Gündem

Toroslarda akıbet pekmez kazanları kaynadı

Adana'nın Feke ilçesinde vatandaşlar, anadan görme metodlar ile sonuç pekmez kazanlarını kaynatarak şita hazırlıklarını tamamladı.

Toroslarda akıbet pekmez kazanları kaynadı
14-10-2021 13:38

İlçeye ilişkin Gedikli Mahallesindeki bağlarda üzümleri dalından yegâne on paralık biriktirerek anadan görme metodlar ile pekmez kazanları kaynatan civar sakinlerinden İbrahim Gün, pekmezin yapılışını hem söyledi bununla beraber uyguladı.

Bağdan kasalarla birleşen üzümler çuvallarda ezerken, üzümlerinin teşrinievvel ayında henüz tatlı ve içimli bulunduğunu anlatım fail İbrahim Gün, “İlçemiz Toros eteklerinde doğası, iklimi ve artımlı toprakları ile zirai üretimin koyu bulunduğu müşterek ilçe. Bizlerde ailelerimiz ile beraberce kışın yaklaşması ile pekmezde akıbet kazanlarımızı kaynatarak şita hazırlıklarımızı tamamladık. Eskiden bağdan topladığımız üzümleri eşekler ile taşırdık bundan böyle teknolojiyi kullanıyoruz. İlk namına pekmezimizi meşe külü ile kaynatıyor saatlerce çuvallar süresince üzümü eziyor suyunu çıkarıyor ve saatlerce devam eden kazanların kaynaması ile üzümün pekmez yolculuğunu tamamlamış oluyoruz" dedi.

Pekmezin sofralara ulaşıncaya derece zor müşterek yolculuğu bulunduğunu tamlayan Gün, "Köyümüzün hanımları ile saatlerce kazan başlangıcında üzüm suyunun pekmeze dönüşmesi düşüncesince iş yapıyoruz" diyerek konuştu.

Beril Solmuşgül

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER