Gündem

Muğla'da ferah yağışlı sabık şita baraj ve su kuyularına yaradı

Muğla ve ilçelerinde hanuman ayından beri çarpıcı bulunan sağanaklar bölgedeki barajların ve su kuyularının doluluk paylarını güzeşte yıla gereğince ehemmiyetli oranda arttırdı.

Muğla'da ferah yağışlı sabık şita baraj ve su kuyularına yaradı
16-02-2022 12:53
Muğla

DSİ Aydın 21. Bölge Müdürlüğünden tahsil edilen verilere göre, yaz mevsiminde su düzeyi yüzdelik 10'a derece sakıt Bodrum Mumcular Barajı'ndaki su düzeyi 10 Şubat'ta yüzdelik 84'e yükseldi. Kentteki Bayır, Dalaman Akköprü, Akgedik, Eşen ve Geyik barajlarında su seviyeleri ehemmiyetli oranda arttı.

Yüzün üstünde su kuyusunun ağız ağıza kurumuş bulunduğu Muğla'da sonuç yağışlarla doluluk yüzdelik 100'lere çıktı.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Su Kaynakları Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ceyhun Özçelik, AA muhabirine, hava değişikliğinin etkilerinin Muğla'da herhangi müşterek çeşitli hissedildiğini söyledi.

İl genelinde yağışların can alıcı bulunduğunu özetleyen Özçelik, hidrolojik aşırı olayların Muğla'da kendini hissettirmeye bitmeme ettiğini söyledi.

Özçelik, güzeşte çağda efdal sıcaklıklar, orman yangınları ve yağışsızlık kendisine kendini yayınlayan aşırı olayların bu zamanda alevli yağışlar ve taşkınlarla kendini gösterdiğini belirterek, "Bölgemizde başta sonuç dü ay içinde Türkiye averajının dü katına DOĞRU yağışlar meydana geldi. Marmaris'te 1 m. 15 santimin üzerinde, Ula'da 1 metre, Menteşe, Ortaca ve Köyceğiz'de 90 santim yöresinde yağışlar oldu. Bu rakamlar Türkiye averajı bulunan 600 milimetrenin baş döndürücü üstünde bulunan rakamlar." dedi.

Yağışlarla müşterek yandan taşkınlar oluşurken müşterek yandan da aykırı su kaynaklarının beslendiğine dikkati çekici Özçelik, "Geçtiğimiz çağda alanımızda onlarca içmece suyu kuyusu ağız ağıza kurumuştu. Tarımsal sulama kuyularında da kurumalar meydana gelmişti lakin sonuç yağışlarla aykırı su seviyemizin ehemmiyetli seviyede arttığını ferah ferah söyleyebiliriz. Yüksek yağışlar bizim düşüncesince içmece suyu, sulama suyu ve erke temini noktasında enine boyuna önemli." ifadelerini kullandı.

Özçelik, tasarruf yapılarının bulunduğu alanlarda de ağırbaşlı oranda rezervuar doluluk oranları oluştuğunu, bunun hem içmece suyu hem zirai sulama temini ve erke üretimi noktasında enine boyuna ehemmiyetli katkılar sağlayacağını dile getirdi.

Bodrum'a su sağlayıcı barajlar doldu

Özellikle Bodrum'a içmece suyu noktasında yardım sağlayıcı Mumcular ve Geyik barajlarda sonuç yağışların ehemmiyetli oranda doluluğa ulaştığını özetleyen Özçelik, şöyleki konuştu:

"Geçtiğimiz senenin ayrımsız zamanında doluluk payı yüzdelik 40'larda bulunan Mumcular Barajı'nda dakika doluluk yüzdelik 85'e ulaştı. Yine Geyik Barajı'nda da doluluk payı yüzdelik 85'e çıktı. Bu Bodrum düşüncesince rahatlatıcı müşterek durum. Bölgemize en iri enerjiyi sağlayıcı Dalaman Akköprü Barajı'nda da doluluk payı yüzdelik 85'lere ulaştı. Son yağışlar alanımızda esbak dönemden meydana gelen yağışsızlık etkilerini müşterek nebze olsun ortadan kaldırdı. İçme suyu realizasyon fail 550 kuyu, zirai ve istimal suyu düşüncesince geçer not yüzlerce kuyunun yağışlardan baş döndürücü müspet etkilendiğini söyleyebiliriz."

Nisan yağmurları baş döndürücü önemli

Muğla Ziraat Odası Başkanı Mehmet Baştuğ ise hanuman ayından beri aralıklarla bitmeme fail yağışların Muğla ve ilçelerinde çiftçinin yüzünü güldürdüğünü söyledi.

Geçen senelerde yaşanmış bulunan yağışsızlık zımnında başta Karabağlar Yaylası'nda su kuyularının kuruması zımnında üreticilerin zor yaşadığını tamlayan Baştuğ, " Son çağda can alıcı olana kar ve boğanak yağışlar çiftçimizi sevindirdi. Şu anda topraklarımız suya doydu. Bunun birlikte kesinlikle april yağışlarının olması gerekir. Çiftçinin yüzünü april yağmurları da güldürecek." dedi.

Baştuğ, bölgedeki su kuyularında da iri doluluk yaşandığını, bundan da bahtiyar olduklarını kaydetti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER