Ekonomi

Tescilli Karfoki üzümü kalitesiyle üreticinin yüzünü güldürüyor

Mardin'in Ömerli ilçesinde bu sene tescillenen, derinliğine ömürlü olması zımnında sofralık beğenilen üzüm, kalitesiyle çiftçileri mutlu etti.

Tescilli Karfoki üzümü kalitesiyle üreticinin yüzünü güldürüyor
15-10-2021 23:28
Mardin
.w3-content { max-width: 100%; margin: auto;} .w3-tooltip, .w3-display-container {position: relative;} .w3-black, .w3-hover-black:hover { color: #fff!important; background-color: #000!important;} .w3-display-left { position: absolute; top: 50%; left: 0%; transform: translate(0%,-50%);-ms-transform: translate(-0%,-50%);} .w3-display-right { position: absolute; top: 50%; right: 0%; transform: translate(0%,-50%);-ms-transform: translate(0%,-50%);} .w3-btn, .w3-button {-webkit-touch-callout: none;-webkit-user-select: none; -khtml-user-select: none;-moz-user-select: none; -ms-user-select: none;user-select: none;} .w3-btn, .w3-button {border: none;display: inline-block;outline: 0;padding: 8px 16px;vertical-align: middle;overflow: hidden;text-decoration: none;color: inherit;background-color: inherit;text-align: center;cursor: pointer;white-space: nowrap;}Tescilli Karfoki üzümü kalitesiyle üreticisinin yüzünü güldürüyor

Mardin'in Ömerli ilçesinde yetiştirilen tescilli Karfoki üzümü, kalitesiyle üreticilerin yüzünü güldürüyor.

Üzüm üretiminde Türkiye'de evvel 5 il ortada arazi meydan Mardin'in, en ortak tomar istihsal meydana getirilen ilçesi Ömerli'de 23 domestik üzüm türü yetiştiriliyor.

Bu üzümler ortada en aşırı dikkati çekici çeşitler arasında, 2017'den beri Sınai Mülkiyeti Kanunu kapsamında siper dibine tahsil edilen ve gücük ay ayında kaza ile belediyenin katkılarıyla Coğrafi İşaret Tescil Belgesi meydan Karfoki üzümü arazi alıyor.

Geniş ortak bölgede yetişen sofralık üzüm, kendine özgü aroması, cıncık kabilinden kırılganlığı, samankapan rengi ve lezzetiyle öne çıkıyor.

Ömerli Belediye Başkanı Hüsamettin Altındağ, AA muhabirine, ilçede üzüm yetiştiriciliğinin geçmişten beri sürdürüldüğünü, rivayete layıkıyla Babil Asma Bahçeleri'nin kaynağının üstelik Ömerli bulunduğunu söyledi.

Birçok domestik üzüm çeşidinin büyüdüğü ilçede en aşırı alakanın "Mazrona" ve "Karfoki" çeşitlerine bulunduğunu özetleyen Altındağ, bellik yönünde Karfoki ile ilgilendiren müracaatlarının bulunduğunu ve buluş belgesi çalışmasını tamamladıklarını belirtti.

Diğer üzüm çeşitlerinin de tescili düşüncesince çalışmalarının sürdüğünü aktaran Altındağ, üzümün tanıtımını ve hesaplı getirisini artırmayı amaçladıklarını bildirdi.

"Çabuk bozulan ortak mahsul değil"

Altındağ, aromasıyla ağızda bıraktığı ezgi itibarıyla aşırı değişik ortak üzüm bulunan Karfoki'nin aşırı beğenildiğini dile getirerek, "Karfoki üzümünün hava koşullarından çevre ayrı ortak aroması var. 23 cins üzüm ortada bu janr aşırı değişik arazi tutuyor. Üretim standardını çoğaltmak düşüncesince çalışmalarımız bitmeme edecek. Vatandaşlardan arzu görüyor. Çabuk bozulan ortak mahsul değil. 12-13 devir korunum edilebiliyor." niteleyerek konuştu.

Geçen yıla nispetle kuraklıktan çevre arzuladıkları rekolteye ulaşamadıklarına, lakin umumi yerine susuz da büyüdüğü düşüncesince mahsul alabildiklerine dikkati çekici Altındağ, bu sene toplam ürün ceninisakıt bulunmasına karşın hazzı ve aromasında ortak fark olmadığına işaret etti.

Kaymakamlık ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünce üzüm bağlarının gençleştirilmesi düşüncesince emek vermek icra ettikleri bilgisini verici Altındağ, çiftçilerin sahada karşılaştıkları sorunları bertaraf etmek düşüncesince er uyartı ve dirim bilimsel uğraş sistemi uyguladıklarını kaydetti.

"Kuru üzümü de aşırı güzel"

Yetiştirici Selahattin Temiz ise bu üzümü al ve solgun yerine dü türde ürettiklerini söyledi.

Yoğun nazarıitibar gören üzümü ilkin alana kazanmak kıl payı İzmir, İstanbul, Adana ve Mersin kabilinden illere gönderdiklerini kaydeden Temiz, "Bölgenin en iyi üzümüdür. Talep görüyor. Kuru üzümü de aşırı güzel. Bölgede elden Ömerli'de yetişiyor. Bu üzüm baklavadan şimdi tatlıdır, şerbet gibidir. Bu sene yağmurdan çevre ortak tomar randıman olmadı lakin aşırı şükür gene de iyi." dedi.

Diyarbakır'dan mevrut İsmail Güler de topladıkları üzümü market ve durumlarda sattıklarını belirterek, "En kaliteli, iyi üzüm budur. Bu bölgede yetişiyor. Talep görmüş olduğu düşüncesince satıyoruz." ifadelerini kullandı.

Mardin'den üzüm almaya mevrut Ethem Bayraktar da hazzı ve derinliğine ömürlü olması dolaysıyla Karfoki üzümünü şimdi aşırı yeğleme ettiklerini aktardı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER