Gündem

Eğirdir Gölü'nün su düzeyi karla yükseldi

Türkiye'nin dördüncü iri gölü Eğirdir'de, akıbet yıllarda sansasyonel bulunan kar yağışlarının peşi sıra su düzeyi yükseldi.

Eğirdir Gölü'nün su düzeyi karla yükseldi
28-01-2022 12:53
Isparta

"Yedi mülevven göl" namına bilinen, katıksız güzelliğiyle baş döndürücü sayıda ziyaretçi çekici ve akıbet yıllarda yaşanmış bulunan yağışsızlık dolayısıyla su düzeyi sakıt Eğirdir Gölü'ne akıbet yağışlar "can suyu" oldu.

Eğirdir ve Kovada Gölü Çevre Koruma Birliği Müdürü Süleyman Can, AA muhabirine, Eğirdir Gölü'nde 2020 ve 2021'de koyu ortak incizap meydana geldiğini söyledi.

Son senelerde yağan rahmet ve kar yağışının menfaatlerini heyecanlandırdığını tamlayan Can, "Göl, 4 Aralık 2021'de en az seviye bulunan 914,93 metreye inmişti. Ondan sonradan gölümüz gine art devir yaptı. Son yaptığımız ölçümlerde 915,19 metreye ulaştı. Bu gidişat gölde kestirmece ortak maaş devirde kestirmece 25 santim yükseliş bulunduğunu gösteriyor." niteleyerek konuştu.

Can, bundan ahir süreçte de yağışların süreceğini dile getirerek, "Gölün korunması adına, tarımsal sulamalarla ilişik DSİ'nin projeleri var. Özellikle sulama suyundan kayıplarımız baş döndürücü fazla. Kapalı sulama sistemine geçişte, suyun şimdi azimli ve tasarruflu ortak halde kullanımının sağlanması kabilinden tedbirler alınıyor. Biz takip edeni olacağız." ifadelerini kullandı.

Gölde doğruluk emekleri sürüyor

Eğirdir ve Kovada Gölü Çevre Koruma Birliği namına göllerde mekân kirliliğinin önlenmesi düşüncesince icraat yürüttüklerini tamlayan Can, şunları söyledi:

"Gölün mekân temizliği düşüncesince kestirmece bin 250 gübür konteyneri alımı gerçekleştirdik ve köylere dağıtımını yaptık. Bir skor de gübür kamyonu aldık. Bu kamyonu hususi idareye verdik. Şu anda köylerde gübür kaydetme işlemi gerçekleştiriliyor. Zirai ilaçların göle kutularla ulaşmasının engellenmesi düşüncesince tarımsal çıkar yol istihzar üniteleri yapıyoruz. Yaklaşık 55 kıta çıkar yol istihzar birimi yaptık. İlaç kutularının toplanması düşüncesince de kestirmece 1,5 titrem sakıncalı atılmış poşeti realizasyon ettik."

Can, bütünlük namına derneşik halde Eğirdir Gölü'nün su düzeyi ölçümünü de gerçekleştirdiklerini laflarına ekledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER