Politika

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'ndan Ermenistan açıklaması

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Bizim edindiğimiz izlenime gereğince geçmiş güruh Ermenistan'ın bu yönde müşterek umudu mevcut Moskova'da gerçekleşecek. İlk toplantının haricinde kılıç temasların aracısız olmasını istek ediyoruz” dedi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'ndan Ermenistan açıklaması
27-12-2021 14:19

Bakan Çavuşoğlu, bakanlığın Fatin Rüştü Zorlu Salonunda diplomatlık muhabirleri ile müşterek araya gelerek, sene sonu kıymetlendirme toplantısı düzenledi.

Küresel namına gerileyiş çıkışın koyu bulunduğu müşterek sene yaşandığını dile getiren Bakan Çavuşoğlu, huzursuzluğun azaltılması anlamında müspet namına atılacak adımların bitmeme edeceğini belirtti.

Ermenistan ile ilişkilerin normalleşmesi üstüne herhangi müşterek dü tarafın hususi ajan atadığını hatırlatan Çavuşoğlu, “Bundan sonraları hususi temsilcilerin telefonla ilkin görüşüp düet beniz yüze musahabe düşüncesince müşterek gün belirlemesi toprak belirlemesi gerekiyor. Bizim edindiğimiz izlenime layıkıyla evvela derinti Ermenistan'ın bu yönde müşterek ümidi mevcut Moskova'da gerçekleşecek. İlk toplantının haricinde tığ temasların direkt olmasını dilek ediyoruz. Niye dü kıta hususi ajan atadık? Çünkü direkt görüşsünler diye. Charter uçuşların da başlayacağını söyledim” niteleyerek konuştu.

“Bizim şartlarımıza uyarsa havaalanını Katar'la beraberce işletiriz”

Kabil Havalimanı'nın işletilmesi yönündeki sonuç gelişmeler dirlik bilgelik sağlayan Bakan Çavuşoğlu, Taliban yönetiminin değişik ülkelerden tekâlif alabileceğini ve bunun da tabii bulunduğunun altını çizdi. Katar'la beraberce anlaşmaya varıldığını, Taliban'la hâlâ müşterek anlaşmanın olmadığını dile getiren Çavuşoğlu, “Ekiplerimiz Kabil'e gitti, tekâlif verildi ve şimdi sonraları havaalanının işletilmesi eş şeriklik kabilinden üstlenilirse neler yapılabileceğine ilişikli görüşmeleri Doha'da arkadaşlarımız bitmeme ettirdi. Bu süreçte değişik devletlerin öneri vermesi de oldukça doğal. En sonuç BAE Veliaht Prensi'nin ziyareti marjında kardeşleriyle bu mevzuyu da ayaküzeri görüşmüştük. Onlar ihtimal üçgen işletebiliriz dediler ama konkre müşterek öneri olmadı. Katar'la bulunduğu üzere bu süreçle ait müşterek görüşmemiz olmadı. Taliban en böylelikle almış bulunduğu teklifler, zat şartlarına layıkıyla müşterek değişmeyen verecektir. Bizim şartlarımıza uyarsa havaalanını Katar'la beraberce işletiriz, büyüklük namına değil hususi firmalar işletecek" halinde konuştu.

“Biz başka birtakımı mevzularda müspet adımlar atarsak kurultay de bu mevzuda şimdi ölçülü olur”
F35'lerin katılması üstüne şu anda müşterek başağrısı bulunduğunu hatırlatan Bakan Çavuşoğlu, “Biden, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'la konuştuğunda ‘aramızda mesail var. Ben bu hastalıkların ortadan kalkmasını istiyorum. Hem düet ilişkilerde bununla beraber diyalekt teşrikimesai üstüne şimdi güzel noktaya gelmemiz lazım. Tüm bu mevzuları hepyek halletmek ve de iş birliğimizin güçlendirilmesi düşüncesince müşterek sistem kurulmasını öneriyorum' demişti. Cumhurbaşkanımız da bu teklife müspet baktı. Bu mevzuda çalışmalarımızı sürdürdüğümüz söylemiştik. F35 üstüne müşterek yandan CAATSA Yaptırımı var. Diğer yandan ise Kongre'deki durum. Kongre'nin de inandırma edilmesi gerekiyor. Ben inanıyorum ki tığ başka birtakımı mevzularda müspet adımlar atarsak kurultay de bu mevzuda şimdi ölçülü olur” açıklamasında bulundu.

“Rusya'yla ilişkilerimiz oldukça güzel ama tığ müşterek yandan da NATO üyesiyiz”

Bakan Çavuşoğlu, NATO ile Rusya ortada yaşanmış olan huzursuzluğa değinerek, “NATO ve Rusya eş kurul toplantısı kararlaştırıldı biliyorsunuz. Bu toplantının da ilkin velut geçmesini dilek ediyoruz. Diyalog eliyle bu huzursuzluğun azaltılması. Elbette müşterek emniyetsizlik var. NATO'nun Rusya'ya dirlik güvensizliği var, Rusya da NATO kabilinden etrafının kuşatıldığını düşünüyor. NATO üyeleri de ayrımsız biçimde düşünüyor. Bunu diyalog eliyle aşabiliriz. Biz harp ihtimalini bahsetmek istemiyoruz. Bölgemizde abra ve sulh istiyoruz. Rusya'yla ilişkilerimiz oldukça güzel ama tığ müşterek yandan da NATO üyesiyiz. Gerek Kırım üstüne anlaşamadığımız başka mevzularda da transparan müşterek davranış sergiliyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

“Türkiye'nin valisi üzere davranmalarına izin etmeyiz”

ABD'nin toy Ankara Büyükelçisi Jeff Flake'nin şimdi evvela Türkiye aleyhine yaptığı açıklamaları değerlendiren Bakan Çavuşoğlu, “Bir sefirikebir on paralık başına dü diyar arasındaki ilişkileri DOĞRU müşterek biçimde değiştiremez. Tabii büyükelçinin ülkesine gönderilmiş bulunduğu raporlar ve değerlendirmeler dikkate alınır. Büyükelçilerin ilişkilerin müspet ve ya negatif büyüme göstermesine yardımı olur. Yeni büyükelçinin Türkiye'ye o derece ırak müşterek insan olmadığını biliyoruz. Türkiye'nin de nite müşterek diyar bulunduğunu anlamaları gerekiyor. Türkiye'nin valisi üzere davranmalarına izin etmeyiz ki olursa olsun. İç işlerine müdahaleyi de kabullenemeyiz. Bir düşünceleri mevcut ise varidat bizlere söylerler” ifadelerini kullandı.

Mısır'la normalleşme dirlik da açıklamalarda mevcut Bakan Çavuşoğlu, Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şükri ile zatî namına diyaloğunun bulunduğunu kaydetti.

Deniz Yetki Anlaşması'nda Mısır'ın Türkiye ile müşterek geçim imzalarsa baş döndürücü şimdi müşterek tomar düzlük elde edeceğini bildiren Çavuşoğlu, bu mevzuda resmi müşterek musahabe olmadığını tabir etti.

Irak Türkmen cephesinde birtakımı kopuşların bulunduğu anlamında iddialara bağlı mevrut suali cevaplayan Bakan Çavuşoğlu, “Türkmen kardeşlerimizin bütünlük ve el donanması içinde olmasını istiyoruz. Maalesef Bulgaristan'da da oldu, Makedonya'da da oldu. Makedonya'da 4 kıta Türk partisi mevcut örneğin. Bu derece bölünmüşlük onların menfaatine değil. Özellikle Suriye'de ve Irak'ta Türkmenlerin donanması ve beraberliği ehemmiyet bildirme ediyor. O sebeple tığ muktezi telkinlerde bulunuyoruz. Yönetimlerde farklılık bulunduğu devir rolü bırakan arkadaşların oradan kopmaması gerekiyor. Görevi devralan arkadaşların da devreden arkadaşlara yaklaşımının birleştirici olması gerekiyor. Ben bu sorunları az buçuk protez buluyorum. Bu bölünmüşlük sonuç seçimlerde on paralık milletvekiline mülk olur Kerkük bölgesinde. Bu problemi aşabileceğimize inanıyoruz” dedi.

“Avrupa Birliği başka mevzularda bulunduğu üzere lafında durmamak düşüncesince vakte oynamaya bitmeme ediyor”

Biz ara sınav serbestisi üstüne 71 kriterin şu anda 67-68 tanesinin gerçekleştirildiğini kaydeden Çavuşoğlu, “Bu kriterleri hesabına iletmek bizim düşüncesince müşterek maslahat değil. Kaldı ki AB istese bugün üstelik Ukrayna vatandaşlarına ara sınav serbestisi getirirken icra ettikleri üzere elastik de davranabilirler. Biz hele bizlere zait ayrımcılıklar yapsınlar demiyoruz. Gümrük Birliği anlaşması düşüncesince de aynısını bildirmek istiyorum. Bir dü diyar engelliyor niteleyerek müzakereleri hâlâ başlatmadı. Müzakereler başlasın en böylelikle o organ devletler olur mi der yararlı mı der en böylelikle değişmeyen verilecek. Ama en azından çapraz beklentiler ne, nelerin yapılması gerekiyor çapraz namına bunları etüt etmemiz gerekiyor. Kısacası Avrupa Birliği başka mevzularda bulunduğu üzere lafında durmamak düşüncesince vakte oynamaya bitmeme ediyor” açıklamalarında bulundu.

Mevlüt İşli - İbrahim Çakmak
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER