Gündem

Fındıktan vazgeçip kivi ekti, kazancı üç kat arttı

Zonguldak'ın Alaplı ilçesinde fındık ile geçimini sağlayıcı vatandaşlar, fiyatların bağan bulunduğu zamanlarda ise ek sağlık kendisine seçenek ürünlere yöneliyor. Çamlıbel köyünde canlı Muammer Tepe de 17 sene önceki başladığı kivi yetiştiriciliğinde kazancını üç

Fındıktan vazgeçip kivi ekti, kazancı üç kat arttı
08-11-2021 10:02

Çamlıbel köyünde kivi yetiştiren Muammer Tepe, 17 sene ilkin Tarım Müdürlüğü kontrolünde geçmiş kivi dikimini yaptığını söyledi. Kivinin semere vermeye başladığını gördüğünde güzel ortak verim bulunduğunun farkına vardığını özetleyen Muammer Tepe, "Kivinin hasadı Ekim kocaoğlan süresince başlamış bulunuyor. Arazimin ortak bölümün durumunda kivi yetiştiriciliğini yapıyorum. Bir dönümle başladım, üç dönüme çıkardım. Dönümden 3 titrem kivi alıyorum. Şu an 5 titrem kivi var. 3 dönüm üstünde 15 titrem dirimsel elde ediyoruz. Kivinin talepleri olduğundan piyasada tüketmekten ağırlık çekmiyoruz. Sezon vardığında Kasım ayında tüccarlar bizlere uğruyor, tığ de satıyoruz. Talebe uyarınca global ve tüketicilere da verebiliyoruz. Kivi yetiştiriciliği bu toprakları güzel sevdi. Biz bu kiviyi fındığa seçenek alegori dikmiştik ve fındıktan hâlâ güzel girdisi bulunduğunu söyleyebilirim“ ifadelerini kullandı.

Alaplı'nın hava nitelikleri nedeniyle fındık adına kivinin hasılatından de mutlu kaldıklarını tamlayan Muammer Tepe ”Bu alanda Karadeniz iklimi bilgili bulunduğu düşüncesince Ziraat Odası kaynak dair o devir kivi diktik. Ekim kocaoğlan hasat tarihi dönemlerinde 3 dönüm üstünden 15 tondan kestirmece 100 bin liralık ortak gelirimiz oluyor. Alternatif alegori kivinin fındıktan hâlâ güzel bulunduğunu söyleyebilirim. Fındıktan yılda ortak el verim alıyoruz ve öteki aylarda fındıkla dayanıklı aşkın ilgilenmiyoruz lakin kivi anca değil. Yılın değme kocaoğlan iş istiyor fakat güzel de ortak dirimsel elde edilebiliyor" dedi.

"Fındıktan sonradan en karlı ürün"

Alaplı'da kestirmece Kasım ayında bin titrem kivi üretildiğini aktaran Alaplı Ziraat Odası Başkanı onur Türkoğlu; "Kivi, fındıktan sonradan mevrut en karlı ürün. Çünkü üreticiler, kivide ortak dönümden 3-5 titrem arası derece verim toplayabiliyor. Ayrıca iştirakçi maliyeti de hâlâ düşük. Özellikle son teşrin ayında hasat edilen kivi yardımıyla fındığın az fiyatlarda olması şeklinde üreticimiz dem almış olmakta " dedi.

Alaplı'nın kivisinin, piyasada sunma arzu bulunduğunu kail Türkoğlu, 90 gr. beden kivilerin kestirmece 1 liradan satıldığını hatırlatıp, arazisi amelî üreticilere 'kivi dikin' tavsiyesinde bulundu.
 

Ertuğrul Yüksel
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER