Gündem

EPDK'ya elektrik alıntı fiyatlarına engelleme yetkisi

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’na (EPDK) elektrik alıntı fiyatlarına müdahalede bulunabilme yetkisi verilecek.

EPDK'ya elektrik alıntı fiyatlarına engelleme yetkisi
06-03-2022 17:13
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’na (EPDK) elektrik alıntı fiyatlarına müdahalede bulunabilme yetkisi verilecek.Abone ol

Taslak halindeki düzenlemenin geçenlerde TBMM'ye gelmesi beklenirken, aranjman kapsamında (Enerji Piyasaları İşletme AŞ) EPİAŞ kabilinden işletilen Borsadaki erke fiyatlarının maliyet bazlı fiyatlandırılmasına bağlı EPDK'ye mezuniyet verilecek.

Bu biçimde söz gelişi tamamı dünyada kalan doğalgaz tutarları haysiyetiyle elektrik istihsal maliyetleri sakıt ve ilginin arttığı ithal ve ya domestik kömür, güneş, rüzgar, hidroelektrik, jeotermal kadar elektrik imal edilen alanlara çatı paha uygulanacak.

Bu yetkinin, EPDK'ye 6 ayla hudutlu yerine verilmesi planlanıyor.

Fiyatlar ne belirleniyor?
EPİAŞ kabilinden işletilen erke borsası, Piyasa Takas Fiyatı'ndaki (PTF) bildirme ve arzu dengesine uyarınca ortak sistemle işletiliyor. 21 elektrik tedbir firması müşterilerine feda etmek kıl payı değme çağ gereksinimleri bulunan elektrik miktarını PTF'ye giriyor.

Enerji borsasında fiyatlar bildirme ve arzu dengesine uyarınca çağ gün, sayaç sayaç tahavvül gösteriyor. Hayata geçecek aranjman ile EPDK mahsul bazında çatı paha belirleyerek tamamı üreticilerin erke borsasında mahsul satabilecekleri çatı fiyatı kendisi belirleyecek.

Bu biçimde dağıtma şirketlerinin üreticiden alacağı elektrik fiyatlarının EPDK'nin kontrolünde olmasıyla, hanelere ve sanayiye vasıl elektrik fiyatlarının arama altında tutulması ve anide paha artışlarının ortadan kalkması hedefleniyor. Sistemin andıran sürede devreye katılması ile bu yaz oluşması beklenen elektrik talebi artışları karşısında fiyatların arama altında tutulması hedefleniyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER