Gündem

Lezzetiyle öne çıkan Kargı gayda peyniri 6 ayda hazırlanıyor

Peynir üreticisi Mustafa Döğen, "Buradaki endemik nebatat ve kuzeyden mevrut kaba rüzgarlar peynirimizin hoş koku ve kokusunu farklılaştırır. Bu sebeple Kargı gayda peynirinin hoş koku ve kıvamını ayrıksı alanlarda belirlemek gibi değildir." dedi.

Lezzetiyle öne çıkan Kargı gayda peyniri 6 ayda hazırlanıyor
12-03-2022 12:42
Çorum

Çorum'da kısaca 6 ayda hazırlanmakta olan ve lezzetiyle öne çıkan Kargı gayda peyniri, Türkiye geneline pazarlanıyor.

Kargı kazasının 2 bin rakımlı yaylalarında otlayan hayvanların sütüyle hazırlanmakta olan gayda peyniri, çaput çuvallara konularak serin müşterek yerde 6 ay bekletiliyor.

İdeal kıvamına munsap peynir, deriden meydana getirilen paketlere aktarılıp genel ağ marifetiyle Türkiye'nin ciharıyek yanından arzu fail piyasaya gönderiliyor.

İlçede 25 senedir bu yöntemle gayda peyniri üreten Düğen ailesi, müşterek taraftan istihsal kapasitesini artırırken, öbür taraftan millî fuarlara katılarak ürünlerini tanıtıyor.

Kargı gayda peyniri üreticisi Mustafa Düğen, AA muhabirine, gayda peynirinin tek yardım maddesi eklemeden ağız ağıza örgensel yöntemle elde edildiğini söyledi.

Peyniri emekli müşterek sürecin arkası sıra tüketiciye sunduklarını tamlayan Düğen, istihsal süreciyle ait şu detayları verdi:

"Kargı gayda peyniri üretimine, yaylalarda otlayan hayvanlarımızı sağarak başlıyoruz. Yaylalarımızdaki 500'e DOĞRU endemik bitkiden sönümsüz hayvanlarımızın örgensel sütünü 30-35 etap aralığında ısıtıp, mayalama teknelerine alıyoruz. Burada 36 saate genişliğinde bekletilen süt, teleme peyniri peyniri (tuzsuz okşayıcı peynir) durumuna geliyor. Sonraki 5 saatte suyunun akmasını sağladığımız telemeyi çaput torbalara koyup müşterek hafta baskıda bekleterek gözyaşı peynir durumuna getiriyoruz."

Sütün maksut kıvamda gözyaşı peynir durumuna gelmesinin 3 hafta sürebildiğini özetleyen Döğen, "Bu sürecin akabinde iri çuvallara aktarıp 6 ay bekletiyoruz. Ardından olgunlaşan ürünlerimizi teşviş kazanlarına alıp peynirlerin ufalanmasını sağlayıp, deriyle buluşturuyoruz." dedi.

Döğen, peyniri muhasır tulumun antrenör yahut kucak derisinden olması icap ettiğinin altını çizerek şunları kaydetti:

"Kargı gayda peynirinin süt, şirden mayası ve tuzdan bambaşka tek yardım materyali yoktur. Buradaki endemik bitkilerin ve kuzeyden mevrut kaba rüzgarların peynirimizin hoş koku ve kokusunu farklılaştırdığı bilinir. Bu sebeple Kargı gayda peynirinin hoş koku ve kıvamını bambaşka alanlarda belirlemek gibi değildir. Tulum peynirimizin terbiyeli dilimler biçiminde kesilip tüketilmesi, tadının en dobra halde alınabilmesi açısından kaynak edilmektedir."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER