Gündem

Prof. Dr. Selçuk Kaya: 'Vaka sayılarında belirgin artışlar yaşadık'

Güney Afrika'da ortaya çıkan acemi Korona virüs varyantı Omicron'un, çabuk ortak yayılım niteliği gösterdiğinden başta koyu görev ünitelerinde ağır doluluk payı yaşandığı belirtildi.

Prof. Dr. Selçuk Kaya: 'Vaka sayılarında belirgin artışlar yaşadık'
24-02-2022 10:46
KTÜ Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Selçuk Kaya, güneş tacı virüs varyantı Omicron'un şimdi baş döndürücü 65 yaş beden eşhas ve kanser, süreğen akciğer, kalp, böbrek rahatsızlığı derece sorunları bulunan hastaları ağırbaşlı halde yıldırma ettiğine özen çekerek uyarılarda bulundu.

Kaya, ailede ortak insanda artı olması DOĞRU temaslıları açısından riziko oluşturduğunu kaydederek, “Bu katıksız ki behemehâl beraberce yaşadığımız bireylere mikrobun bulaştırılacağı anlamına gelmez" dedi.

Omicron'un gayrı varyantlara gereğince iyice çabuk yayılım niteliği yayınlayan ortak mikrop bulunduğunu kaydeden Kaya, “Omicron, gayrı varyantlara gereğince iyice çabuk yayılım niteliği yayınlayan ortak mikrop. Bunu biliyoruz, bunla koşut namına elhak hadise sayılarında belirgin artışlar yaşadık. Bugün hala servisler, hassaten koyu bakımlar karışma edinmek az daha ağırbaşlı doluluk oranıyla seyrediyor. Tabi ki gaye kitlesi az buçuk şimdi buğulanmış grup, taraftar rahatsızlığı bulunan efrat oldu. Daha baş döndürücü servislerde koyu bakımlarda yatan hastalara baktığımız devir 60-65 yaş beden hastalar, yahut alttaki yatan kanser, süreğen akciğer, kalp, böbrek rahatsızlığı derece sorunları bulunan hastalardan oluştuğunu görüyoruz. Tabi ki istenmedik neticeler ölümsek gidişler devir kurnaz hala görüyoruz karşımıza çıkıyor. Dikkati gene aracısız bırakmamız icap ettiğini bizlere değme devir düşündürüyor” biçiminde konuştu.

“Bir insanda artı olması DOĞRU temaslıları açısından katıksız riziko oluşturur”

Ailede ortak bireyin testi artı çıkması gayrı eşhas düşüncesince riziko oluşturduğunu tamlayan Kaya, “Bir insanda artı olması DOĞRU temaslıları açısından katıksız ki riziko oluşturur. Mutlaka maske, içtimai ara derece kurallara gene özen etmemiz gerekiyor. Bu behemehâl beraberce yaşadığımız bireylere mikrobun bulaştırılacağı anlamına gelmez yayıncı ki. Orada ferdî kalıtım bilimi faktörler, temasın süresi sıklığı derece faktörler bulaştırıcılığı belirleyen faktörlerdir. Dikkatli edinmek icap eder ki belli; elhak karantina, yalıtma süreleri derece mahsus kriterler var. Sağlık Bakanlığımız da elhak açıklanmış etmiş bulunduğu yayınladığı yalıtma kurallara var, bunları aktüel namına uygulamamız bilmemiz gerekiyor” diyerek konuştu.

"Üst teneffüs yolu enfeksiyonu semptomlarıyla karşılaşıyoruz"

Omicron'un bulguları ile ilgilendiren şimdi baş döndürücü yukarı teneffüs yolu enfeksiyonu semptomlarıyla karşılaştıklarını tabir fail Kaya, “İlk Omicron olaylarını devletimizde görmeye başladığımızda şimdi baş döndürücü yukarı teneffüs yolu enfeksiyonu semptomlarıyla gitmekteydi. Şu an karşımıza çıkan olaylarda gene bunları görüyorum. Yatan hastalar boyutunda az buçuk şimdi ciddiyetle revan olaylar bulunduğu düşüncesince bunlar akciğer ve teneffüs semptomları bulguları gayrı varyantlarda bulunduğu derece karşımıza çıkıyor. Özellikle encam yaş ve alttaki yatan süreğen rahatsızlığı bulunan bireylerde akciğer tutulumu ve teneffüs semptomlarını ağırlıklı görüyoruz. Pandeminin geçmiş başladığı günlerden bu günlere değme devir keyif otoritesi de hepimiz de behemehâl aşılanmanın korumada en ehemmiyetli en dirimsel yaklaşım olduğuna aksan yaptık. Bugün geldiğimiz gözcü da ayrımsız şeyi söylüyoruz” ifadelerini kullandı.

"Maskeyi şu an hayatımızdan çıkartamayız"

Maske kullanımının önemine ayraç fail Kaya, maskenin yalnızca Covid düşüncesince değil, gayrı ortak baş döndürücü teneffüs yoluyla, temasla bulaşabilecek viral emraz ilkin edinmek az daha ortak baş döndürücü hastalığın geçişini yaygınlaşmasını salgınların da önüne geçeceğini tabir ederek, “Koruyucu yaklaşımların tedbirlerin ortak arada uygulanmış bulunduğu devir en ülkü noktaya ulaşabileceğini ,çözüme akıllıcasına kere alabileceğini düşünüyordum. Şu geldiğimiz noktada; gene ayrımsız şeyi düşünmekteyim. Bazı toplumlarda peçe istimal bundan sonra alışkınlık halinde. Örneğin, Uzakdoğu toplumları seneler öncesinden bu yana içtimai dirim sahalarında da maskeyi derinliğine vakitten bu yana kullanmakta.

Bu yalnızca Covid düşüncesince değil, gayrı ortak baş döndürücü teneffüs yoluyla, temasla bulaşabilecek viral emraz ilkin edinmek az daha ortak baş döndürücü hastalığın geçişini insandan insana ve yaygınlaşmasını salgınların da önüne sabık ortak yaklaşım. Dolayısıyla bu tedbirleri bence banko aracısız bırakmamız lazım. Tabii ki virüsün ortak grup öz seyrine ilişkin dalgalanmalar bugüne denli yaşadık. Bu işin önünü kabul etmek istiyorsak bu ağırbaşlı gidişin vakaların önünü kabul etmek istiyorsak aşılanmayla bu arada behemehâl bu tedbirlere dikkati aracısız tutmak icap eder diyerek düşünüyorum” dedi.

Bekir Koca

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER