Gündem

Prof. Dr. Uğur Şahin: Yeni müşterek aşıya ihtiyacımız olacak

Dünya üstünde kısaca 5 milyon bireyin ölümüne etken bulunan koronavirüse için aşılama geliştirenlerden birisi bulunan BioNTech şirketinin CEO'su Uğur Şahin, 'Virüse için toy ortak aşıya ihtiyacımız olacak, esas istifham toy aşıya ne devir gerekseme duyacağımız' dedi. Mil

Prof. Dr. Uğur Şahin: Yeni müşterek aşıya ihtiyacımız olacak
03-12-2021 16:58

ABD'li Pfizer firmasıyla beraberce koronavirüse gönül rahatlığı beraberinde mRNA aşısı geliştiren Alman BioNTech şirketinin kurucuları bulunan Prof. Dr. Uğur Şahin ve Dr. hasret Türeci, Reuters çeşidinden planlı çevrimiçi konferansta birbirinden ehemmiyetli açıklamalarda bulundu.

Uğur Şahin'in açıklamalarından satır başları;

"Çok sayıda mutasyona yakalanmış beraberinde varyanta sahibiz. Omicron'un antikorlardan kaçabileceğini düşünüyoruz.Aşılanmış kullanmakta olanları ve henüz ilk koronavirüs nâkil kullanmakta olanları enfekte edebilir. Bu gestalt açık. Ama acemi varyantın, aşılı kişilerde ağırbaşlı hastalığa illet olabildiği belirgin değil.

"YENİ VARYANT BEKLEDİĞİMDEN ERKEN ORTAYA ÇIKTI"

Aşılı kişilerin ağırbaşlı hastalığa gönül rahatlığı korunabileceği de belirgin değil. Ancak, aşılı kişilerin ağırbaşlı hastalıktan korunacağını umuyoruz. Yeni değişke beklediğimden er ortaya çıktı, doğacak yıldan ilk bunun olmasını beklemiyordum. Şu anda, acemi varyantın asıl hayattaki sonuçlarının biraz haftaya çıkmasını bekliyoruz.

"AŞILAR TÜM VARYANTLARIN NEDEN OLDUĞU HASTALIĞA KORUMA SAĞLAYACAK DÜZEYDE"

Şundan eminiz ki, güçlendirici düze düzlük şahıslar ağırbaşlı hastalığa gönül rahatlığı korunacaklar. Bunu biraz hafta ortamında öğreneceğiz. En ehemmiyetli asıl şu ki aşıların kâffesi varyantların illet bulunduğu ağırbaşlı hastalığa gönül rahatlığı dulda sağlayacak düzeyde.

Koronavirüse gönül rahatlığı beraberinde aşıya ihtiyacımız olacağını düşünmüyorum, öne çıkan istifham buna ne devir ihtiyacımız olacağı. Var bulunan güçlendirici aşıları adapte etmek düşüncesince tam zamana sahibiz. Şu anda gelmesi muhtemel beraberinde derinti data var. Durumun ne derece acele olup olmadığını anlamaya çalışıyoruz.

Birkaç hafta ilk Senegal'deydik. Ortak olduğumuz şirketlerle aşının donsuz devletlere dağıtımı kendince konuştuk. Yoksul devletlerde dağıtımı kolaylaştıracak teknolojiler üstünde çalışıyoruz. 2022'ye buralardaki istihsal tesislerimizin inşasını bitirmeyi hedefliyoruz.

"AŞININ PATENTİNİ PAYLAŞMAKLA İLGİLİ BİR SIKINTIM YOK"

Yeni teknolojiler ile bu ülkelerdeki telkih dağıtımını hızlandıracağımızdan eminiz. Koronavirüs aşısının patentini paylaşmakla ilgilendiren beraberinde sıkıntım yok. Kişisel olarak, analizör arıyorum. İnsanlarını eğitiyoruz.mRNA aşısını yetiştirmek düşüncesince 10 senedir çalışıyoruz. Üretimimizin en erdemli kalitede olması düşüncesince 50 bin kıta adımdan geçiyor. Amerika ve Avrupa'daki tecrübeli ortaklarımız bunun düşüncesince çalışıyor. Bu senenin sonuna kadarbir bilyon düze aşıyı , doğacak sene ise beraberinde bilyon dozu henüz büyümekte bulunan devletlere göndermeyi planlıyoruz."

Prof. Dr. Uğur Şahin: Yeni beraberinde aşıya ihtiyacımız olacak
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER