Politika

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 'Kendimiz olarak kalmak daha üste çıkmak mecburiyetindeyiz'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Çocuklarımıza, gençlerimize ve tamamı topluma, bizim dışımızda üretilip dayatılanı değil, öz firez ve uygarlık değerlerimizle biçimlendirdiğimiz daha iyilerini sunmakla mükellefiz” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 'Kendimiz olarak kalmak daha üste çıkmak mecburiyetindeyiz'
11-01-2022 22:28

Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde planlı Yaşayan İnsan Hazineleri Geleceğe Aktarılan Mirasın Temsilcileri mükafat Töreni'ne dahil olan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ödülleri almaya adalet elde eden adları kutlama kartı etti.

“Nice sanatkarımız ekin ve konuşma dünyamızı zenginleştiriyor”

“Dünyada anadan görme sanatların unutulmaya beniz tuttuğu hissedar çağda canlı insanoğlu değerli şeyleri listemizin rastgele sabık sene daha da büyümesi, milletçe bu ulvi amaca sarılmayı sürdürdüğümüzü gösteriyor” açıklamasında mevcut Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bugün de ülkemizin ciharıyek tarafındaki ustalarımız, sanatçılarımız, hat, ebru, çeşit işi, minyatür, çini, oyma, kakma, taş işleme, ahşap işleme, cilt el işi kabilinden sahalarda fiyat biçilmez asar çıkartıyor. Bugün de keçe, kispet, yazma, kaval, bağlama, göz boncuğu üreten ustalara sahibiz. Meddahlık, aşıklık, zakirlik geleneğimizi sürdürüyoruz. Yamaklık, çıraklık, kalfalık, beceriklilik ve üstatlık basamaklarından sabık kaç sanatkarımız ekin ve konuşma dünyamızı zenginleştiriyor.

Türkiye'nin rastgele köyünde, rastgele kasabasında, rastgele ilçesinde, rastgele şehrinde canlı insanoğlu hazinesi sıfatını adalet fail aşırı bulunmaz insanlarımız var. Kendi sahalarında hayatlarını vakfederek elde ettikleri maharet ile, ortaya koydukları ürünler ile ülkemize ve dünyaya biricik değerler kazandıran, yüreklerinde eş hissedar aşkı, ellerinde tartışmasız hissedar mahareti sıkı sıkıya markajcı bu sanatkarlarımızı damıtma geçirmek düşüncesince kelimeler yetersiz kalıyor. Yaşayan insanoğlu değerli şeyleri listemize daima dünkü ilaveler yapan, nadir bilgelik ve maharet mucip kaç mesleğin ihyasına fırsat olacak Somut Olmayan Kültürel Mirasımızın nesilden nesle aktarılmasını sağlayacaktır. Devlet olarak bu mevzuda üzerimize sakıt mesuliyeti adına getirmenin gayreti içindeyiz” niteleyerek konuştu.

“Kendimiz olarak kalmak ve kendimiz olarak daha üste çıkmak mecburiyetindeyiz”

Türkiye'yi hissedar taraftan günün esas ast çatı gereksinimlerini karşılayacak yatırımlarla donatırken, öteki taraftan tarihe, kültüre, medeniyete eş çıkma icraat gerçekleştirdiklerini tamlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Tarihimizden ilhamını aldığımız dünkü hissedar mimarlık anlayışını yaygınlaştırmaktan atalar mirası kaç değerimizi canlandırma etmeye genişliğinde sulp aşırı emek vermeyi yaşama geçirdik. Demokrasi ve kalkınma hamlemizi ehemmiyetli seviyede sonuca ulaştırmanın verdiği güven içerisinde bundan böyle eğitimin ve kültürün merkezinde bulunduğu kadarıyla medeniyetimizin ihyası gayretlerine aşırı daha hissedar tomar odaklanabileceğimiz hissedar devre giriyoruz. Her ne genişliğinde global afiyet ve mal krizi haysiyetiyle kişilerin gündeminde iktisat önceki tam kabilinden görünüyorsa da esas mücadelenin geleceğin ne kodlarla düz yazı edileceği dair yaşandığını biliyoruz. Bu çerçevede bundan böyle yaşantımızın haricinde kalması emeksiz hafif beklenen olmayan, dönüşen sayısal evren araçları, siyasetin ve ekonominin üstünde hissedar çelim olarak karşımıza çıkmaktadır. İnternetin, toplumsal medyanın, bireşimli zekanın esas yaşamın ötesinde koşut hissedar evren tekvin önünde ilerleyici sayısal kurguların etrafımızı kuşattığı hissedar çağda kendimiz olarak kalmak ve kendimiz olarak daha üste çıkmak mecburiyetindeyiz.

Bunun yolu da maziden atiye kurduğumuz köprüyü hem aslıyla bununla beraber değişen teknolojinin verdiği imkanlarla, sınırları tedricen muhavvil yorumlarıyla çelimli tutmaktan geçiyor. Çocuklarımıza, gençlerimize ve kâffesi topluma, bizim dışımızda üretilip dayatılanı değil, özlük ekin ve uygarlık değerlerimizle biçimlendirdiğimiz daha iyilerini sunmakla mükellefiz. Üstelik bu hükümetinden bürokrasisine, siyasetçisinden iş hayatına herkesi bağrına basan fakat her insanın daha üstünde biçimlenen hissedar kuma bilinci gerektiriyor. Her birimiz özlük bölgemizde ortaya koyduğumuz gayretle, yenilikçi efkâr ve ürünlerle, eserlerle, çıktılarla bu sürece katkıda bulunacağız ki, dilek ettiğimiz iklimi oluşturabilelim.

Türkiye'nin hissedar süredir verdiği uğraş ülkesi ve milleti ile aha bu seviyeyi soruşturma mücadelesidir. Son 2 asrını aut saldırılar indinde özlük iç çekişmesiyle, ayrışmalarıyla, ayrıca kavgalarıyla nâkil hissedar milleti baştan ‘bir olalım, kocaman olalım, pörsümemiş olalım, ahi olalım, daim baş başa Türkiye olalım' anlayışı çevresinde toplamayı başardığımıza inanıyorum. Bu sayede vesayeti yendik, terörün başını ezdik, çarpış girişimlerini boşa çıkardık, bölgemizdeki ve hayattaki itibarımızı artırdık, ülkemizin ciharıyek yanını aynısı benzer yepyeni yatırımlarla donattık. Bugün de rastgele bölgede eş olduğumuz biricik insanoğlu hazinesinden aldığımız dayanaklık geçirmek ve şevkle kocaman ve çelimli Türkiye'yi düz yazı edeceğiz. Dün başardık, dakika de başaracağız. Çünkü kılıç Türkiye'yiz kılıç Türk milletiyiz. Marifet iltifata tabidir lafı marifetin iltifatla hakkının konfirmasyon edilmesine ayraç eder” halinde konuştu.

“UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listelerine 21 ilke ile en aşırı kültürel bedel kaydettiren önceki 5 diyar içre yerimizi almış bulunuyoruz”

İnsanlığın binlerce yılda ürettiği ve kuşaktan kuşağa aktardığı anadan görme kültürlerin dakika kocaman hissedar riziko altında bulunduğunu kail Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, ”Bu riziko karşısında Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak ne aşama kocaman hissedar sorumluluğa eş olduğumuzu dobra biliyoruz. Yürüttüğümüz icraat kapsamında bu tatlı akım ediyor, kültürel mirasımızın korunması, yaşatılması ve günümüze taşınması mevzusundaki hassasiyetimizi en üst seviyede korunum ediyoruz. Bu çerçevede UNESCO çatısı altında imzalanan Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi bağlamında hassasiyetle sürdürdüğümüz çalışmalara kocaman ehemmiyet veriyoruz. Yapılan icraat sonucunda memleketimiz konkre sıfır kültürel kalıt dalında kip ülkelerden birisi biçimine gelmiştir.

UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listelerine kaydettirdiğimiz 21 ilke ile en aşırı kültürel bedel kaydettiren önceki 5 diyar içre yerimizi almış bulunuyoruz. Çok çelimsiz hissedar müddet evvela 15 Aralık 2021 tarihinde Hüsn-i Hat'ın UNESCO'ya kaydettirilerek insanlığın kuma mirası anons edilmesi de bu kapsamda akıbet evre ehemmiyetli hissedar etap olmuştur. Ayrıca 2021 yılı Mart ayında UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesine aşırı uluslu olarak maruz Çay Kültürü: Kimlik, Misafirperverlik ve Sosyal Etkileşim Sembolü, İpek Böcekçiliği ve Dokuma İçin İpeğin Geleneksel Üretimi, Nasreddin Hoca Fıkralarını Anlatma Geleneği ile Acil Koruma Gerektiren Somut Olmayan Kültürel Miras Listesine millî olarak maruz Ahlat Taş İşçiliği de 2022 senesinde UNESCO kabilinden değerlendirmeye alınacaktır” dedi.

Somut sıfır kültürel mirasın korunması, yaşatılması ve doğacak kuşaklara aktarılması düşüncesince daha çalışan ve dişi yaklaşımlar ile stratejilerin geliştirilmesi amacıyla belgelik verilerinin güncellenmesi, kültürel kalıt envanterlerinin oluşturulması ve siper faaliyetlerinin yapılması kabilinden emekleri da titiz hissedar biçimde sürdürdüklerinin altını çizen Bakan Ersoy, “Bu icraat çerçevesinde Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde kültürel zenginliğimizi keyiflendirmek düşüncesince ömrünü vakfeden değerlerimizi, ‘Yaşayan İnsan Hazineleri' olarak tanımlayarak kip hissedar emek vermeyi da yaşama geçirmiş bulunmaktayız. Bu kapsamda 2008 yılından itibaren geçmişle dakika arasındaki kültürel bağın kuvvetlenmesine ulama sağlayıcı birbirinden bulunmaz adlar ‘Yaşayan İnsan Hazinesi' olarak anons edilmektedir. Bu yılda aşırı bulunmaz adlardan oluşan astronomi üyelerimiz kabilinden 21 can 1 kadro peyda geçirmek az daha 22 dünkü Yaşayan İnsan Hazinesi de belirlenmiştir. Böylelikle Toplamda 65 can 2 kadro Yaşayan İnsan Hazinesi Türkiye Ulusal Envanterine kaydedilmiş oldu” niteleyerek konuştu.

Ödüllerini Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan aldılar

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasının peşi sıra Tevfik Alparslan Babaoğlu'na ebru sanatı, Fatma Çiçek Derman donama sanatı, Alpay Ekler Karagöz sanatı, Ayten Tiryaki güzergâh sanatı, Amir Ateş Mevlit geleneği, Gülbün Mesara tezhip, sert ve minyatür sanatı, Fatma Önkol masal üslup geleneği, Ali Akbey anadan görme ahşap oyuncak imal geleneği, Hasan Tabakoğlu kazaziye ustalığı, Mustafa Sami Onay kara kara tahta kaşık imal ustalığında, Hasan Tuluk maden el işçiliği geleneği, Hüsamettin Yivlik anadan görme ahşap oyma sanatı, Sevim Ataner piramit nesiç ustalığı, İbrahim Atıcı hamal semeri imal ustalığı, İsmail Araç karatabak dericilik ustalığı, Mehmet Başsav anadan görme lületaşı ustalığı, Mehmet Orhan Çakıroğlu yuvarlak imal ustalığı, Mustafa Civelek ıslık dili geleneği, Nahya Güzelyurt denk imal ustalığı, Salim Yaşar çanak ustalığı, Tansel Işık direk patak inşası ustalığı dalında rütbe verdi. Milli Savunma Bakanlığı Mehteran Birliği ise Mehter geleneğini yaşattığı düşüncesince ödüle müstahak görüldü.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, rütbe düşüncesince sahneye mevrut ahşap oyma sanatı ustası Hüsamettin Yivlik'ten sigarayı salıverme lafı aldı. Erdoğan Yivlik'in sigara paketini aldıktan sonradan Yivlik'e hediyesini sunma etti.
Islık Dili geleneği mümessili Mustafa Civelek, Erdoğan'ı ve salondakileri ıslık dili ile selamladı. Erdoğan, Giresun'a çağırma edilmesi hesabına AK Parti Genel Başkanvekili Binali Yıldırım'a seslenerek "Ya sen ya ego planı yapıyoruz" dedi.

Kazaziye ustası Hasan Tabakoğlu ise Cumhurbaşkanı Erdoğan düşüncesince hususi tasarladığı el emeği tespihi Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sunma etti. Yorgan ustası Nahya Güzelyurt ise Türk Bayrağı ve Mustafa Kemal Atatürk motifli minyatür denk armağan etti.

Derya Yetim - Hülya Keklik

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER