Gündem

Samandağ sahilini istilacı su sümbülleri kapladı

Hatay'da geçtiğimiz günlerde boğanak sonrası Asi Nehri'nin yüzeyini şamil istilacı su sümbüllerinin Akdeniz'e sürüklenmesi ile Samandağ sahili su sümbülleri ile kaplandı. Biyolog Dr. Samim Kayıkçı, kıyıda biriken su sümbüllerinin kum oluşumunu menfi etkileyebileceğini sö

Samandağ sahilini istilacı su sümbülleri kapladı
27-09-2021 23:48

Akdeniz'e dökülen Asi Nehri'nin yüzeyini şamil "su canavarı" namına da isimlendirilen su sümbülleri, geçtiğimiz günlerde boğanak sonrası denize sürüklendi. Kıyıya vuran su sümbülleri Samandağ sahilinde ağır ortak pislik oluşturdu. Antakya Doğa Sanat ve Turizm Derneği Başkanı Biyolog Dr. Samim Kayıkçı, Güney ABD asıllı ortak nebat bulunan su sümbülünün istilacı türlerin başlangıcında geldiğini ve sulak bölgelerde çabucak çoğalarak aşırı ağır hasarlar verebildiğini belirtti. Güney Amerika'dan başlayarak dünyanın 7 kıtasına yayılan bitkinin suyun buharlaşmasını dü büküm hızlandırdığını tamlayan Kayıkçı, "Bu başta kuraklığın aşırı fevk kırat çıkmış olduğu çağda aşırı ehemmiyetli ortak şey. Çünkü su kaynaklarımız azalıyor ve yetmiyor artık. Su sümbüllü suyu tükettiği devir lüzum istemez ortak su kıtlığına faktör oluyor. Su sümbüllü aşırı çoğaldığı devir sudaki müvellidülhumuza miktarını azaltıyor. Oksijen miktarı azalınca bu balıklar kadar canlıların yaşama veda etmesine faktör oluyor" dedi.

Yağmurla beraberce denize sürüklenen ve dalgalarla kıyıya vuran su sümbüllerinin kıyıda ağır tahribatlara kere açtığını anlatım fail Kayıkçı, "Kıyıya çıkan su sümbülleri kumun hareketini etkiliyor. Çünkü kum canlı ortak uzviyet gibidir ve sonsuz ortak nesiç içerisindedir. Asi Nehri ile mevrut kum rüzgarın etkisiyle iç kısımlara akla yatkın sürüklenir, oradaki kenar kumullar bitkileri meblağ ve kum oluşumuna faktör olur. Kıyıda biriken su sümbülleri atıkları kumun oluşumunu etkileyecektir. Bu da kenar kumullarının devamlılığı açısından ağır teessürat ortaya çıkaracaktır" niteleyerek konuştu.

Alican Gümüş

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER