Politika

Eski Afganistan Kızılayı Başkanı Geylani, ABD'nin Afganistan'ın rezervlerini dondurmasını

Eski Afganistan Kızılayı Başkanı Geylani, ABD'nin, Afganistan Merkez Bankası'na ilişik rezervleri dondurmasını eleştirerek, "Afgan halkına mamul en iri haksızlık. Bu servet Taliban'ın veya hükümetin değil milletin parasıdır." ifadelerini kullandı.

Eski Afganistan Kızılayı Başkanı Geylani, ABD'nin Afganistan'ın rezervlerini dondurmasını
13-03-2022 12:01
Ankara

Antalya'nın Belek Turizm Merkezi'ndeki NEST Kongre Merkezi'nde düzenlenen, Anadolu Ajansının (AA) "Global İletişim Ortağı" bulunduğu Antalya Diplomasi Forumu 2022'ye (ADF) dahil olan Eski Afganistan Kızılayı Başkanı Fatma Geylani, AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

ADF'ye çağırma edilmekten nefis izzeti duyduğunu kail Geylani, Türkiye kabilinden Müslüman semt ülkelerinin Afganistan'daki rolünün ehemmiyetli bulunduğunu belirterek, "Bugün Afganistan'da Müslüman devletlerin görevi baş döndürücü önemli. Afgan halkı ve hükümeti üstünde tesirleri olacaktır. Çünkü Türkiye kabilinden Müslüman devletlere şimdi DOĞRU hissediyoruz. Türkiye bizim düşüncesince ehemmiyetli birlikte örnek." dedi.

Ülkesinde 12 sene süresince Kızılay Başkanlığı özne Geylani, yoksulluğun Afganistan'da acemi birlikte dava olmadığına ayraç ederken akıbet çağda ılımlı sınıfın da çabucak yoksullaştığına dikkati çekti.

İşsizlik ve kurumlardaki çürümenin çabucak çözülmesi icap ettiğini vurgulayan Geylani, "Batı dünyası, Afganistan'ı saymak veya yabancısı olmak ile insancasına krizin çözümünde dengeyi kurmalı. Bu ağır birlikte intihap fakat yapılması müstelzim birlikte seçim. Afgan halkına dayanaklık geçirmek vermeliler." diyerek konuştu.

Geylani, Afganistan'ın, emektar Sovyetler Birliği kabilinden işgaliyle başlamış olan sürece de değinerek, "Afganistan Soğuk Savaş'a baş döndürücü kurban verdi. Bizim savaşımız değildi, şimdi iri birlikte savaştı fakat kılıç kurban olduk. Bu nedenden bugün bütün devletler bizlere hakkıyla Afganistan'ı baştan bina geçirmek düşüncesince asistan olmalı." değerlendirmesinde bulundu.

"Türkiye, bugün oynadığından şimdi iri birlikte görevi de oynayabilir"

Ülkesinde konuşmuş bulunduğu her insanın sulh istediğini ve bunun düşüncesince akla yatkın birlikte müstevi bulunduğunu kail Geylani, Taliban yönetiminin bütün Afganları sürece karışma etmesi gerektiğine dikkati çekerek, "Hükümete bakınca 'Taliban hükümeti' dememeli, 'Afgan hükümeti', 'bizim hükümetimiz' demeliyiz. O devir evren bizi ciddiye alacaktır ve hükümetin tanınması gelecektir." ifadelerini kullandı.

Geylani, Afganistan'daki hükümetin arsıulusal bölgede tanınması veya tanınmaması tartışmalarıyla kaybedilecek devir olmadığını söyledi.

"Afganlar bu denli bekleyemez, yoruldular. 44 salname harp birlikte alay değil." diyen Geylani, Taliban'la görüşmelerin başlaması icap ettiğini savundu.

Türkiye'nin, iştihar dair ehemmiyetli birlikte gösteriş oynayacağını kail Geylani, "Afgan halkı bekâr bırakılamaz. Türkiye bu mevzuda ehemmiyetli birlikte gösteriş oynar. Türkiye, hem NATO'da hem Avrupa'da hem bizim sahamızda aynı zamanda Müslüman birlikte ülke. Bugün oynadığından şimdi iri birlikte görevi de oynayabilir." dedi.

"Afgan halkına mamul en iri haksızlık"

Geylani, "Taliban'ın Ağustos 2021'de ülkede kontrolü ele geçirmesinin arkası sıra Afganistan Merkez Bankası'nın Amerika bankalarındaki millî rezervlerinin dondurulmasına" bağlı de değerlendirmede bulunarak, şunları söyledi:

"Gayriahlaki birlikte hareket, yasa dışı birlikte akıntı ve Afgan halkına mamul en iri haksızlık. Afganistan herkesten çarpış yedi. Bu itibar Taliban'ın veya hükümetin parası değildir. Bu itibar birlikte milletin parasıdır ve Afganistan parasının garantisidir. Afganistan'ın akıbet senelerde başına mevrut bütün problemlere ve hükümetinin tanınmamasına karşın paramızın baş döndürücü birlikte tomar bedel kaybetmemesi bu sakınma sayesindedir. Bu itibar iane düşüncesince değil, bugünün gereksinimleri düşüncesince değil, Afgan parasını garanti altına kabul geçirmek içindir. Afganlar kendisine kılıç 11 Eylül'de yaşananlardan mesul değiliz. Hayatını kaybedenler düşüncesince üzgünüm fakat Afganistan'ın yeteri kadar parası alındı. Artık 44 sene harpte olan, açlıkla, hayattaki problemlerle boğuşan birlikte ülkenin parasına gereksinimleri yok."

ABD'nin bu hali meşrulaştırmaya müteveccih çabalarını da eleştiren Geylani, ABD'de bu paranın Afganlara arka dönmesi düşüncesince etkin ve dalan faaliyetinde bulunanlar bulunduğunu söyledi.

Tüm emektar hükümet yetkilileri, yurttaşlar ve aktüel hükümetin birlikte araya gelmiş şekilde bu rezervi idare kılmak düşüncesince emek vermesi icap ettiğini vurgulayan Geylani, ülkenin geleceği ve bu paranın kurtarılması düşüncesince her insanın üstünde sakıt görevi oynaması icap ettiğini belirtti.

"Afganistan'da hanımlar okuyabilmek, çalışabilmek ve sesini siyasal arenada duyurabilmek istiyor"

Geylani, Afgan kadınlarının Afganistan'ın baştan yapımı düşüncesince oynayacağı birlikte gösteriş bulunduğunun altını çizerek, "Batıdan mevrut yardıma minnettarım fakat bana doğacak gerçek dayanaklık geçirmek Müslüman bayanlardan gelmeli." dedi.

Afgan kadınlarının okuyabilmek, çalışabilmek ve seslerini siyasal arenada duyurabilmek istediğini kail Geylani, "Bu, Müslüman birlikte eş düşüncesince acemi birlikte nesne değil. Siyasi kendisine Cemel Vakasını destek sunar veya desteklemeyiz fakat Hazreti Ayşe burada askeri ve siyasal birlikte liderdi. Bu birlikte evvel değil. Tüm hadislerin yüzdelik 80'inden dahası Hazreti Ayşe'den aktarılıyor." ifadelerini kullandı.

"Kadının hakkı veya noktayı İslam'da acemi birlikte nesne değil. İsteğimiz acemi birlikte nesne değil." diyen Geylani, 12 sene süresince yürüttüğü Kızılay Başkanlığında ülkede savaşın nelere itibar bulunduğunu iyice gördüğünü anlatı.

Ülkesinde şimdi birlikte tomar harbe tahammülün kalmadığına dikkati çekici Geylani, "Ben veya benim kabilinden insanlar, el ele vererek sürdürülebilir barışı sağlamalıyız. Ülkemizde şu an harp yok. Bu sunturlu birlikte şey. İşte bu halde hükümetin görevi herkesi birlikte araya getirmektir. Ülkenin kâffesi elinde. Ona iane edelim, Afgan halkına iane edelim. Birlikte çalışalım ve hükümete bakıp bu bizim hükümetimiz diyelim." diyerek konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER