Gündem

İsmi TV yarışmasında sorulan filozof Bence Nanay, Türkiye'de görmüş olduğu ilgiden şaşkın

Türkiye'de sosyal medya kullanıcıları ortada adından çevre maruf Macar hikmet profesörü Bence Nanay, görmüş olduğu merakı şaşkınlıkla karşıladı.

İsmi TV yarışmasında sorulan filozof Bence Nanay, Türkiye'de görmüş olduğu ilgiden şaşkın
22-01-2022 11:58
Gent

Macar hikmet profesörü Bence Nanay, adının Türkçedeki manası zımnında birlikte iki sene ilkin Türk sosyal medya kullanıcıları ortada tanımlanır bir duruma geldi. Nanay'ın ismi, sabık hafta Türkiye'de birlikte göstergeç kanalındaki bilgelik yarışmasında sorulunca şimdi baş döndürücü bağıntı çekti. Son birlikte iki günde Nanay'ın takipçi sayısı arttı.

Belçika'nın Antwerp Üniversitesinde kognitif hile dalında tetkikat karşılayıcı Bence Nanay, yaşamış olduğu Gent şehrinde Türk sosyal medya kullanıcılarından görmüş olduğu ilgi, Türkiye ile ilgilendiren tecrübeleri ve idrak terimi dair de emek harcamaları bulunan birlikte hikmet profesörü kendisine sosyal medya kullanması karşı AA muhabirine değerlendirmeler yaptı.

İsminin "Bençe Naney" biçiminde söylem edildiğini kail Nanay, Türkiye'de ne derece tanındığının bilincinde bulunduğunu belirterek "Türkiye’de adlı sanlı bulunan adım, ego değilim." dedi.

Nanay, televizyonda gösterilen birlikte bilgelik yarışmasında istifham konusu olacak derece tanınmanın, kendisi düşüncesince ne derk geldiğini şu ifadelerle dile getirdi:

"Yarışmayı duydum. Aslında benim düşüncesince o derece da ehemmiyetli birlikte obje değil. Çünkü aşama zımnında inhisar kılmak az buçuk absürt geliyor. Eğer adlı sanlı iktisap kılmak düşüncesince çabalamış olsaydım şimdi manalı apayrı birlikte sebepten dolayı çevre adlı sanlı olmayı yeğleme ederdim ancak dava değil, bunu natürel karşılıyorum."

Nanay, Türkiye'de görmüş olduğu ilgiye ilişkin, "Aslında az buçuk şaşkınım. 22 sene ilkin 3 ay süresince Türkiye’yi gezmiştim. O devir da insanlarla tanıştım, ismimi söyledim, sınırdan girerken yetkililer pasaportta ismimi gördü. O devir kimesne aşama karşı kıymetlendirme yapmamıştı. Kimse adımın ne derece eğlenceli bulunduğunu söylememişti. Galiba "nanay" kelimesi Türkçedeki argoda o devir yoktu, bilemiyorum ancak seneler sonradan insanoğlu adımın maskara bulunduğunu anlatmaya başlayınca şaşırdım. Çünkü 2000 senesinde Türkiye’de bulunduğumda hakeza birlikte obje duymamıştım." niteleyerek konuştu.

"Hakkımdaki eğlenceli yorumlar hoşuma gidiyor"

Nanay, sosyal medya kullanıcılarından mevrut yorumlar karşısındaki tepkilerini ve düşüncelerini şöyleki anlatım etti:

"Bu iş dalavere dalavere geldi aslında. evvel aşama Twitter’da tanımlanır oldu. Bir kitle ileti gönderildi. Hakkımda meydana getirilen baş döndürücü eğlenceli şakalar gördüm. Şakaları sevdim. İnsanlar ince eğlenceli yorumlar yaptı. Bu da hoşuma gidiyor açıkçası. Şakaları okumayı seviyorum."

Türkiye'yi bundan 22 sene ilkin eskiden kat görüşme ettiğinde az buçuk tanışıklık şansı bulduğunu kail Nanay, Türkiye ve Türkçe ile alakalı tecrübelerini de anlattı:

"İki kat Türkiye’ye gittim ve bayıldım. İlk gittiğimde gerçekte 1 ay kalacaktım ancak o derece baş döndürücü sevdim ki 3 ay kaldım. Tüm Türkiye’yi gezdim. Bu, 2000 yılındaydı. O devir Türkiye şimdikinden az buçuk farklıydı. Benim düşüncesince eksiksiz birlikte tecrübeydi. Tüm ülkeyi dolaştım. İstanbul’dan başlayıp güneye, doğuya, Karadeniz’e ve Orta Anadolu’ya gittim.

Ülkenin doğusunda baş döndürücü devir geçirdim. Türkçemi imar kılmak düşüncesince önemliydi zira doğuda bir çok aşırı kimesne İngilizce yahut Almanca üzere ecnebi dilleri bilmiyordu. Bu sebeple Türkçemi giymek mecburiyetinde kaldım. Tabii Türkçem o derece dobra değildi ancak acele öğrendim. Sonlara akıllıcasına bundan hakeza geveze edebiliyordum ancak bu söylediğim 20 sene önceydi.

Şimdi yaşadığım kentte Türk mahallesine andıran birlikte yerde oturuyorum. Gittiğim restoranlarda yahut kafelerde örneğin garsonları etkileyebiliyorum. 'Çok güzel, teşekkürname ederim' gibi. Çay siparişi verebiliyorum. yönetim ediyorum ancak elbette 20 sene eski üzere değil."

"Bence Nanay isminde yazarın hikmet kitabını kabul kılmak istemezler"

Nanay, algı, zihnin düzentileme türü ve güzel duyu kavramları dair icraat karşılayıcı birlikte hikmet profesörü olarak, hemen ismi zımnında inhisar kılmak adına yazdığı kitaplarla tanınmayı yeğleme ettiğini söyledi. Nanay, bu çeşit birlikte tanınırlığı "zamanın ruhu" kendisine görüp görmediği sorusunu nükteli birlikte halde şöyleki yanıtladı:

"Andy Warhol’un söylediği üzere hacısı hocası birlikte devir 15 dakikalığına adlı sanlı olacak. Sanırım benim başıma mevrut de bu. Bundan az buçuk endişeliyim. Türkiye benim kitaplarımın çevirisinin yapılmadığı ülkelerden biri. Şimdi söyleyeceğimin nice apayrı sebebi de muhtemel ancak insanoğlu Bence Nanay niteleyerek birlikte edip kabilinden merkum birlikte hikmet kitabı kabul kılmak istemeyebilirler. Bu adımın negatif tesiri olabilir. Ben Türkiye’de adımdansa kitaplarım yardımıyla tanınmayı yeğleme ederim. Çalışmalarımın bazıları, az buçuk şimdi pop olanlar Türkçeye çevrildi ancak birlikte Türk editör kitabımı tabetmek isterse birlikte müstear ad bulabiliriz. Bunun düşüncesince adımı değiştirebilirim."

"Aslında sosyal medyanın baş döndürücü şişman hayranı değilim"

Sosyal medyanın yararlanma sebeplerini değerlendiren Nanay, bunu, serbest kitlelere ulaşmanın birlikte yolu kendisine gördüğünü söyledi. Sosyal medyayı gerçekte "çok da sevdiğini söyleyemeyeceğini" aktaran Nanay, bu mecranın "iyi amaçlar" düşüncesince kullanması dair şu değerlendirmeyi yaptı:

"Aslında akademide, hile dünyasında Twitter bu gaye düşüncesince kullanılıyor. mesela birlikte ruhiyatçı birlikte yazı yayınladığında çoğunlukla bunun özetini Twitter’da yazıyor. Bu öbürü disiplinlerde de yaygınlaşıyor. Bazı meslektaşlarım bunu yapıyor. Sosyal medya serbest kitlelere ulaşmanın dobra birlikte yolu. Ben takipçilerimi felsefi tezlerimle bunaltmak istemem. Aslında sosyal medyanın baş döndürücü şişman hayranı değilim. Özellikle de toplumumuza bulunan etkilerini düşündüğümde. Bununla ilgilendiren karmakarışık hislerim var."

"Sosyal medyanın negatif duygu bilimsel tesirleri var"

Nanay, "Sosyal medyanın insanoğlu üstünde negatif birlikte tesiri bulunduğunu mu düşünüyorsunuz?" sorusunu şöyleki cevapladı:

"Kesinlikle düşünüyorum ve bu baş döndürücü açık açık görünüyor. Sosyal medyanın el üstünde özlem birlikte tesiri var. Hem emanet sağlığı üstünde hem büluğ çağı çağı evveliyat fasıl ile gençler üstünde bununla beraber maşer üzerinde. Aynı sürede yetişkinlerde de. Bunun esasi sebeplerinden birisi sosyal medyanın dikkatimizi yiyip bitirmesi, dikkatimizi tüketiyor olması. Dikkat süremiz olması gerektiğinden şimdi endamsız bir duruma geliyor. Yani sosyal medyanın maşer üstünde hakkıyla çirkin birlikte tesiri var. Sosyal medya uyanıklık verdiğimiz şeyleri dönüştürüyor, uyanıklık süremizi kısaltıyor. mesela Twitter’da yahut Tiktok’ta az buçuk gezinince şimdi enteresan şeylerin önünüze çıkacağını düşünüyorsunuz ve 'Neden buna uyanıklık göstereyim ki' niteleyerek geçiyorsunuz."

Sosyal medyanın, bu mecrayı kendini anlatım kılmak düşüncesince kullanıp paylaşım yapanlar üstünde de enteresan duygu bilimsel tesirleri olduğuna da ayraç fail Bence Nanay, "Çünkü paylaşımınızı garaz kitlenin boşluk açısından düşünmemek imkansız. Takipçilerinizin ne düşündüğünü kestirim etmekle sizin ne vereceğinizi oranlamak ortada sonsuz birlikte döngüye tahavvül kılmak baş döndürücü kolay. Bu da gerçekte kendini anlatım kılmak değil. Bu seyrek sizin ne düşündüğünüz yahut ki olduğunuzla ilgilendiren kendinizi dürüstçe anlatım edebilmenizi sağlıyor." değerlendirmesini yaptı.

Türkiye'ye gine doğmak istiyor

Son kendisine Türkiye'deki takipçilerine seslenen Nanay, baştan Türkiye'yi görüşme kılmak istediğini söyledi. Nanay, "Türkiye’yi baş döndürücü seviyorum. Türkiye’ye gine doğmak istiyorum. 2 sene ilkin oradaydım. Bilkent Üniversitesinde birlikte musahabe yaptım. Ankara’yı baş döndürücü seviyorum. Daha birlikte tomar sevdiğim kentler de var. Tekrar gitmeyi baş döndürücü isterim. İstanbul’a baştan giymek düşüncesince gelişigüzel bahaneye varım. En sevdiğim şehirlerden biri." niteleyerek konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER