Gündem

Tarihi Su Kültürü ve Yapıları Sempozyumu başladı

Fatih Belediyesi kabilinden planlı Tarihi Su Kültürü ve Yapıları Sempozyumu başladı. 2 güneş sürecek bulunan sempozyumda, kültür, mimari, edebiyat, günümüzdeki yararlanma vaziyetleri ve bulunan mesail himaye önerileri kabil ayrışık mevzular konuşulacak.

Tarihi Su Kültürü ve Yapıları Sempozyumu başladı
18-11-2021 12:08

Fatih Belediyesi çeşidinden Fatih Kültür Sanat Merkezi'nde planlı Tarihi Su Kültürü ve Yapıları Sempozyumu zaman başladı. 2 çağ sürecek bulunan bilgi şöleni 4 oturumdan oluşuyor.

Sempozyumun seans başkanlıklarını Prof. Dr. Mehmet Hüsrev Subaşı, Prof. Dr. Suphi Saatçi, Prof. Dr. Ahmet Kala ve Dr. Öğretim Üyesi Olcay Aydemir yaptı. Sempozyumda; Mimar Sinan'ın su yapılarından İstanbul çeşmelerine, suyu müzeleştirmekten kuvvet unsuru adına su kültürü ve yapılarına, sebilhane kitabelerinden ehemmiyetli sebilhane ve pınar örneklerine, sarnıçlardan çukurbostanlara denli geçmişten günümüze su kültürü ele alındı.

“31 çeşmenin projelerini çizdirdik”

Sempozyumun açım konuşmasını işleyen Fatih Belediyesi Başkan Yardımcısı Mehmet Özçelik: Suyu dağıtmaksa pınar ve sebillerin rolü olmuştur. Suriçi'ni suya kavuşturan bu yapıların bütünü bize, suyu ermiş gören, ermiş markajcı ecdadımızdan yadigâr. Bu yapıların bütünü ayrımsız sürede şehrimizin tarihini aydınlatan doküman durumunda ve mimarimizin en sanatkârane örnekleri arasındalar. Hayır ve hasenat düşüncesince yaptırılan çeşmeler, Hüsnü geçek ve tezyin sanatlarımızın, edebiyatımızın en mükemmel örnekleriyle süslenmiş durumdadırlar. Biz zaman Fatih Belediyesi olarak, ilçemizdeki tarihsel su yapılarını, Diğer kültürel mirasımız kabil himaye dibine aldık. Burada sizinle birtakım rakamları kırışmak istiyorum: İlçemizde 540 sayı çeşme, 46 sayı sebilhane ve 23 sayı kabarcıklı düzeç bulunmakta. Kültürel Miras Koruma Müdürlüğümüzün yazık alanında 137 tarihsel pınar mevcut. 31 çeşmenin projelerini çizdirdik, bunlardan 4'ü onaylandı. 35 çeşmemiz de 2022 yılı ortamında projelendirilecek. 10 ay ortamında 50 kesir çeşmede harbilik ve iş tamirat emek harcamaları yaptık. 10 çeşmemizde ise şümullü ortak yenileme yürüttük. Kültürel Miras Koruma Müdürlüğümüzün çalışmalarıyla Fatih'teki su yapılarını inceden inceye biricik on paralık doğrudan geçirip restore ederken, bu ehemmiyetli mevzuyu bilimsel niteliği bulunan ortak düzlemde kayda edinmeyi da istek ettik. Bu çerçevede tertiplediğimiz Tarihî Su Kültürü ve Yapıları Sempozyumu'nun kültürel mirasımıza erbap çıkmayı amaçlayan henüz ayrıksı araştırmalara eşme dokuma edecek verimde geçmesini dilek ediyorum” dedi.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER