gizli ihale yöntemi ile yapılmış" dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesince meydana gelen bazısı ihalelerde usulsüzlükler bulunduğunu korumak için çaba sarfeden Canikli, otobüs bakım ve tamirat hizmetleriyle ilgilendiren ihaleleri Ulaşım İç ve Dış Ticaret AŞ isminde birlikte firmanın aldığını anlattı. Canikli, 7 ihalede sayı farkı kısaca maliyete mucibince tenzilat oranının yüzdelik 1 bulunduğunu kaydetti. Nurettin Canikli, AK Parti zamanında bu ihalelerin sayı farkı tenzilat oranının yüzdelik 22 olduğuna dikkati çekerek, "Yarışmanın bulunduğu tek alışılagelen ihalede, ihale rakamı banko kısaca maliyet rakamına yaklaşmaz. Onun aşırı altındadır” niteleyerek konuştu.

Sistematik birlikte kombinezon bulunduğunu kail Canikli, “Sadece anlaşılan şirketler giriyor, o firmalara diyorlar ki 'Siz, fire doküman verin, ihale dışı kalın'. Tek başına ihaleyi meydan o firmaya da kısaca maliyet rakamı hile kabilinden bildiriliyor, söyleniyor. Yoksa o rakamı yakalaması gibi değil, eşyanın tabiatına aykırı, milyonda birlikte ihtimal. Hepsinde dört dörtlük birlikte tezgah kurulmuş. Saadet zinciri. Müthiş birlikte organizasyon” dedi.

Canikli, şunları söyledi:
“Maliye müfettişliği vazifesinde bu çeşit soruşturmaları aşırı yaptım. Kanuna, mevzuata aykırılıklarla karşılaştık, gereği yapıldı. Sistematik birlikte yolsuzlukla tek karşılaşmadık bugüne kadar. Tarihin en iri yolsuzluğu. Sadece 7 ihale. 1993'teki İSKİ skandalı bunun beraberinde önemsiz kalır. Sizin de sorumluluğunuz var. 'Duymadık, bilmedik' demeyin, onun düşüncesince söylüyorum. Şimdi yapılması müstelzim şu; gideceksiniz, aritmetik soracaksınız. Tamam, Sayın Kılıçdaroğlu TÜİK'e gidin fakat önceki baskını buraya yapın. Şu açıklık kılıç bu görüşmelere bitmeme ederken orada ihale yapılır ve belediye, büyüklük soyuluyor. Bugüne derece bu kuruluşa 1,8 bilyon müfret ihale verilmiş.”

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun esmer şita fonundan bahsettiğini anımsatan Canikli, “700 milyon birlikte tomar ifa var. Gidin alın. Belediye sizin belediye. Hırsızlık var, nahak çıkar var. Belediye, büyüklük zarara uğratılıyor. Gidin alın, esmer şita fonu şekilde kullanın. Uzağa gitmenize lüzum yok." ifadelerini kullandı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi devralındığında 23 bilyon teklik bulunan borcunun 2020 sonu itibarı ile 45 bilyon liraya çıktığını, şu anda 100 bilyon lirayı geçtiğini ve borcun katlandığını vurgulayan Canikli, yatırımların, içtimai harcamaların azaltıldığını belirtti. Canikli, İstanbul Büyükşehir Belediyesinin koalisyonla yönetildiğini dile getirerek, “Parlamenter manzume vakasını birlikte defa henüz düşünün. Bir ortak gözetim bahis konusu olduğunda elbette birlikte gözetim seçimi ortaya çıkıyor İstanbul Büyükşehir Belediyesinde bunu konkre şekilde gördük, yaşıyoruz. Türkiye geriye gitmeyecek. Bundan kimsenin kuşkusu olmasın. Türkiye büyümeye, güçlenmeye bitmeme edecek. Türkiye dalında ve toptan ölçekte düzen müessis birlikte yurt olmaya bitmeme edecek. Kim ne derse desin Türkiye'nin bu yürüyüşünü tek kimesne durduramayacak” niteleyerek konuştu.

Musa Erdoğan

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER