Gündem

Prof. Dr. Murat Akova'dan Turkovac açıklaması: Sinovac denli çarpıcı olacak

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Murat Akova, tedarik evresindeki evcil koronavirüs aşısı Turkovac ile Çin firmasına ilgili Sinovac'ın eş bedel birlikte telkih bulunduğunu söyledi.

Prof. Dr. Murat Akova'dan Turkovac açıklaması: Sinovac denli çarpıcı olacak
26-09-2021 16:03

Hacettepe Üniversitesi koordinatörlüğünde planlı domestik aşılama Turkovac'ın Faz-3 çalışmalarında birlikte müddet fariza yapmış olup ayrılan Prof. Dr. Murat Akova, hâlâ önceki Faz-3 çalışmalarında arazi almış bulunduğu Sinovac ile Turkovac'ı kıyasladı. Prof. Dr. Akova, Turkovac'ta Faz-3 çalışmasının şu anda 5 merkezde binin üstünde fahri üstünde bitmeme ettiğini söyledi. Akova "Şu anne derece bilgilerime kıyasla Turkovac aşısında rastgele birlikte taraf etkiyle karşılaşılmadı" dedi.

"ÇALIŞMA DAHA KISA SÜREDE BİTEBİLİR"

Akova, aşının kullanılabilir bir hale gelmesi düşüncesince Faz-3 çalışmasının müspet neticelenmesi gerektiğine uyanıklık çekerek, "Eğer Sinovac aşısı derece çarpıcı bulunduğu gösterilirse, ondan hâlâ az çarpıcı bulunmadığı kanıtlanırsa o devir elbette ki Turkovac aşısı diploma alır. O devir da istihsal safhasına geçilecek. İnaktif aşıları elde etmek aşırı emeksiz değil. Bunlar tekaüt işler. Büyük oranda virüsle uğraşıyorsunuz. Buradaki en ehemmiyetli derece bu ilmî çalışmanın aşılama lehine sonuçlanması, aşının kalburüstü bulunduğu gösterilmesidir. Eğer maksut kurda gönüllüye ulaşılırsa, düzentileme hâlâ çelimsiz müddette bitebilir" dedi.

"VİRÜSÜN DEĞİŞİK KESİMLERİNE KARŞI ANTİKOR ÜRETİYOR"

Akova, Turkovac aşısının Sinovac'la eş bedel birlikte aşılama olduğuna aksan yaparak "Turkovac aşısı en dobra şöyleki kıyaslanabilir; Türkiye'de münteşir uygulanan Sinovac aşısıyla eş bedel birlikte aşıdır. Aynı yöntemle hazırlanıyor. Sinovac aşısında Çin'deki birlikte hastadan izole edilmiş virüs. Buradaki bizim kişi hastalarımızdan elde edilmiş birlikte virüs. Ama bu virüs hâlâ başlarken on paralık mutasyona uğramamış özgün virüs. İlk müstevli başladığında Vuhan'da ortaya çıkan esasi virüs. Turkovac aşısının içindeki virüs de o. Turkovac aşısı da inaktif birlikte aşı. İnaktif aşıların şöyleki nitelikleri var; bunlar mRNA aşılarına göre, söz gelişi Biontech aşısına gereğince önceleri hâlâ az oranda antikor üretiyorlar. Ama virüsün ayrı ayrı kesimlerine gönül rahatlığı hâlâ münteşir antikor üretiyorlar. Genellikle bu aşıların tesirleri hâlâ çelimsiz devamlı oluyor. Sinovac'ta da gördüğümüz üzere ikinci dozdan 3-4 ay sonraları kandaki antikor kuru azalıp acemi birlikte anımsatma dozu gerekebiliyor. Sinovac aşısı düşüncesince söylenen şeylerin bütünü Turkovac aşısı düşüncesince de mahsus hazırlanması, etkisi, tesirinin süresi açısından söylenebilecek durumlardır. Benzer neticeler çıkacağını kestirim ediyorum. Turkovac aşısının Sinovac aşısı derece çarpıcı olacağını kestirim ediyorum" sanarak konuştu.

"ANTİKOR AZALIYOR AMA KORUYUCULUĞU DEVAM EDİYOR"

Akova, şu anda Delta varyantına gönül rahatlığı yüzdelik 100 koruyan aşılama olmadığını belirterek "Sinovac'ta da birlikte müddet sonraları antikor azalıyor ancak gine de koruyuculuğu bitmeme ettiriyor. Şimdi bire birlikte durumun Turkovac aşısı düşüncesince de olması beklenebilir. Aslında bu ilmî çalışmanın neticelenmesi bu anlamda da ehemmiyetli zira şu anda Türkiye'de bilgili bulunan virüs Delta varyantı. Dolayısıyla değme dü aşının Sinovac ve Turkovac aşısının Delta varyantına gönül rahatlığı koruyan bulunduğu gösterilirse kalburüstü olabileceği kararına varabiliriz. Tabii o kararı bekleyivermek lazım" ifadelerini kullandı.

"AŞI YAŞININ 2 YAŞA KADAR İNDİĞİNİ GÖREBİLECEĞİZ"

Akova, evlatların aşılanması tartışmaları düşüncesince de "Şu anda dünyanın muaddel devletlerinde meydana getirilen icraat var. Bunlardan birlikte tanesi Pfizer/BionTech firmasının 5-12 gözyaşı arasındaki ufaklıklara aşılama uygulanmasını havi çalışma. Henüz yayımlanmadı, o veriler Amerikan Sağlık Otoritesi'ne sunuldu. Sonuçları görmedik. Gerek Amerikan Sağlık Otoritesi gerekse ilmî birlikte dergide yayımlanıp yargıcı eleştirisinden geçtikten sonraları bu mevzuda hâlâ değişmez birlikte yargıya muvasalat etmek mümkün. Ön imge anca ki, bu gözyaşı grubunda aşılama çarpıcı ve strateji süresi içindeki elbette çelimsiz devamlı takip, düzenlilik ve taraf ağırlık açısından ağır birlikte dava yokmuş üzere gözüküyor. Eğer bu kanıtlanırsa, benzeri aşılarla misalen Çin'de meydana getirilen icraat var. Oradaki çalışmalarda aşılama yaşlarının 2 hoşnutluk derece indiğini görüyoruz. Eğer bunlar da ilmî adına kanıtlanır, apayrı bilgi adamlarının tenkit süzgecinden uygulanan ve akla yatkın bulunduğu ikrar edilirse, o devir anca anlaşılıyor ki çelimsiz birlikte müddet sonraları aşılama yaşlarının 2 hoşnutluk derece indiğini görebileceğiz. Eğer aşılama yaşı hâlâ da alçak iner ve toplumda münteşir birlikte hale gelirse o devir pandemi kontrolünde ehemmiyetli birlikte etap atık olacaktır" sanarak konuştu.

Prof. Dr. Murat Akova'dan Turkovac açıklaması: Sinovac derece çarpıcı olacak
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER