Politika

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 2. Yeditepe Bienali’nde konuştu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Süleymaniye Darüzziyafe'de 2. Yeditepe Bienali'nde, “Her çeşitli sapkınlığı, marjinalliği, konuşma ismi altında normalleştirmeye etkin kurnaz saldırıya üzerine öz imkanlarımızı şimdi çelimli halde devreye almamız şarttır” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 2. Yeditepe Bienali’nde konuştu
07-01-2022 16:23

Cumhurbaşkanlığı himayelerinde Fatih Belediyesi ve Klasik Türk Sanatları Vakfı teşrikimesai ile planlı Yeditepe Bienali ikinci kere sanatseverlerle buluştu. Süleymaniye Külliyesi İmareti Darüzziyafe'de “Çerçeve İçi Çerçeve Dışı” temasıyla başlamış bulunan 2. Yeditepe Bienali, 07 Mart 2022 geçmişine derece Nuruosmaniye Camii Mahzen, Fatih Cam Küp Galeri ve Yedikule Hisarı'nda bitmeme edecek. Süleymaniye Camii'nde planlı 2. Yeditepe Bienali açılışına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yanında Kültür ve Turizm bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Fatih Belediye Başkanı M. Ergün Turan ve baş döndürücü sayıda çağrılı katıldı.

“Yeditepe Bienali hemen aktiflik alanlarıyla çetin şehrimizin delik müşteri zenginliğini göstermeye yeterlidir”

Burada ortak musahabe karşıcı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Sözlük manası bienal bulunan Bienalin, Yeditepe ismiyle alışılmış ve Türk İslam sanatlarının elit örnekleriyle İstanbul'da gerçekleştirilmesini ehemmiyetli görüyorum. Süleymaniye Külliyesi İmareti Darüzziyafe'de başlayan, Nuruosmaniye Camii Mahzen, Fatih Cam Küp Galeri ve Yedikule Hisarı'nda sürecek Yeditepe Bienali hemen aktiflik alanlarıyla çetin şehrimizin delik müşteri zenginliğini göstermeye yeterlidir. Burada değişik meşreplere mensup sanatçıların eserlerinin ortak arada sunulması, esasında değme muhtelif ayrımcılığı ve ötekileştirmeyi reddeden ortak uygarlık iklimine eş olduğumuzu ayraç ediyor. Bienal kapsamında sergilenecek Kültür tekellüm ürünlerimizin yaymış olduğu zenginlik, derinlik ve orijinalite içinde ne olduğu ve kapsamı itibarıyla hakkıyla aynısı ve benzeşim sıfır ortak şölendir. Nesilden nesile aktardığımız, yaşattığımız ve kişi emanet dünyamızın renklerine boyadığımız sanatların bu cins faaliyetlerle arsıulusal kurda şimdi baş döndürücü gündeme istikbaline inanıyorum” dedi.

“Marjinalliği tekellüm ismi altında normalleştirmeye etkin kurnaz saldırıya karşı, kişi imkanlarımızı şimdi çelimli halde devreye almalıyız”

“Bize sakıt fariza uygarlık görevlerimizin hepsi unsurları kabilinden firez ve tekellüm hazinelerimizi ve onları üreten iklimleri de nerede kaybettiysek orada aramaktır” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kendi coğrafyamızda, kişi kalbimizde, kişi zihnimizde kaybettiğimiz değerleri başka yerlerde ararsak vaktimizi heba etmiş oluruz. İnsanın esfel-i safilin yönünü öne çıkaran mesajların tabii ortak hedefi var. Bu hedefi arı ve hayır bulunmadığı açıktır. Her muhtelif sapkınlığı, değme muhtelif ahlaksızlığı, değme muhtelif marjinalliği tekellüm ismi altında normalleştirme, yaşantımızın yayıncı ortak parçası durumuna getirme gayreti durumuna getirmeye etkin bu kurnaz saldırıya gönül rahatlığı kişi imkanlarımızı şimdi çelimli halde devreye almamız şarttır” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan devamla, “Yeditepe Bienali özellikle kazanmak neredeyse etkinlikleri takdire uygun girişimler şekilde değerlendiriyorum. Ülkemizde yürütme fail faaliyetlerinin çoğunun hakeza deme taşımaması bizi birincil sorumluluklarımızdan alıkoyamaz. Kültür tekellüm birikimimizi dünkü nesiller özellikle kazanmak neredeyse milletimizin hepsi fertlerine ulaştırana derece bu cins faaliyetleri sürdürmeliyiz. Batıda "art" kelimesiyle karşılanan tekellüm kavramı, Latince "düzenlemek" köklü gelirken, Arapça esasta "yapmak, etmek" köklü türemiştir. Düzenlemek mevcud ortak şeyi baştan kurmayı tabir ederken, gerçekleştirmek şimdi etraflıca ve ulvi ortak eyleme atıfta bulunmaktadır. Bizim inancımızda insan, rabbinin eseridir. Sanat, Allah'ı aramakmış der üstat. Burayı belirlemek baş döndürücü önemli. Buraya ortak ecnebi gelip "İslam nedir" diyerek sorduğunda namına ayraç edeceğimiz konkre kip Süleymaniye Camii olacaktır, Sultanahmet Camii olacaktır. Aynı halde sizin sanatınızın ibdai eserleri nelerdir diyerek soruya muhatap kaldığımızda da Yeditepe Bienali'nde sergilenen asar olacaktır. Bizim medeniyetimizdeki selamet ve görk anlayışının deposu on paralık açık Kur'an-ı Kerim ve Peygamber efendimizdir. Güneşin hepsi evreni ışıttığı ve ısıttığı kabilinden bu esas kaynaklar da bizlere sanatımızda minval göstermektedir. Bu kaynaklara ne derece yaklaşırsak tekellüm eyleminde de kalburüstü oluruz. Bilginin ve sezginin sınırlarını akla yatkın atama ettiğimizde sanatımızın önündeki ufkun sonsuzunu şimdi güzel kavrayabiliriz. Batının namına yaratıcılık söylediği lakin esasta mevcudu düzenlemekten ibaret bulunan tekellüm anlayışı ile insanoğlunun yapabileceklerinin haddini beşeri sınırın ötesine taşıyabilecek tekellüm anlayışını işin erbabına bırakıyoruz. Biz kişi medeniyetimizi kişi firez sanatımıza sağın çıkarak bunları şimdi encam kullanmak düşüncesince üzerimize düşenleri içtenlikle namına getirmeyi sürdüreceğiz" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasının böylelikle Beykoz'a efsanevi barınağına gideceğini belirterek, "Hayvanlarla ait ortak iyileştirme merkezini gezmeye, göremeye gideceğim. Ondan sonraları AK Parti belediyeleri şekilde bu işi yaygınlaştıralım istiyorum" dedi

Caner Sönmez
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER